Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Spiegel: «Δεν σώθηκε ούτε η Ελλάδα, ούτε το ευρώ»

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Εκτενείς αναφορές κάνει σήμερα ο γερμανικός τύπος για τις αποφάσεις της Συνόδου για την Ελλάδα με αρκετά αιχμηρά σχόλια σχετικά με την στάση της Γερμανίας και για το κατά πόσο σώθηκε ή όχι η χώρα μας και το ευρώ.
Το Spiegel σε εκτενές άρθρο του με τίτλο «Βατερλό» σημειώνει σχετικά: «Οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες δεν έβαλαν τέλος στον αγώνα για το ευρώ. Αλλά δίνουν χρόνο στην Ελλάδα. Και κατευθύνονται προς μια δημοσιονομική ένωση. Η Γερμανία εγγυάται όλο και περισσότερο για τα ρίσκα άλλων χωρών, αν και κατάφερε να περάσει τη συμμετοχή των τραπεζών».
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανηγυρισμούς. Οι πολιτικοί αρχηγοί με τις αποφάσεις τους κατέφεραν να εξαγοράσουν χρόνο. Μπορούν λιγάκι πιο ήσυχοι να πάνε διακοπές. Τελικά όμως δεν σώθηκε ούτε η Ελλάδα, ούτε το ευρώ».



Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Süddeutsche Zeitung, η οποία σε σχόλιό της με τον τίτλο «Το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης» καταλήγει στο συμπέρασμα:

«Η Ευρώπη κάθε άλλο παρά σώθηκε. Τα κράτη εξαγόρασαν μόνο χρόνο. Μόνον εάν τα ευρωπαϊκά κράτη, και πρώτη από όλους η Ελλάδα, συνεχίσουν τις προσπάθειες για δημοσιονομική πειθαρχία, μόνον εάν συμφωνήσουν σε προγράμματα περικοπών και δομικές μεταρρυθμίσεις, μόνον τότε η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες θα θεωρηθεί πραγματικά επιτυχημένη».

Τέλος η ΤΑΖ του Βερολίνου σχολιάζει την πολιτική στάση της Άγκελα Μέρκελ και γράφει: «Έχει τη στρατηγική: πολύ μαστίγιο και λίγο καρότο, δεν δίνει μεγάλες υποσχέσεις και διστάζει να βοηθήσει χώρες ώστε να καταφέρει να τις εξαναγκάσει σε περικοπές, όπως για παράδειγμα την Ελλάδα. Δεν διστάζει να καταφύγει στο λαϊκισμό και να μιλήσει και για τους Ισπανούς που κάνουν διακοπές. Οι δηλώσεις της όμως ξεπεράστηκαν πολλές φορές από την πραγματικότητα».
DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου