Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

EUROSAM: Το SAMP/T NG γίνεται πολυεπίπεδο με λογισμικό ικανό να διαχειρίζεται πυραύλους διαφορετικών τύπων.


Με όλες τις μονάδες του εκτεθειμένες στο περίπτερο, με τον εκτοξευτή Νέας Γενιάς να έχει φτάσει λίγο πριν την έκθεση, το SAMP/T NG όχι μόνο παρουσιάστηκε στη νεότερη του έκδοση, αλλά ανακοινώθηκε επίσης ότι αναπτύσσεται περαιτέρω για να γίνει πολυ- πολυεπίπεδο σύστημα εμβέλειας, το Engagement Module New Generation είναι εξοπλισμένο με λογισμικό ικανό να διαχειρίζεται πυραύλους διαφορετικών τύπων

Η πορεία των συστημάτων SAMP/T προς το πρότυπο της Νέας Γενιάς ξεκίνησε το 2021, με τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και τον Ιταλικό Στρατό να θέτουν τις απαιτήσεις τους, οι οποίες τελικά συγχωνεύτηκαν σε μια ενιαία διαμόρφωση.

Το πρόγραμμα εκτελείται εγκαίρως, μια δοκιμή βολής με το πλήρες σύστημα να σχεδιάζεται σύντομα, με τελικό στόχο να είναι το σύστημα σε λειτουργία έως το 2027. Η αρχική απαίτηση απαιτούσε το νέο σύστημα να μπορεί να διαχειρίζεται τα πυρομαχικά της οικογένειας Aster, τα Aster 30 B1 και Aster 30 B1NT, και να ενσωματώσει το ραντάρ Thales Ground Fire και το Leonardo Kronos Grand Mobile High Power, σύμφωνα με τις εθνικές απαιτήσεις.

Ζητήθηκε από την Eurosam να πραγματοποιήσει μελέτη σκοπιμότητας για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων SAMP/T, επιτρέποντάς της να διαχειρίζεται όχι μόνο τους πυραύλους Aster αλλά και τους πυραύλους SHORAD (Short Range Air Defense) και τελικά άλλους τελεστές μικρότερης και μεγαλύτερης εμβέλειας, μετατρέποντας το σύστημα σε πολλαπλό -σύστημα στρώσεων.

Το σύστημα ήταν ήδη πολυεπίπεδο σε μικρότερη κλίμακα, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές επιδόσεις των B1 και B1NT. Το τελευταίο θα δει πραγματικά μια εκτεταμένη αντιβαλλιστική ικανότητα και θα είναι σε θέση να ανιχνεύει στόχους σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση. Χάρη στον αναζητητή του, θα αναχαιτίσει πολύ ταχύτερους στόχους και, ειδικότερα, βαλλιστικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς. Στο Eurosatory η κοινοπραξία ανακοίνωσε ότι το SAMP/T NG θα είναι σε θέση να χειριστεί και πυραύλους μικρής εμβέλειας, όπως ο VL/MICA, από τους οποίους δύο συστήματα παραδόθηκαν πρόσφατα στη Γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη, και πυραύλους CAMM-ER, οι οποίοι είναι οι παράγοντες επιρροής του Grifo, του μελλοντικού περιουσιακού στοιχείου SHORAD του Ιταλικού Στρατού, και του νέου συστήματος MAADS για την Ιταλική Πολεμική Αεροπορία.

Το βασικό στοιχείο για αυτήν την ενσωμάτωση είναι το Engagement Module New Generation, ME NG εν συντομία, το οποίο διαθέτει μια ανοιχτή κλιμακούμενη και αρθρωτή αρχιτεκτονική. Ένα επίπεδο λογισμικού αρχιτεκτονικής προσανατολισμένο σε υπηρεσίες επικαλύπτει το βασικό επίπεδο, παρέχοντας την απαιτούμενη ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Αυτό επιτρέπει την ανάπτυξη συγκεκριμένων αποκλειστικών διεπαφών λογισμικού.

Η ανάπτυξη του SAMP/T NG παραμένει ως προτεραιότητα, με στόχο την έγκαιρη παροχή νέων δυνατοτήτων με δυνατότητα εμπλοκής αεροπορικών απειλών σε μεγάλη εμβέλεια, προσφέροντας παράλληλα μια αυτόνομη ικανότητα έναντι βαλλιστικών πυραύλων. Η ιδέα της εκμετάλλευσης του ME NG, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία μεταξύ της Thales και της MBDA Italia, ως το κέντρο ενός αστεριού που αποτελείται από διαφορετικά συστήματα με διαφορετικά εύρη είναι αρκετά ελκυστική, καθώς θα έδινε καλύτερη απάντηση, ειδικά σε επιθέσεις κορεσμού από διαφορετικούς τύπους τελεστών όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυρομαχικά περιπλανώμενοι, στόχοι αναπνοής αέρα και βαλλιστικοί πύραυλοι, εμπλέκοντας καθένα από αυτά με το πιο οικονομικό/αποτελεσματικό οπλικό σύστημα.

 Το ME NG στην τρέχουσα μορφή του μπορεί να διαχειριστεί έως και έξι εκτοξευτές σε ενσωματωμένη λειτουργία και εάν εφαρμοστεί η διαμόρφωση πολλαπλών επιπέδων, αυτοί θα είναι τύπου Aster/VL MICA/CAMM-ER. Μια λύση με τέσσερις εκτοξευτές Aster και δύο εκτοξευτές SHORAD φαίνεται η πιο πιθανή, αλλά η ευελιξία του συστήματος θα επιτρέψει και άλλη μίξη. Το ME NG είναι προφανώς συνδεδεμένο με ένα ραντάρ, των προαναφερθέντων μοντέλων, και μπορεί επίσης να συνδεθεί με ένα υψηλότερο κλιμάκιο, όπως μια αλυσίδα εντολών, με κέντρα διοίκησης και ελέγχου ανώτερου επιπέδου ή την αλυσίδα τακτικού ελέγχου του ΝΑΤΟ.

Το ME NG μπορεί επίσης να συνδεθεί με άλλες μονάδες ελέγχου πυρός ειδικά για συστήματα SHORAD, στην περίπτωση αυτή λειτουργούν συντονισμένα και όχι σε ολοκληρωμένη λειτουργία.

Τι είπε ο Giovanni Soccodato, Εκτελεστικός Διευθυντής Πωλήσεων και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της MBDA Ομίλου MBDA και Διευθύνοντα Σύμβουλο της MBDA Italia.

Η MBDA Italia εμπλέκεται πλήρως στο βασικό στοιχείο της νέας εξέλιξης, το Engagement Module. «Αξιοποιώντας το SAMP/T NG ως τον πυρήνα μιας πολυεπίπεδης ολοκληρωμένης ικανότητας αεράμυνας, το ραντάρ διασφαλίζει την επιτήρηση και με τη μονάδα SAMP/T NG ME παρέχει την αναγνωρισμένη εικόνα αέρα, την οποία μπορούμε να τραβήξουμε και να χρησιμοποιήσουμε ενσωματώνοντας πυραύλους μικρότερης εμβέλειας , για την Ιταλία αυτές που βασίζονται στο CAMM ER, το οποίο θα παρέχει ένα πλήρες, ολοκληρωμένο και πολυεπίπεδο σύστημα, το SAMP/T NG διαχειρίζεται όλες τις λειτουργίες μέχρι την εμπλοκή, με πλήρως ολοκληρωμένο τρόπο», μας είπε. «Αυτό επιτρέπει όχι μόνο τη χρήση του σωστού τελεστή έναντι της διαφαινόμενης απειλής, αλλά και την ύπαρξη ενός δεύτερου επιπέδου άμυνας για την εξουδετέρωση του στόχου σε περίπτωση που ο πρώτος αποτύχει», πρόσθεσε. «Με μια σχετικά περιορισμένη προσπάθεια είμαστε σε θέση να αυξήσουμε την επιχειρησιακή ικανότητα και προστασία, αποκτώντας μια ολοκληρωμένη πολυεπίπεδη αεράμυνα, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να συμπληρωθεί προς τα κάτω με το Mistral και το νέο ιταλικό στρατό V-SHORAD και στο μέλλον με το αμυντικό σύστημα κατά υπερηχητικών πυραύλων, που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος EDF HYDIS2, το οποίο θα απαιτήσει ένα υψηλότερου επιπέδου σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης». Σύμφωνα με τη Soccodato, αυτό θα προσθέσει επίσης ευελιξία στις καμπάνιες μάρκετινγκ. «Μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να βγούμε στην αγορά από διαφορετικές οπτικές γωνίες, προτείνοντας σε έναν πελάτη που διαθέτει σύστημα SHORAD όπως MICA ή CAMM ένα υψηλότερο επίπεδο προστασίας με το Aster ή προσφέροντας σε έναν πιθανό πελάτη ένα σύστημα που βασίζεται στο Aster και μια επακόλουθη ενσωμάτωση με SHORAD χαμηλότερου επιπέδου."

Ήταν λάθος ένα σύστημα να έχει τόσους πανάκριβους πυραύλους και όχι φτηνούς.

Περιμένουμε την αντίδραση των Γερμανών της Diehl Defense και την παρουσίαση των δικών τους πυραύλων αντιβαλλιστικούς, μεγάλης εμβέλειας με ram jet, εν συνδυασμό με τους πυραύλους IRIS-T SLM & IRIS-T SLX.

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου