Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Tz. Μπάιντεν: Από τη “μηχανή της γκάφας” στις υποψίες για γεροντική άνοια


Ο Τζο Μπάιντεν σε στιγμιότυπο από την τελευταία του γκάφα, όπου προσφώνησε τον Ζελένσκι ως Πούτιν!

Μια θητεία γκάφες και σύγχυση για τον Τζο Μπάιντεν

Του Hugues Maillot

Ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ασυνήθιστος στις δημόσιες γκάφες, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει κάνει μια σειρά από πιο ανησυχητικά λάθη. Σε τέτοιο βαθμό που το ίδιο του το στρατόπεδο αμφισβητεί την ικανότητά του να αναλάβει μια δεύτερη θητεία.

“Και τώρα θέλω να δώσω το λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, ο οποίος έχει τόσο θάρρος όσο και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν”. Στεκόμενος δίπλα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έμεινε έκπληκτος. Την Πέμπτη 11 Ιουλίου, ο ομόλογός του μόλις τον είχε μπερδέψει με τον χειρότερο εχθρό του.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ενορχήστρωσε την απάντηση της Δύσης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, απομακρύνθηκε από το μικρόφωνο προτού συνειδητοποιήσει το λάθος του, προς έκπληξη του ενδιαφερόμενου, και επιστρέψει σε αυτό για να πει: ” Θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Τον πρόεδρο Ζελένσκι. Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικήσω τον Πούτιν”.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, μπέρδεψε επίσης την αντιπρόεδρό του Καμάλα Χάρις… με τον αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ. “Δεν θα επέλεγα ποτέ τον Ντόναλντ Τραμπ για αντιπρόεδρό μου, αν πίστευα ότι δεν είχε τα προσόντα να γίνει πρόεδρος”, είπε

Εμφανίστηκε επίσης εντελώς έξω από τα νερά του κατά τη διάρκεια του πρώτου προεκλογικού ντιμπέιτ με τον αντίπαλό του στα τέλη Ιουνίου. Ως αποτέλεσμα, η υποψηφιότητά του τίθεται υπό αμφισβήτηση ακόμη και στο ίδιο του το στρατόπεδο.

Η καριέρα του Τζο Μπάιντεν είναι γεμάτη από λάθη και γκάφες. Ήδη από το 2008, σε μια συνάντηση, ο μελλοντικός υποψήφιος του Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον γερουσιαστή Τσακ Γκράχαμ να σηκωθεί όρθιος, αν και ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι. Την προηγούμενη χρονιά, είχε περιγράψει τον μελλοντικό πρόεδρο ως “τον πρώτο mainstream Αφροαμερικανό (…) εύγλωττο, λαμπερό, ευφυή, και όμορφο”. Το 2010, θρήνησε τον θάνατο της μητέρας του Ιρλανδού πρωθυπουργού, παρόλο που ήταν ακόμη ζωντανή. Οι παλιές γκάφες του ανθρώπου που έδωσε στον εαυτό του το παρατσούκλι “μηχανή γκάφας ” έχουν οδηγήσει μερικές φορές σε χαμόγελα. Αλλά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, οι ενίοτε τρελές δηλώσεις του έχουν προκαλέσει ανησυχία και έχουν εγείρει ερωτήματα για την ψυχική του υγεία.

Ο Μπάιντεν συστήνει στο πλήθος τον αποθανόντα γιο του και μπερδεύεται για τις εγγονές του

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει γίνει ακόμη πρόεδρος, αλλά ετοιμάζεται να γίνει. Την πρώτη ημέρα των αμερικανικών εκλογών, στις 3 Νοεμβρίου 2020, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εκφώνησε μια ομιλία προς τους υποστηρικτές του στη Φιλαδέλφεια. Ενώ ο αντίπαλός του Ντόναλντ Τραμπ εξέφραζε τακτικά τις υποψίες του για γεροντική άνοια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε στο πλήθος τον γιο του Μπο, “τον οποίο πολλοί από εσάς βοηθήσατε να εκλεγεί στη Γερουσία του Ντέλαγουερ”. Το πρόβλημα: ο μεγαλύτερος γιος του μελλοντικού προέδρου πέθανε το 2015. Στη συνέχεια, ο Τζο Μπάιντεν προχώρησε στη μπέρδεμα δύο από τις εγγονές του.

“Ο Πούτιν μπορεί να περικυκλώσει το Κίεβο, αλλά ποτέ δεν θα κερδίσει τις καρδιές του ιρανικού λαού”.

Εκλεγμένος πριν από λιγότερο από ενάμιση χρόνο, ο Τζο Μπάιντεν είχε να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά την έναρξη του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν ανεπιφύλακτα το Κίεβο, παρέχοντάς του όπλα και οικονομική βοήθεια. Αλλά στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης την 1η Μαρτίου 2022, ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μπέρδεψε τον ουκρανικό λαό… με τον ιρανικό λαό. “Ο Πούτιν μπορεί να περικυκλώσει το Κίεβο με τανκς, αλλά ποτέ δεν θα κερδίσει τις καρδιές και τις ψυχές του ιρανικού λαού”, διακήρυξε. Πίσω του, η αντιπρόεδρός του Καμάλα Χάρις του ψιθυρίζει καΙ ΑΝΑΣΚΕΥΆΖΕΙ.

“Επαναλάβετε την ατάκα”: Διαβάζοντας τον υποβολέα λίγο παραπάνω από σχολαστικά

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας για τις αμβλώσεις, που εκφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2022 στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν ακολούθησε υπερβολικά πιστά το κείμενο του κειμενογράφου του. Σε ένα σημείο της ομιλίας, που καταγράφηκε από την κάμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ακούγεται να λέει “επαναλάβετετην ατάκα”, προτού συνεχίσει να επαναλαμβάνει ένα απόσπασμα που είχε πει λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα. Οι συνεργάτες του προσπάθησαν στη συνέχεια να θάψουν αυτή τη νέα γκάφα, χωρίς όμως να πείσουν.

Ο “εγωισμός ” του αμερικανικού λαού

Σε ένα ταξίδι στη Σαουδική Αραβία στις 16 Ιουλίου 2022, ο Τζο Μπάιντεν αντάλλαξε δύο λέξεις που δύσκολα θα μπορούσε να μπερδέψει κανείς στα ελληνοκά. Αλλά είναι σχεδόν “δίδυμες” στα αγγλικά: selfishness et selflessness ο εγωισμός και η ανιδιοτέλεια. Ο Αμερικανός πρόεδρος τίμησε λοιπόν “τη γενναιότητα και τον εγωισμό των Αμερικανών που υπηρέτησαν στην περιοχή”, αντί για ” ανιδιοτέλεια”. Αυτό το γλωσσικό ολίσθημα προκάλεσε ελαφρά ένταση στο ακροατήριο.

Ο Μπάιντεν απευθύνει ερωτήσεις σε νεκρή βουλευτή

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας αφιερωμένης στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και της επισιτιστικής ανασφάλειας, ο Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε σε μια Ρεπουμπλικανή βουλευτή… που είχε πεθάνει. “Θέλω να ευχαριστήσω όλους εδώ”, είπε ο Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος σε δύο βουλευτές που είχαν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα θέματα αυτά. Και πρόσθεσε: “Πού είναι η Τζάκι;”. Στη συνέχεια φάνηκε να ψάχνει στην αίθουσα για το πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζάκι Ουαλόρσκι, μια Ρεπουμπλικανή αντιπρόσωπο εκλεγμένη από την Ιντιάνα, η οποία πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις αρχές Αυγούστου και η οποία συμμετείχε πολύ στον αγώνα κατά του υποσιτισμού.

Ο Μπάιντεν μπερδεύει την Κολομβία με την Καμπότζη

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Καμπότζη το φθινόπωρο του 2022, ο Τζο Μπάιντεν φρόντισε να “ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό για την πρωτοπορία της Κολομβίας ως προέδρου της ASEAN (Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας)”. Στην πραγματικότητα στεκόταν δίπλα στον πρωθυπουργό της Καμπότζης Hun Sen. Η Κολομβία, μια χώρα της Νότιας Αμερικής, φαίνεται ότι βρίσκεται στο μυαλό του Αμερικανού προέδρου, καθώς έκανε το ίδιο λάθος όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο για το μακρύ ταξίδι του στην Ασία. Είπε στους δημοσιογράφους ότι “κατευθυνόταν προςτην Κολομβία , πριν διορθωθεί γρήγορα και πει “εννοώτην Καμπότζη .

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε το Βιετνάμ ως… “τριτοκοσμική” χώρα. Το σχόλιο αυτό ανάγκασε την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre να παρέμβει. Η ίδια έκοψε το μικρόφωνο στον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ήταν ταραγμένος μπροστά στις πολυάριθμες ερωτήσεις, και τερμάτισε τη συνέντευξη Τύπου. Σχεδόν αμήχανος, έφυγε από το γραφείο του με την εξής κάτι παραπάνω από μυστηριώδη φράση: “Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ πάω για ύπνο…”.

Αναστάτωση μετά το λάθος του Μπάιντεν για την ηλικία ενός μικρού κοριτσιού

Τον Νοέμβριο του 2023, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για την Ημέρα των Ευχαριστιών στη ναυτική βάση του Νόρφολκ στη Βιρτζίνια, ο Τζο Μπάιντεν έκανε επίσης ένα μεγάλο λάθος σχετικά με την ηλικία ενός μικρού κοριτσιού, προκαλώντας γενική ανησυχία στο ακροατήριο. Προς το τέλος της ομιλίας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνθηκε σε ένα κοριτσάκι που φαινόταν να φοράει λούτρινα αυτιά γάτας ως κορδέλα. “Μου αρέσουν τα αυτιά σου, τα λατρεύω, είναι πολύ ωραία. Πώς σε λένε;” τη ρώτησε. Το κοριτσάκι κατέβασε διστακτικά τα μάτια του ντροπαλά και απάντησε: “Κάθριν”“Τι όμορφο όνομα. Είναι το όνομα της μαμάς μου… Πόσο χρονών είσαι; Δεκαεπτά;” ρώτησε ο πρόεδρος.

Ένα μικρό αγόρι που βρισκόταν κοντά απάντησε γι’ αυτόν, λέγοντας ότι ήταν 6. Ο Μπάιντεν, δήθεν έκπληκτος, συνέχισε: “Έξι;”, προτού στρέψει την προσοχή του στο αγόρι, πειράζοντάς το ρωτώντας το αν ήταν και ο ίδιος 15 ετών, στο οποίο το παιδί απάντησε ότι ήταν “τέσσερα”. “Τέσσερα; Είσαι αρκετά μεγάλος τύπος. Λοιπόν, θα σου πω κάτι, να είσαι καλός με την αδελφή σου. Θα τη χρειαστείς μια μέρα”.

Συνάντηση με τον Μιτεράν, Πρόεδρο της Γερμανίας

Ένα από τα τελευταία μπερδέματα προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη Γαλλία, επειδή την αφορούσε άμεσα. Σε μια πολιτική συγκέντρωση τον Φεβρουάριο στο Λας Βέγκας, ο Τζο Μπάιντεν μπέρδεψε τον Εμανουέλ Μακρόν με τον Φρανσουά Μιτεράν. “Ξέρετε, αμέσως μετά την εκλογή μου, πήγα σε μια συνάντηση που ονομάζεται G7, δηλαδή όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ”, εξήγησε, “ήταν στη νότια ΑγγλίαΚάθισα και είπα: Η Αμερική επέστρεψε! Και ο Μιτεράν, από τη Γερμανία – εννοώ, από τη Γαλλία, με κοίταξε και με ρώτησε: για πόσο καιρό επιστρέψατε;”. Να θυμίσουμε ότι ο Φρανσουά Μιτεράν πέθανε το 1996. Λίγες ημέρες αργότερα, σε μια προεκλογική εκδήλωση, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε μια άλλη συζήτηση που θα είχε το 2021… με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, ο οποίος πέθανε το 2017.

ΠΗΓΗ https://ardin-rixi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου