Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Υποβάθμιση Κύπρου από τη Moody’s… και τα σχέδια λύσης του Κυπριακού

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=16171


Σχεδόν σκουπίδια θεωρεί η Moody’s τα ομόλογα της Κύπρου, τα οποία έπεσαν από Α2 στο επίπεδο Baa1. Οι λόγοι της απόφασης αυτής είναι πολλοί.
Πρώτον, η καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Μαρί ήταν ισχυρότατο πλήγμα για την οικονομία της χώρας, αντιπροσωπεύοντας ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της.
Δεύτερον, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Moody’s, το πολιτικό κλίμα στη χώρα χαρακτηρίζεται από έλλειψη συναίνεσης και δεδομένου ότι τα μέτρα που απαιτούνται για την έξοδο από την κρίση απαιτούν διακομματική συνεργασία, η οποία δεν υπάρχει, τίθεται αν αμφιβόλω όλο το κυβερνητικό σχέδιο στον τομέα αυτό. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό ο υπουργός Οικονομικών να παραιτηθεί καθώς εχθές στη σύσκεψη για το πακέτο μέτρων, τα κόμματα συμφώνησαν μεταξύ τους να αφαιρέσουν μέτρα που είχε λάβει ο ίδιος.



Τρίτον, στο κείμενο του οίκου αξιολόγησης αναφέρεται η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό χρέος. Οι κυπριακές τράπεζες είναι πολύ πιθανό να ανταλλάξουν τα παλαιά τους ομόλογα με νέα χαμηλότερης αξίας.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι τράπεζες της Κύπρου θεωρούνται από τους μεγαλύτερους κατόχους ελλαδικών ομολόγων. Η Τράπεζα Κύπρου έχει στα χέρια της 2,4 δις ευρώ ελλαδικού χρέους, ενώ η Marfin Laiki Bank 3,4 δις ευρώ. Αναλογικά, οι οικονομικές επιπτώσεις από την καταστροφή του σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Μαρί ανέρχονται στα 2,4 δις ευρώ ή 13,8% του ΑΕΠ.

Μέσα σε όλα αυτά μην εκπλαγούμε αν δούμε διάφορες περίεργες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Διότι όπως έχουμε αναφέρει ξανά, η ασφυκτική οικονομική πίεση που ασκείται σε Ελλάδα και Κύπρο (τουλάχιστον η Ελλάδα ήθελε και τα έπαθε, αφήνοντας εαυτόν ακάλυπτο…) διευκολύνει πολύ όσους επιθυμούν να δουν το Κυπριακό να επιλύεται, χωρίς όμως να ενδιαφέρονται και πολύ για το είδος της λύσης, εντός ή εκτός εισαγωγικών η οποία θα επιλεγεί.
Η απελπιστική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, για να φέρουμε ένα παράδειγμα, θα δημιουργούσε κίνητρο συμβιβασμού με την Τουρκία στην ελληνική κοινωνία εάν συσχετιστεί με υποσχέσεις, ή ακόμα και πιο απτά σχέδια για επενδύσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, με τις προβλέψεις να μιλούν για δυνητικά κέρδη δυνάμενα να απελευθερώσουν τη χώρα από το βραχνά του χρέους, υπ’ αριθμόν ένα… εθνικό θέμα για σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που στενάζει…
Και η Κύπρος βρίσκεται σε ένα γεωπολιτικό και γεω-ενεργειακό σταυροδρόμι, όπου πολλοί παράγοντες θα επιθυμούσαν να έχει επιλυθεί το Κυπριακό πριν προχωρήσει η εξόρυση των υδρογονανθράκων της περιοχής, πιστεύοντας – απλοϊκά σκεπτόμενοι – ότι με αυτό τον τρόπο θα μειώσουν το ρίσκο της επένδυσής τους. Δεν αντιλαμβάνονται ότι το Κυπριακό είναι κυριολεκτικά το μικρότερο από τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν και πως το πραγματικό ζήτημα είναι ο ηγεμονισμός της Τουρκίας…
Οι μήνες που θα ακολουθήσουν θα αποδείξουν του λόγου το αληθές, αφού οι πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ασφυκτικές. Και για την αντιμετώπισή τους απαιτούνται ηγεσίες με πυγμή, όραμα και στρατηγικό σχέδιο. Υπάρχουν;
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το κεντρικό θέμα του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ το οποίο κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα, όπου αποκαλύπτονται τα σχέδια πρόκλησης έντασης της Τουρκίας με τη διενέργεια γεώτρησης στην περιοχή, καθίσταται πιο επίκαιρο από ποτέ, και αξίζει να αναγνωστεί, πέραν όσων άλλων ενδιαφερόντων περιέχει το εν λόγω τεύχος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου