Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Συμφωνία Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου με ΝΑΤΟϊκή μεσολάβηση

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=16155

Στο «παρά πέντε» αποφεύχθηκε η κάθετη κλιμάκωση της κατάστασης που προκλήθηκε μετά από την απόπειρα των ειδικών δυνάμεων της κοσοβάρικης Αστυνομίας να καταλάβει και να ελέγξει τις δύο διαβάσεις από και προς τη Σερβία.
Όπως αναφέραμε στη χθεσινή κάλυψη του σοβαρού θέματος, οι Κοσοβάροι έλεγξαν τελικά τη μία από τις δύο, ενώ πήγε να δημιουργηθεί κατάσταση στη διαιρεμένη πόλη του Βορείου Κοσσυφοπεδίου, Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, με τους Σέρβους να αποκλείουν τον κεντρικό δρόμο που οδηγούσε στη δεύτερη διάβαση. Οι διαβάσεις ελέγχονταν από σερβικής καταγωγής αστυνομικούς της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι όμως δεν φαίνεται να υπακούουν και πολύ στους Αλβανούς ανωτέρους τους… Κάπου εκεί δραστηριοποιείται και η αστυνομική δύναμη που έχει στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση (EULEX).
Η ενέργεια των Σέρβων κατά κάποιον τρόπο απειλούσε όχι μόνο να αποκλείσει τους Σέρβους των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας από το να καταλάβουν και τη δεύτερη διάβαση, αλλά και να αποκόψει τη δυνατότητα αποχώρησής τους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιματοχυσία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τη θρυαλλίδα που θα εξέτρεπε την κατάσταση στην περιοχή. Εξάλλου, στην επιχείρηση τραυματίστηκε ένας αστυνομικός…




Η παρέμβαση των δυνάμεων της Ατλαντικής Συμμαχίας (συνολικά το ΝΑΤΟ διατηρεί 6.000 δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο) που είναι ανεπτυγμένα στην περιοχή κατόρθωσε τελικά να εκτονώσει την κατάσταση και να οδηγήσει σε συμφωνία απεμπλοκής μεταξύ των δυο πλευρών, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί και επίσημα από αλβανικής πλευράς η συμφωνία.
Ωστόσο, ρεπόρτερ διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι η κυκλοφορία στην διάβαση που είχαν ελέγξει οι Αλβανοί ξανάρχισε, ενώ οι Σέρβοι απομάκρυναν τα φορτηγά με τα οποία είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στη δεύτερη. Αυτό επί της ουσίας περιγράφει και τη συμφωνία που πρότεινε, διαπραγματεύτηκε και πέτυχε να γίνει αποδεκτή, η Ατλαντική Συμμαχία.
Η αλβανική ενέργεια καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μονομερής και επικίνδυνη για την ειρήνη ενέργεια. Η Ένωση μεσολαβεί ανάμεσα στις δυο πλευρές στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται για την εξεύρεση μιας λύσης στο αδιέξοδο που υφίσταται προς το παρόν, μια δεκαετία μετά την πολεμική περιπέτεια στην περιοχή.
Το ότι η κλιμάκωση της έντασης αποφεύχθηκε προς το παρόν σίγουρα δε λύνει το υφιστάμενο πρόβλημα, αφού πολύ συχνά, αξιωματούχοι της αλβανικής διοίκησης της σερβικής επαρχίας που αποσχίσθηκε και επιχειρεί να αποσπάσει την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας ως κρατική οντότητα, προβαίνουν σε εμπρηστικές δηλώσεις ζητώντας δραστικά μέτρα και «επιθετική πολιτική» στο πρόβλημα του Βορείου Κοσσυφοπεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου