Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Οι εν Κύπρω μη... υποταγμένοι Αντι-Ιμπεριαλιστές

Λάζαρος Μαύρος

1η ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι από το 1974 τα Σχέδια του Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκού Ιμπεριαλισμού και των καθ’ ύλην για την περιοχή αρμοδιοτέρων Αγγλο-Αμερικανών, πρωταγωνιστών ανέκαθεν στον ΟΗΕ και στις έκτοτε πρωτοβουλίες όλων των Γ.Γρ. του (1974-2024) Βαλντχάιμ, Κουεγιάρ, Γκάλι, Ανάν, Κι-Μουν και Κουντέρες, για την «λύση» του Κυπριακού, επί μίας και αναλλοίωτης 50 χρόνια κατεύθυνσης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τριών ομοαξονικών κύριων επιδιώξεων, οι οποίες υπηρετούνται απαρέγκλιτα, χωρίς να υπάρξει έστω και καθ’ υποψίαν εν σπέρματι οιοσδήποτε παράγοντας ανατροπής τους. Οι εξής τρεις πρώτιστες επιτυχείς μεθοδεύσεις των Αγγλο-Αμερικανών:

(α) ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ της ιμπεριαλιστικής παρουσίας των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο. Για την απρόσκοπτη συνέχιση τής από το 1878 βρετανικής αξιοποίησης τής γεω-στρατηγικής προίκας του νησιού. Στην ανέκαθεν πολύτιμη θέση της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την οποία και πρωτο-δημιούργησε η Βρετανία το Κυπριακό Πρόβλημα: Αρνούμενη βιαίως και με αγχόνες και με αίσχιστες δολιότητες, το δικαίωμα Αυτοδιάθεσης του κυπριακού λαού, από την αρχαιότητα ελληνικού στην μέγιστη πλειονότητά του.

(β) ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ κατά διανεμητική προτεραιότητα και της Τουρκίας. Πολυτιμότερης στην περιοχή συμμάχου των Αγγλο-Αμερικάνων. Ικανοποίηση, δηλαδή, τού από το 1974 ατιμώρητου και θωπευόμενου Αττίλα Κατακτητή των βορείων ελληνικών εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του υποτελούς στην Άγκυρα κατοχικού ψευδοκράτους. Στην απαίτησή τους για: Διαδικασίες διακοινοτικών συνομιλιών προς εξεύρεση «λύσης» Διζωνικής, Δικοινοτικής, Ομοσπονδίας, με δύο ίσου πολιτικού καθεστώτος (το 18% ισότιμο του 82%), απολύτως συγκυρίαρχες (50-50%) επί παντός, συνιστώσες πολιτείες, με την κυριαρχία πηγάζουσα εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

(γ) ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ αδιασάλευτης της εθελούσιας υποταγής του Ελληνισμού - αμφοτέρων των κρατών Κύπρου και Ελλάδος - σ’ αυτές τις διαδικασίες και στη «λύση» ΔΔΟ. Την οποία προέκριναν και λεπτομερώς συνέρραψαν, σ’ όλες τις εκδοχές και λεπτομέρειές της, οι Αγγλο-Αμερικάνοι Ιμπεριαλιστές. Ώστε να αποτρέπεται η επικίνδυνη για τα ΝΑΤΟϊκά τους συμφέροντα,πιθανότητα ελληνο-τουρκικής σύρραξης.

2η ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια ήταν και είναι από το 1974, απέναντι σ’ αυτές τις τρεις πασίγνωστες μεθοδεύσεις των Αγγλο-Αμερικανών Ιμπεριαλιστών, η στάση των εν Κύπρω ανέκαθεν καυχομένων ως Αντι-Ιμπεριαλιστών; Ιδίως των διαδοχικών ηγεσιών του παλαιότερου από το 1941 κόμματος ΑΚΕΛ, εκ γενετής κομμουνιστικής ιδεολογίας σοβιετόφιλου, ενός εκ των δύο ισχυροτέρων κομμάτων του τόπου; Από την εποχή μάλιστα που υπήρχε ακόμη πανίσχυρη μία των δύο υπερδυνάμεων, πολυλάτρευτη των όπου γης κομμουνιστών, η Σοβιετική Ένωση. Προτού διαλυθεί το 1990, στα ερείπια της αυτοκατάρρευσης των καθεστώτων του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από το 1974 οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ, διαδοχικά υπό τους Εζεκία Παπαϊωάννου, Δημήτρη Χριστόφια, Άντρο Κυπριανού, Στέφανο Στεφάνου, υπηρέτησαν σταθερά και τις τρεις επιδιώξεις των Αγγλο-Αμερικανών Ιμπεριαλιστών:

(α) ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ: ΑΚΕΛ, ΕΔΟΝ, ΠΕΟ, ΕΚΑ, ΠΟΓΟ, ΠΣΕ κι άπαντες οι μορφωτικοί σύλλογοι, ποδοσφαιρικά σωματεία, συνοικιακά καφενεία του λαϊκού κινήματος, σε πλήρη συμμόρφωση με την πολιτική τής μη παρενόχλησης των εν Κύπρω βρετανικών στρατιωτικών Βάσεων, με την αιτιολογία «να μην ανοίξουμε δεύτερο μέτωπο». Συμβαίνει βέβαια στις πρακτικές τού εξ απαλών ονύχων κομματικού προσηλυτισμού, η ετήσια διοργάνωση... εκδρομής της κομματικής νεολαίας ΕΔΟΝ στο Τρόοδος, όπου χαριεντίζονται «ενάντια στις Βάσεις». Πλην όμως η μόνη αδιάψευστη αλήθεια καταγράφηκε εμπράκτως και αφ’ ότου ανήλθε στην εξουσία το ΑΚΕΛ με ΠτΔ (2008-2013) τον Γ.Γρ. του, αείμνηστο Χριστόφια:

- Στις 5 Ιουνίου 2008, εν Λονδίνω, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέγραψε με τον Βρετανό τότε πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν το Μνημόνιο Συναντίληψης για την εσαεί παραμονή των Ιμπεριαλιστικών Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

- Στις 27 Σεπτ. 2010, προσκεκλημένος στο… άντρο των Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών, στο Brookings της Ουάσιγκτον, ο ΑΚΕΛιστής ΠτΔ καυχήθηκε στους Ιμπεριαλιστές ότι είχε ήδη αυτοπροσώπως βεβαιώσει και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας πως το θέμα των εν Κύπρω Βάσεών τους θα το... λύσουν στο μέλλον από κοινού τα παιδιά και τα εγγόνια των Ελλήνων και Τούρκων Κυπρίων, όταν θα γίνουν οι αφέντες της ρεπάπλικ. Επί λέξει, όπως αγγλιστί τα είπε ο αείμνηστος Χριστόφιας, αναρτημένα στην ιστοσελίδα των Brookings: «The British managed to get sovereign bases in Cyprus. Speaking with Gordon Brown, with whom I had very friendly relations and he wanted really to help me for a solution on the Cyprus problem, I told him that this is not the time to open so many fronts. So the problem of the bases, it’s a problem which is going to be solved by our children and grandchildren together, Greek Cypriots and Turkish Cypriots, being masters of their land in the Republic of Cyprus»…

(β) ΔΙΑΠΡΥΣΙΟΙ υποστηρικτές και επαιρόμενοι ως οι σταθερότεροι στην «γραμμή» της αμετακίνητης διαφύλαξης των διακοινοτικών διαδικασιών και της μορφής «λύσης» ΔΔΟ που επέβαλαν οι Αγγλο-Αμερινακοί Ιμπεριαλιστές και οι Τούρκοι Κατακτητές, υπήρξε πάντα και το περηφανεύεται, η ηγεσία του Αντι-Ιμπεριαλιστικού ΑΚΕΛ. Άπαξ δόθηκε στον λαό ευκαιρία να αποφανθεί με την ψήφο του για τη ΔΔΟ «λύση» στο Σχέδιο Ανάν, κατά το Δημοψήφισμα της 24ης Απρ. 2004. Τότε η πλειοψηφία των μελών του ΑΚΕΛ εξανάγκασε την υπό τον Χριστόφια ηγεσία της, να εγκαταλείψει το ΝΑΙ και να ταχθεί με το ΟΧΙ. Ο αείμνηστος Γ.Γρ. απέδωσε αργότερα την ανατροπή, στην επικράτηση του «εθνικιστικού παροξυσμού» και στο κόμμα του.

(γ) ΠΡΟΘΥΜΟΙ υπακοής - υποταγής στις υποδείξεις των πρέσβεων των Αγγλο-Αμερικανών Ιμπεριαλιστών οι εδώ Αντι-Ιμπεριαλιστές ακολούθησαν και την καθοδήγηση που έδωσε δημοσίως - και με συνέντευξή του στην κομματική «Χαραυγή» 6 Απρ. 2014 - ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ John Koenig και για τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ: «Ιδιαίτερα, θα ενθάρρυνα το ε/κ κοινό να εμπλέξει τους Τούρκους [της Άγκυρας] σε μια διευρυμένη συζήτηση γι’ αυτήν την περιοχή. Και οι δύο πλευρές μπορεί να εκπλαγούν ευχάριστα από το τι θα ακούσουν». Την υπακοή του ΑΚΕΛ στην γραμμή που υπέδειξε ο πρέσβης των ΗΠΑ είχε επαληθεύσει κι ο αείμνηστος Χριστόφιας, όταν αποκάλυψε ότι συμβούλευσε τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη πως «οι υδρογονάνθρακες είναι το δικό μας λουκούμι, το οποίο κρατάς στα χέρια σου, κάνε την Τουρκία να ανοίξει το στόμα της και να το πάρει το λουκούμι» («Χαραυγή», 3.1.2019).

ΣΗΜΕΡΑ: Καθώς από καιρό διακυβεύονται, πρώτη φορά από το 1974, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και ανακοινώθηκε από τον ΠτΔ Νίκο Χριστοδουλίδη η επίτευξη «συμφωνίας θεσμοθέτησης στρατηγικού διαλόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ», η ηγεσία του Αντι-Ιμπεριαλιστικού ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι πρόκειται για συμφωνία... «υποταγής της Κύπρου στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή» («Χαραυγή», 19 Ιουνίου 2024).

Περί... Υποταγής λοιπόν ο λόγος, που υποκίνησε και αυτό το άρθρο.

ΠΗΓΗ https://simerini.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου