Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ για την ΕΛΒΟ… Η “GovCon Capital” είναι ο Αμερικανός ενδιαφερόμενος


Η φημολογία για την τύχη της ΕΛΒΟ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μετά την αποκάλυψη του DP στις 20 Μαΐου, ότι η εταιρία βρίσκεται ένα βήμα πριν πουληθεί εκ νέου στην εταιρία Alpha Systems του Ομίλου Κουιμτζή, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων για την υπόθεση, εμπλέκοντας διάφορους ενδιαφερόμενους για την εταιρία. 

Το θέμα είχε αποκαλύψει το DP στις αρχές του μήνα. Τρεις ημέρες αργότερα, στο φως της δημοσιότητας φέρναμε την ισχυρή φημολογία ότι είχε εκδηλωθεί παρέμβαση στην υπόθεση της ΕΛΒΟ από αμερικανικής πλευράς, με το ενδιαφέρον να χαρακτηρίζεται αρμοδίως πολύ πέραν του «φιλολογικού».

Η δυσκολία εξασφάλισης περισσοτέρων πληροφοριών σε συνδυασμό με την επί της ουσίας άρνηση διάψευσης, συνηγορούσε στην εξαγωγή του συμπεράσματος ότι το θέμα υφίσταται. Στις 28 Μαρτίου, σε νέο δημοσίευμα του DP είχε αναφερθεί το ενδιαφέρον του γερμανικού ομίλου Rheinmetall, ενώ χαρακτηριστική ήταν η συνήθης αφωνία των ισραηλινών της ΕΛΒΟ, που δεν έχουν επιβεβαιώσει ούτε καν το ενδιαφέρον του Ομίλου Κουιμτζή, παρότι κύκλοι της εταιρίας παρουσιάζουν τη συμφωνία ως τετελεσμένη, επιχειρώντας να αποφύγουν κάθε συζήτηση σχετική με το αμερικανικό ή το γερμανικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο, στο μεταξύ, το ρεπορτάζ του DP έφερε αποτελέσματα και είναι σε πλέον θέση να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για την ΕΛΒΟ. Πρόκειται για την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, GovCon Capital, της οποίας η ύπαρξη του «gov» στην ονομασία της, παρότι είναι ιδιωτική, αποκαλύπτει τη σχέση της με το αμερικανικό κράτος, λειτουργώντας αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Αυτό είναι που αποκαλύπτει και τη σχέση-ή απλά την απόλυτη συμβατότητα– της εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τον γενικότερο γεωστρατηγικό σχεδιασμό των Αμερικανών που πλέον συμπεριλαμβάνει εξόφθαλμα τη βόρεια Ελλάδα -τουλάχιστον- σε μια στιγμή κατά την οποία οι διμερείς ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται κατά γενική ομολογία σε ιστορικό υψηλό.

Η GovCon Capital είναι εξειδικευμένη στην παροχή εμπορικών και βιομηχανικών μισθώσεων (για τη χρήση εκτάσεων, εγκαταστάσεων, εξοπλισμού κ.α.) και δανείων σε εταιρείες μεσαίου μεγέθους (κατά γενική παραδοχή κύκλος εργασιών από 10 εκατ. έως 1 δις δολάρια) που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αεροδιαστημικής, της πολιτικής αεροπορίας, της άμυνας, των υποδομών και της τεχνολογίας (ACADIT: Aerospace, Commercial Aviation, defense, Infrastructure, and Technology).

Πάντα σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον διαδικτυακό της κόμβο, η GovCon Capital, παρέχει στους πελάτες της, που αποτελούν αναδόχους του Πενταγώνου, του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δηλαδή και των υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτό, την οικονομική δυνατότητα να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Η ομάδα της GovCon Capital αποτελείται από πρώην αξιωματούχους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, επενδυτικούς τραπεζίτες και εταίρους ιδιωτικών συμμετοχών, ο καθένας εκ των οποίων έχει σχεδόν 30 χρόνια εμπειρίας στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Εμπλοκή σε όλα…
Η GovCon Capital δραστηριοποιείται στους τομείς αεροπορικών, χερσαίων, ναυτικών και διαστημικών συστημάτων και κατά τους τελευταίους 24 μήνες έχει χρηματοδοτήσει εξοπλισμό αποστολής που έχει αναπτυχθεί σε περισσότερες από 25 χώρες από εννέα αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες. Η δραστηριότητα της εταιρίας, όπως περιγράφεται στη διαδικτυακή της πύλη, επικεντρώνει στη χρηματοδότηση τεχνολογιών που Συγκεκριμένα, παρέχει χρηματοδότηση στους αρχικούς κατασκευαστές εξοπλισμού (OEM: Original Equipment Manufacturer) και τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες σε πέντε κατηγορίες στρατιωτικών και πολιτικών αεροσκαφών συμπεριλαμβανομένων των σταθερών πτερύγων, περιστρεφόμενων πτερύγων (ελικοπτέρων), αναγνώρισης, τακτικής αεροπορίας και μη επανδρωμένων. Επίσης, παρέχεται χρηματοδότηση για επίγειο εξοπλισμό υποστήριξης, την ανάπτυξη πειραματικών αεροσκαφών και εξοπλισμού για την τροποποίηση αεροσκαφών και παροχή υπηρεσιών υποστήριξης.

Στον χερσαίο τομέα, η χρηματοδότηση, που αφορά τεχνολογίες συστημάτων διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών, κυβερνητικής, πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (C5ISR), βασίζεται στη βαθιά γνώση και εμπειρία σε κρίσιμες για την αποστολή πλατφόρμες του Στρατού, της Αεροπορίας, του Ναυτικού και των Πεζοναυτών και αποτελεί στοιχείο διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση στον χερσαίο τομέα, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει, δίκτυα αισθητήρων, συστήματα διαχείρισης αποστολής και εξοπλισμού υποστήριξης, κρυπτασφαλισμένες επικοινωνίες, φασματομετρία ραντάρ, τεχνολογίες αναγνώρισης, τακτικά συστήματα, κ.α.

Στο ναυτικό τομέα η χρηματοδότηση παρέχεται σε αναδόχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι οποίοι είναι διανομείς, κατασκευαστές, χρήστες, προμηθευτές και πάροχοι υπηρεσιών στον Στρατό, τη Ακτοφυλακή, το Σώμα των Πεζοναυτών, το Ναυτικό και άλλες υπηρεσίες των ΗΠΑ. Η χρηματοδότηση αφορά τις κεφαλαιακές δαπάνες (CAPEX: Capital Expenditures) αναδόχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε σχέση με ναυτικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή, εξοπλισμό, συντήρηση, τροποποίηση καθώς και επιχειρησιακό εξοπλισμό και σόναρ πλοίων επιφανείας.

Τέλος και σε ό,τι αφορά τον διαστημικό τομέα, η GovCon Capital χρηματοδοτεί συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, διαστημικούς αισθητήρες, δορυφόρους, συστήματα ναυτιλίας, προειδοποίησης πυραυλικής επίθεσης, γεωχωρικών πληροφοριών, μετεωρολογικής επιτήρησης, δικτύων επιτήρησης, διαστημικών εργαστηρίων και σταθμών, κ.α.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου