Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Σεργκέι Λαβρόφ: Δεν μας συμφέρει να γίνει ανταγωνιστικό το σχέδιο της αντιπυραυλικής άμυνας

Από το ιστολόγιο http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/07/blog-post_9740.html#more

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι "Russia 24", έθιξε θέματα-κλειδιά των σχέσεων με τη Δύση.Την προσοχή του ο Λαβρόφ την επικέντρωσε βασικά στο οξύτερο πρόβλημα - του διαλόγου σε ό,τι αφορά τη δημιουργία συστήματος ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής άμυνας.

Όπως είπε ο υπουργός, αυτό το σχέδιο είναι καθαρά αμερικανικό. Σήμερα προωθείται διαδικασία προσχώρησης του ΝΑΤΟ σ΄ αυτό το σχέδιο. Η Ευρώπη μπορεί να συνεισφέρει ασήμαντα σ΄ αυτή την υπόθεση με δευτερεύουσας σημασίας βοηθητικά πράγματα. Γι΄αυτό ο κύριος διαπραγματευτικός εταίρος της Ρωσίας είναι η Ουάσιγκτον. Η συζήτηση αφορά τα απαραίτητα πολιτικά πλαίσια, τα οποία θα επέτρεπαν την έναρξη της διευθέτησης συγκεκριμένων στρατιωτικο-τεχνικών πτυχών του σχεδίου, είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

-  Τα πλαίσια πρέπει να καθορίζουν μερικά σημαντικά στοιχεία. Πρώτον, αυτό το σχέδιο πρέπει να είναι ισότιμο, συμβατό και δεν πρέπει να βασίζεται στην άνευ όρων αποδοχή της ανάλυσης, που έκανε το ένα μέρος (στη συγκεκριμένη περίπτωση – οι ΗΠΑ), αλλά στην κοινή διανοητική στρατιωτικο-αναλυτική συνεισφορά. Προς το παρόν αυτό δεν γίνεται δυνατό.

Στη Μόσχα θεωρούν ότι η υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου χωρίς τη συνεκτίμηση των φόβων της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει σε κατάσταση, στην οποία κοντά στα σύνορά της θα κατασκευαστεί υποδομή, που δημιουργεί προβλήματα για το στρατηγικό δυναμικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Προκειμένου να μην υπάρχουν τέτοιοι φόβοι, η Μόσχα προτείνει να συμφωνήσουμε ότι η ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα δεν θα στρέφεται εναντίον της Ρωσίας, ούτε οποιουδήποτε από τους μετέχοντες σ΄ αυτήν. Οι Αμερικανοί δεν είναι πρόθυμοι γι΄αυτό, είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

- Η θέση μας είναι απλούστατη. Αν λένε ότι το σύστημα δεν είναι εναντίον της Ρωσίας, γιατί αυτό να μη γραφτεί στο χαρτί; Απάντηση προς το παρόν δεν πήραμε, όμως υπολογίζουμε ότι στις συναντήσεις στις 11 με 13 Ιουλίου αυτό το θέμα, εννοείται, θα το συζητήσουμε και θα ακούσουμε τους Αμερικανούς εταίρους μας. Δεν μας συμφέρει να γίνει το σχέδιο ανταγωνιστικό, αντίθετα, θεωρούμε ότι οι προτάσεις που έχει επανειλημμένα κάνει η Ρωσία σχετικά με την άποψή μας για την από κοινού συνεργασία σ΄ αυτό τον τομέα, σίγουρα αξίζουν να συζητηθούν και είναι κατάλληλες για αναζήτηση συμβιβασμών, που δεν περιορίζουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Παρόλ΄ αυτά ο Λαβρόφ θεωρεί ότι η επανεκκίνηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ έγινε. Η Ρωσία απόκτησε πιό αξιόπιστο, προβλέψιμο και συνεπή εταίρο. Η Μόσχα το εκτιμά αυτό, είπε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην ΕΕ υπάρχει η πολιτική θέληση να ανταπεξέρθουν στην κατάσταση στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η Ρωσία από την πλευρά της θα συμβάλλει ενεργά στην επίλυση των προβλημάτων, συμμετέχοντας ενεργά στην «Ομάδα των 20».
 http://greek.ruvr.ru/2011/07/08/52954970.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου