Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

«OCEAN HIT 24»: Τα Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας στη μεγάλη αεροναυτική άσκηση μαζί με Rafale και F-35


* Του Κώστα Σαρικά

Τέσσερα μαχητικά Mirage 2000-5 από την 331 Πολεμική Μοίρα «ΘΗΣΕΑΣ» βρίσκονται από τις αρχές της εβδομάδας στη Γαλλία και συμμετέχουν στη μεγάλη πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «OCEAN HIT 24».

Tα «Δελταπτέρυγα» της HAF μεταστάθμευσαν στην βορειοδυτική Γαλλία και συγκεκριμένα στη Βάση Landivisiau Naval Air Base από την οποία θα επιχειρεί ο κύριος όγκος των μαχητικών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση. Eκτός από τα Mirage 2000-5 της HAF στην «OCEAN HIT 24» συμμετέχουν μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage τόσο του Marine Nationale όσο και της Armee d’el Air. Επιπλέον λαμβάνουν μέρος μαχητικά 5ης γενιάς F-35 από την Βρετανική Πολεμική Αεροπορία.

Tα περισσότερα σενάρια της μεγάλης πολυεθνικής άσκησης θα πραγματοποιηθούν πάνω από τον Ατλαντικό καθώς στην «OCEAN HIT 24» κάτι παραπάνω από έντονη θα είναι η συμμετοχή του Γαλλικού Στόλου, τόσο με το αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» το οποίο θα αποτελεί και το Κέντρο Επιχειρήσεων της άσκησης όσο και από φρεγάτες Fremm του Marine Nationale.

Για δύο εβδομάδες από τις 17 έως και τις 28 Ιουνίου οι ιπτάμενοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας θα συμμετέχουν σε μια σειρά από σενάρια δίπλα στα κορυφαία F-35 και Rafale και θα έχουν τη δυνατότητα να συνεκπαιδευτούν με δύο τύπους αεροσκαφών τους οποίους θα χρησιμοποιεί και η HAF τα επόμενα χρόνια.

Την άσκηση «OCEAN HIT 24» θα υποστηρίζουν ιπτάμενα τάνκερ Α330 MRT αλλά και ιπτάμενα ραντάρ E-3F τα οποία θα ανεφοδιάζουν τα μαχητικά στον αέρα και θα μεταδίδουν επιχειρησιακή εικόνα αντίστοιχα. Οι δυνάμεις που θα συμμετέχουν στην άσκηση θα χωριστούν σε δύο ομάδες με κύρια αντικείμενα να είναι αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις Defensive Counter Air/Offensive Counter Air όπως και συνδρομή σε ναυτικές επιχειρήσεις Tactical Air Support Maritime Operations.

Τα «δίλιτρα» της Πολεμικής μας Αεροπορίας συμμετέχουν σε ακόμη μια μεγάλη πολυεθνική άσκηση την ώρα που το Αεροπορικό Επιτελείο μελετά όλα τα σενάρια για το μέλλον τους στη λογική ποιοτικής αναβάθμισης του στόλου της HAF τα επόμενα χρόνια. Στόχος, τα Mirage να αντικατασταθούν από επιπλέον Rafale ώστε η Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει στο μέλλον δυο πανίσχυρες Μοίρες από Γαλλικές «ριπές».

Kαι μπορεί μεν τα τελευταία χρόνια οι διαθεσιμότητες των Mirage 2000-5 να έχουν αυξηθεί έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης υποστήριξης, όμως το Αεροπορικό Επιτελείο εκφράζει έντονο προβληματισμό σχετικά με το μέλλον των «δίλιτρων» καθώς οι Γάλλοι κατασκευαστές έχουν επικεντρωθεί πλέον στην υποστήριξη των Rafale τα οποία άλλωστε αποτελούν τα μαχητικά που θα χρησιμοποιούνται για αρκετές δεκαετίες σε αντίθεση με τα Mirage.

Σε κάθε περίπτωση πάντως πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας τονίζουν ότι τα Mirage 2000-5 άλλαξαν τα δεδομένα πάνω από το Αιγαίο και εξακολουθούν να αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος καθώς μεταφέρουν όπλα τα οποία κάνουν την διαφορά. Προσθέτουν δε ότι στόχος είναι μια συμφωνία πώλησης των Mirage με ταυτόχρονη αντικατάσταση τους από ικανό αριθμό Rafale ώστε να σχηματιστεί μια δεύτερη πλήρως επιχειρησιακή Μοίρα και να εξοπλιστεί με όπλα μεταξύ των οποίων οι πύραυλοι αέρος-αέρος Meteor. Όπλα τα οποία ήδη δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην HAF πάνω από το Αιγαίο έναντι της τουρκικής αεροπορίας.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου