Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Έντονο ενδιαφέρον για το KERVEROS των ALTUS – MBDA


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε το περίπτερο της ελληνικής ALTUS LSA στην διάρκεια της διεθνούς εκθέσεως EUROSATORY 2024 που διήρκεσε μεταξύ 17-21 Ιουνίου. Ο λόγος ήταν το κύριο έκθεμα, με την ονομασία KERVEROS, που έχει παρουσιάσει προ μηνών ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ.

Το KERVEROS συνδυάζει το βαρύ drone μεταφοράς φορτίων ATLAS 8/H (Ηeavylifter) της ελληνικής εταιρείας ως πλατφόρμας και τον αντιαρματικό πύραυλο AKERON MP (πρώην MMP) ως οπλικό φορτίο, της MBDA France. Το προϊόν που αναπτύσσεται, στηρίζεται σε συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη με την MBDA τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στην έκθεση παρουσιάσθηκε το KERVEROS, με τον δίδυμο εκτοξευτή πυραύλων AKERON MP, που απετέλεσε αντικείμενο ενδιαφέροντος πολλών αντιπροσωπειών, οι οποίες ζήτησαν να ενημερωθούν σχετικώς. Αναφέρεται ενδεικτικώς ότι περισσότερες από 50 αντιπροσωπείες εξέφρασαν ενδιαφέρον, με προοπτική μελλοντικής προμήθειας, ένας εντυπωσιακός αριθμός από κάθε άποψη! Το ότι πρόκειται για ευρωπαϊκά προϊόντα, θεωρείται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και η αυξανόμενη επίδραση από τις μη επανδρωμένες πλατφόρμες κάθε είδους, έχει εντείνει την προσοχή όλων των αμυντικών οργανισμών διεθνώς. Τα κυρίαρχα ζητούμενα για εναέριες μη επανδρωμένες πλατφόρμες που μπορούν να εκτελέσουν προσβολές στόχων, είναι η ικανή αυτονομία, που επιτρέπει να επιχειρεί πέραν του Προσθίου Ορίου Τοποθεσίας (deep penetration) και η ακρίβεια των εκτοξευόμενων πυρών. Σε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, μέχρι σήμερα παρατηρείται υστέρηση των πολύ διαδεδομένων drone επίθεσης Θέας Πρώτου Προσώπου (FPV).

Το KERVEROS, χάρη στην ιβρυδική μορφή του ATLAS 8/H, που συνδυάζει ηλεκτρική ενέργείια συσσωρρευτή καύσιμο, θα έχει εμβέλεια μεγαλύτερη των 50 χλμ. και παρουσιάζει αυτονομία πτήσεως μεγαλύτερη των 3 ωρών. Από την πλευρά του, το AKERON MP με βεληνεκές που αγγίζει τα 5.000 μέτρα, εξασφαλίζει υψηλή ακρίβεια πλήγματος και δραστική μείωση των παράπλευρων απωλειών.

Πέραν των πολύ καλών προοπτικών που υπάρχουν στην διεθνή αγορά, η συνεργασία της ALTUS LSA με την MBDA εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά για τα δύο μέρη. Διαπιστώνεται σοβαρότητα και ανοικτό πνεύμα συνεργασίας και ήδη τα δύο μέρη ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέα σημαντική συμφωνία, που βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας.

ΠΗΓΗ https://doureios.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου