Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

«Μικρό καλάθι» και από τους «αρχιτέκτονες» της συμφωνίας Θα τεστάρουν οι αγορές την Ευρώπη;

Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=136113

Συνήθως οι δεύτερες σκέψεις, οι πιο ψύχραιμες και αναλυτικές, οδηγούν σε καλύτερη αποτίμηση των καταστάσεων. Έτσι και στην περίπτωση της νέας συμφωνίας για τη στήριξη της Ελλάδας, μια συμφωνία η αποτίμηση της οποίας συνεχίζεται από τις αγορές, με τις περισσότερες απόψεις ειδικών και μη να κάνουν λόγο για μια κατ' αρχάς θετική εξέλιξη, με αμφίβολη όμως αποτελεσματικότητα, τουλάχιστον σε σχέση με τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί.

Το αξιοσημείωτο είναι πως αυτές τις... δεύτερες σκέψεις τις κάνουν ακόμα και  οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες της συμφωνίας  των Βρυξελλών, όπως η Γερμανίδα  καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός της, συνιστά «υπομονή με την Ελλάδα», κάνοντας μάλιστα τον παραλληλισμό με τις θυσίες, τα προβλήματα και τη χρονοβόρο διαδικασία ανάταξης της οικονομίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.


Η προσέγγιση αυτή εκ μέρους της κυρίας Μερκελ έχει βάση: είναι στην ουσία μια απάντηση στους συνεχιζόμενους προβληματισμούς πολιτικών και οικονομολόγων, αναφορικά με το κατά πόσον αυτή η έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας θα είναι τελικώς η λύση στα προβλήματα και της χώρας μας και της Ευρωζώνης.

Για του λόγου το αληθές, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt έχει ήδη βγάλει... πόρισμα και μιλά για μια Ελλάδα, που με τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου κερδίζει πολύτιμο χρόνο για να εφαρμόσει το μεγάλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά για οικονομολόγους που θεωρούν ότι η απομείωση του χρέους της Ελλάδας θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη.

Η κυρία Μερκελ απαντά ότι η συμφωνία είναι καλή, αλλά κανείς δεν πρέπει να περιμένει θαύματα: χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι το να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τα θεμελιώδη προβλήματά της και να επιστρέψει σε ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, «δεν είναι κάτι που γίνεται κατορθωτό σε 12 μήνες»...

Η καγκελάριος κατέληξε, λέγοντας πως "η Ελλάδα αξίζει μια ακόμη ευκαιρία" και η Ευρώπη της την έδωσε.

Και καλά έκανε, δηλώνει από την πλευρά του ο διάσημος οικονομολόγος του Harvard και πρώην  σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα, Lawrence Summers, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Στη συνέντευξη, ο  κορυφαίος οικονομολόγος ευθέως δήλωσε πως σαν σκεπτικό η απόφαση  των Βρυξελλών ήταν προς τη σωστή  κατεύθυνση. Μόνο που ήταν... λίγη!!! Χαρακτήρισε τα μέτρα που αποφασίστηκαν  σωστά, αλλά… «αποσπασματικά και μονομερή» και κατέληξε, λέγοντας πως οι αγορές καταλαβαίνουν ότι τα ευρωπαϊκά προβλήματα δεν λύθηκαν και το πρόβλημα δεν χτυπήθηκε στις ρίζες του.

Ως εκ τούτου, θα... τεστάρουν ξανά την Ευρώπη για τα αντανακλαστικά της και για το κατά πόσον τελικά είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει άμεσα τις... λεκτικές δεσμεύσεις της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου