Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Μια αποκρατικοποίηση την εβδομάδα

Από το ιστολόγιο http://www.cosmo.gr/News/Hellas/333256.html

Μία ιδιωτικοποίηση την εβδομάδα θα πρέπει να οργανώνει και να υλοποιεί μέχρι το τέλος του έτους η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Έως τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, θα πρέπει να ολοκληρωθούν 22 σχέδια αποκρατικοποιήσεων, πολλά εκ των οποίων είναι σύνθετα (Ελληνικό, ακίνητα) και άλλα είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν την αντίδραση των συνδικάτων (ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.ά.).

Ο ποσοτικός στόχος που έχει τεθεί και πρέπει σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών να πιαστεί πάση θυσία είναι τα έσοδα του Δημοσίου να φθάσουν τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων και των 391 εκατομμυρίων ευρώ που εισπράχθηκαν από τη διάθεση του 10% του ΟΤΕ, και συνολικά 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της "Ημερησίας", αποτελούν "μνημονιακό στόχο" και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος κινδυνεύει η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο ποσοτικός στόχος δεν αλλάζει, αλλά μπορεί να διαφοροποιηθούν τα σχέδια που έχουν μπει στο πρόγραμμα ώστε να επισπευσθούν κάποια και ορισμένα να πάνε πιο πίσω.

Σε Μεσοπρόθεσμο και Μνημόνιο γίνεται αναφορά και στην αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ, καθώς και στην παράταση της σύμβασης του ΟΠΑΠ στο ίδιο τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά την Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα διατεθεί μειοψηφικό πακέτο 40% των μετοχών της εταιρείας, ενώ περαιτέρω το ποσοστό του Δημοσίου αναμένεται να πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το Δημόσιο προωθεί την επέκταση της σύμβασης εντός του τρίτου τριμήνου του 2011.

Σε δεύτερη φάση, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2012, θα προχωρήσει σε πώληση ποσοστού τουλάχιστον 21% των μετοχών που κατέχει, μέσω είτε εισαγωγής του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή μέσω πώλησης σε ιδιώτες.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η πώληση ποσοστού 23,3% των μετοχών (από το 74%) που κατέχει σήμερα το Δημόσιο στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, θα πρέπει να επεκταθεί η σύμβαση και να δοθούν νέες άδειες για τυχερά παιχνίδια στον ΟΠΑΠ.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η υλοποίηση 17 σχεδίων ιδιωτικοποίησης, μεταξύ των οποίων η πώληση του 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του 34% του ΟΠΑΠ και του 23,1% του ΟΛΠ.

Εντός των επόμενων ημερών θα πρέπει να λυθούν δύο σημαντικά ζητήματα για να λειτουργήσει το Ταμείο, καθώς θα πρέπει να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν οι οικονομικές υπηρεσίες του Ταμείου, ώστε να μπορέσει να "δεχτεί" τα περιουσιακά στοιχεία που θα του μεταβιβάσει το Δημόσιο. Επίσης, θα πρέπει άμεσα να γίνει και το καταστατικό του.

Θα πρέπει επίσης να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα αποτιμάται η αξία της κρατικής περιουσίας που θα περνά υπό τη σκέπη του Ταμείου. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί, εάν η τιμή που τελικά πουλήσει το Ταμείο κάποιο κρατικό περιουσιακό στοιχείο είναι μικρότερη από αυτήν που η κυβέρνηση του το έχει δώσει, τότε το διοικητικό συμβούλιό του θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις απώλειες που θα έχει καταγράψει το Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου