Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Drones: Τα “μάτια” των αρχών κατά των πυρκαγιών


Με νέα «όπλα» η μάχη κατά των πυρκαγιών στην Αττική. Πάνω από τους ορεινούς όγκους του Λεκανοπεδίου πετούν 23 drones της Πολιτικής Προστασίας για να επιτηρούν και να εντοπίζουν φωτιές αποτελώντας άγρυπνο μάτι του πυροσβεστικού σώματος. Στη μάχη για την πρόληψη και ο στρατός με περιπολίες και υλικοτεχνικά μέσα όπως θερμικές κάμερες. 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη μεταφορά μηχανημάτων αλλά και λεωφορείων για τη μεταφορά κατοίκων που καλούνται να εκκενώσουν γρήγορα τις απειλούμενες περιοχές. «Δίνουνε εικόνα στο κέντρο και επί τόπου μας κατευθύνουνε να πάμε, κάνουν αναγγελία της πυρκαγιάς για να είναι πιο έγκαιρη η αντιμετώπισή της και η επέμβαση από εμάς» δηλώνει ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, Αντιπυραρχος στην Περιφέρεια Αττικής.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φάκα, Κώστας Νούσης
ΠΗΓΗ ΕΡΤ

Τουλάχιστον 23 drones πετάνε καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου πάνω από τον Αττικό ουρανό αποτελώντας τα από αέρος μάτια του Πυροσβεστικού Σώματος. Χρησιμοποιώντας laser που δίνουν τις συντεταγμένες του συμβάντος, zoom, καθώς και ευρυγώνιες και θερμικές κάμερες, καταγράφουν εικόνες που μεταφέρονται απευθείας στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστών. Η κάμερα του ERTNews βρέθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων του Υπουργείου Κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας από όπου γίνεται ο συντονισμός εναέριων και επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης.

«Καλύπτει μεγάλο μέρος της Αττικής, ευαίσθητες περιοχές, κυρίως Πάρνηθα, Υμηττό, Πεντέλη ενώ στόχος του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι τα συστήματα drones να επεκταθούν σε όλη την επικράτεια» τονίζει ο Θεόδωρος Βάγιας, αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Ήδη αρκετές επικίνδυνες πυρκαγιές, που θα είχαν ολέθριες συνέπειες αν δεν αντιμετωπίζονταν μέσα στα πρώτα λεπτά εκδήλωσής τους, έχουν εντοπιστεί από drones. Στη μάχη για την πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Σε ολόκληρη την χώρα εκπέμπονται με μέριμνα των Ενόπλων Δυνάμεων εξήντα έξι εποχούμενες περίπολοι εφοδιασμένες με θερμικές κάμερες ενώ επανδρώνονται δύο πυροφυλάκια. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, διαθέτουν λεωφορεία με σκοπό τη συνδρομή σε ενδεχόμενο εντολής εκκένωσης του πληθυσμού, πεζοπόρα τμήματα εάν απαιτηθούν αλλά και εναέρια μέσα για πυρόσβεση.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου