Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Ερντογάν-Άσαντ: Από το μίσος στις προσκλήσεις για στρατηγικούς λόγους


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Αν και απεχθάνεται ο ένας τον άλλον, Ερντογάν και Άσαντ, φαίνεται να βρίσκονται σε τροχιά συνάντησης

Αν και απεχθάνεται ο ένας τον άλλον, Ερντογάν και Άσαντ, φαίνεται να βρίσκονται σε τροχιά συνάντησης. O Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άφησε επανειλημμένα να εννοηθεί την τελευταία εβδομάδα, μετά τη συνάντηση στην Αστανά με τον «αγαπητό φίλο» Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι κινείται ταχέως να επιδιορθώσει τους δεσμούς με τον πρόεδρο της Συρίας.

Η δήλωση Ερντογάν του Σαββάτου, με την οποία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να προσκαλέσει το Σύρο ηγέτη στην Τουρκία για μια τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν, δείχνει, αν μη τι άλλο ότι η συνάντηση με το Ρώσο πρόεδρο και η δήλωση πρόθεσης για δεύτερο πυρηνικό σταθμό της Ρωσίας στη Σινώπη της Τουρκίας, έδωσε τον Τούρκο πρόεδρο μία ‘πυρηνική’ ώθηση, ώστε να προσκαλέσει τον Άσαντ ακόμη και στο ‘σπίτι’ του.

Η Τουρκία θέλει δύο πράγματα από τον Άσαντ: να συνεργαστεί μαζί του στρατιωτικά εναντίον του PKK/YPG, κρατώντας πάντα η Τουρκία τους θύλακές της στη βόρεια Συρία, και σε συνδυασμό με μία νέα πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή, να πετύχει τη μη ανακήρυξη κράτους των Κούρδων. Έτσι ο Άσαντ διατηρεί επίσης την ακεραιότητα της χώρας του, με τη συνδρομή της Τουρκίας! Και δεύτερο να έρθει σε μία συμφωνία με τον Άσαντ, ώστε να στείλει πίσω όσο το δυνατόν περισσότερους Σύρους, στη σκιά της βίας του όχλου την περασμένη εβδομάδα στην Καισάρεια, που απηχούσε τα ανθελληνικά πογκρόμ του ‘55 εναντίον της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου