Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ταχεία εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου ζητεί το ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ: Πολύπλοκο το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2024629

Έκκληση προς τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να προχωρήσουν «ταχέως» στην εφαρμογή του προγράμματος αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, στο οποίο συμφώνησαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, απηύθυνε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Έκκληση προς τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να προχωρήσουν «ταχέως» στην εφαρμογή του προγράμματος αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, στο οποίο συμφώνησαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, απηύθυνε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.



«Οι αναταράξεις θα μπορούσαν εύκολα να επανεμφανιστούν», προειδοποίησε η Λαγκάρντ σε ομιλία της στη Νέα Υόρκη. «Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν γρήγορα οι δεσμεύσεις της Συνόδου», πρόσθεσε.
Τα σχόλιά της έγιναν μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ ότι η «νέα εκδοχή» του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μπορεί να υλοποιηθεί μετά το τέλος των κοινοβουλευτικών διακοπών.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι η αβεβαιότητα των αγορών για τη συμφωνία διάσωσης της χώρας αντανακλά την πολυπλοκότητα της συμφωνίας και τη δουλειά που απομένει να γίνει.
Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ηγέτες της ευρωζώνης και οι τραπεζίτες συμφώνησαν σε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που προσφέρει στη χώρα νέα κεφάλαια και καλύτερους όρους αποπληρωμής των δανείων, ως ανάχωμα στη μετάδοση της κρίσης.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για το αμερικανικό χρέος και ζήτησε από τις ΗΠΑ «να βρουν μια λύση» όσον αφορά στην αύξηση του ορίου δανεισμού τους.
Μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών της ευρωζώνης για την Ελλάδα «ελπίζω τα ενθαρρυντικά αυτά μέτρα να ακολουθηθούν επίσης στις ΗΠΑ και να υπάρξει μια δράση στον δημοσιονομικό τομέα το ταχύτερο δυνατό», σημείωσε.
Τέλος, η κ. Λαγκάρντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής ενίσχυσης των κεφαλαίων του ΔΝΤ ώστε το Ταμείο να έχει τη δυνατότητα να βοηθά χώρες με οικονομικά προβλήματα. «Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον πιθανόν να χρειαστεί να δούμε το ζήτημα αυτό», δήλωσε.
Η κ. Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση και στις ΗΠΑ «να βρουν μια λύση» όσον αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου του δανεισμού του αμερικανικού Δημοσίου.
Μετά την συμφωνία της 21ης Ιουλίου μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών της ευρωζώνης για την Ελλάδα «ελπίζω τα ενθαρρυντικά αυτά μέτρα να ακολουθηθούν επίσης στις ΗΠΑ και να υπάρξει μια δράση στον δημοσιονομικό τομέα το ταχύτερο δυνατό» σημείωσε.
Τον Αύγουστο η ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων
Στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έκανε γνωστό πως η διαδικασία για την εθελοντική ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές με νέα μεγαλύτερης διάρκειας θα ξεκινήσει τον Αύγουστο.
«Η διαδικασία θα ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο», ανέφερε ο κ. Σαχινίδης σε εκπομπή ιδιωτικού καναλιού και πρόσθεσε: «Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με το IIF...θα ολοκληρωθούν εκείνες οι συζητήσεις οι οποίες θα περιγράψουνε την ακριβή διαδικασία που θα ακολουθηθεί, έτσι ώστε οι διακρατητές ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου να επιλέξουν μία από τις τέσσερις επιλογές που περιλαμβάνει η συμφωνία και να προχωρήσουν σε ανταλλαγή των ομολόγων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου