Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Νέα επίθεση Νετανιάχου κατά ΗΠΑ, «καθυστερεί η αποστολή όπλων»


Υποστηρίζει ότι για εβδομάδες το Ισραήλ έκανε εκκλήσεις στην Ουάσιγκτον να μην καθυστερεί τη ροή όπλων, και μετά προχώρησε σε δημοσιοποίηση του προβλήματος. Απογοήτευση εκφράζουν οι ΗΠΑ.

Στην αρχή της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου σήμερα ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπερασπίστηκε την απόφασή του να δημοσιεύσει ένα βίντεο στην αγγλική γλώσσα την περασμένη εβδομάδα με το οποίο επιτίθεται στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή καθυστερούν αποστολές όπλων, λέγοντας ότι δημοσιοποίησε το θέμα μόνο αφότου προσπάθησε για καιρό μυστικά να λύσει το πρόβλημα.

Αφού εξέφρασε την εκτίμησή του για την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Χαμάς, ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι πριν από τέσσερις μήνες, υπήρξε «δραματική πτώση» στην ροή όπλων προς το Ισραήλ.

«Για πολλές εβδομάδες», είπε ο Νετανιάχου, «κάναμε έκκληση στους Αμερικανούς φίλους μας να επιταχύνουν τις αποστολές. Το κάναμε ξανά και ξανά. Το κάναμε αυτό στα ανώτερα κλιμάκια, και σε όλα τα επίπεδα, και θέλω να τονίσω — το κάναμε ιδιωτικά. Λάβαμε κάθε είδους εξηγήσεις, αλλά δεν κερδίσαμε ένα πράγμα: Η βασική κατάσταση δεν άλλαξε».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «ορισμένα όπλα ήρθαν, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού καθυστερεί».

Στις αρχές Μαΐου, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιβεβαίωσε αναφορές ότι είχε κρατήσει ένα μεγάλο φορτίο βομβών 2.000 και 500 λιβρών που φοβόταν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στην πυκνοκατοικημένη πόλη Ράφα στη νότια Γάζα.

Ο ισχυρισμός του Νετανιάχου έρχεται σε αντίθεση με την εκδοχή του Λευκού Οίκου, ο οποίος επέμεινε ότι μόνο ένα φορτίο βαρέων βομβών κρατήθηκε, ενώ όλα τα άλλα διατίθεντο ως συνήθως. Ο Λευκός Οίκος, μάλιστα, εξέφρασε βαθιά απογοήτευση για την κριτική του Νετανιάχου.


ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου