Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Αυστρία: Συζήτηση για αυστηρά αντιτρομοκρατικά μέτρα

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/world/austria-suzitisi-gia-austira-antitromokratika-metra

Στη σκιά του πρωτοφανούς μακελειού στο Όσλο ξεκίνησε η συζήτηση στην Αυστρία για το νέο αντιτρομοκρατικό πακέτο, με την υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος να δηλώνει "ενισχυμένη" από την απαίτησή της για σκληρότερα μέτρα ασφάλειας.

Ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, αναφέρθηκε στην αντίδραση του Νορβηγού πρωθυπουργού "κατά μίσους και βίας", χαρακτηρίζοντας σωστό το δρόμο που πήρε μετά το μακελειό, ενώ τόνισε πως και στην Αυστρία πρέπει να υπάρξει ένας "αφοπλισμός των λέξεων", αφήνοντας αιχμές για τα ακροδεξιά κόμματα της Αντιπολίτευσης Κόμμα των Ελευθέρων και Συνασπισμό Μέλλον της Αυστρίας.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται το ερώτημα, "ή προστασία δεδομένων ή καταπολέμηση τρομοκρατίας", αφού, όπως υποστήριξε, είναι αναμφισβήτητο.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ο οποίος χαρακτήρισε αναγκαία τη διεξοδική συζήτηση στη Βουλή, του "αντιτρομοκρατικού πακέτου".

Αμφότεροι δεν θέλησαν να σχολιάσουν δημοσιεύματα του αυστριακού Τύπου σχετικά με διασυνδέσεις του δράστη του μακελειού στο Όσλο με στελέχη του αυστριακού ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, ωστόσο, ο κ. Φάιμαν απέκλεισε για πολλοστή το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός του με το Κόμμα των Ελευθέρων.

Την αντίθεσή τους στο νέο αντιτρομοκρατικό πακέτο εξέφρασαν και αρκετά άλλα στελέχη των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, υποστηρίζοντας πως ήδη υπάρχουν επαρκείς κανόνες, που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή.

Από την πλευρά του, το Κόμμα των Πρασίνων ζήτησε τη θέσπιση μιας "Χάρτας για περισσότερη κοινωνικότητα, δημοκρατία και ανθρωπισμό", για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, ενώ ζήτησε και τη θέσπιση ενός Συμφώνου μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, για την αποφυγή κάθε φραστικής ταπείνωσης ανθρώπων ή θρησκειών στη διάρκεια προεκλογικών αγώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου