Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Να πω ότι είμαι Βορειοηπειρώτης? Δεν θα με πουν Αλβανό?

Από το ιστολόγιο http://borioipirotika.blogspot.com/2011/07/blog-post_6408.html

Κάποτε ρώτησαν κάποιον "Από που είσαι?" τον άκουσα να απαντάει από τον Ηπειρο και θεώρησα πως είναι από τους νομούς της Ηπείρου... Όταν συνέχισε η κουβέντα είπε ότι είναι από το "Αργυρόκαστρο της Ηπείρου"!!

Πόσο λάθος ήταν η αποψή του?

Το μεγάλο πρόβλημα που συναντάν κυρίως οι νέοι Βορειοηπειρώτες είναι η διατύπωση της καταγωγής τους. Πόσες φορές έχετε ακούσει γνωστούς σας να απαρνιούνται την καταγωγή τους? Πόσες φορές πιάσατε τον εαυτό σας να δηλώνει Γιαννιώτης?

Από την μια πλευρά οι περισσότεροι Έλληνες δεν ξέρουν τι πραγματικά σημαίνει Βόρειος Ήπειρος. Δεν γνωρίζουν την Ελληνικοτητά της, δεν αναγνωρίζουν την ιστορία της και τις παραδόσεις της. Βάζουν τους Βορειοηπειρώτες σε ένα τσουβάλι με τους Αλβανούς. Αυτό λοιπόν αποθαρρύνει τους Βορειοηπειρώτες να δηλώσουν την αληθινή τους καταγωγή.

Από την άλλη πλευρά το να είσαι από μια ξένη χώρα και μετανάστης είναι από μόνο του υποτιμητικό στην σύγχρονη πολυπολιτισμική Ελλάδα. Εδώ και πολύ καιρό πλέον η λέξη "Αλβανία" χτυπάει τόσο άσχημα στο αυτί σαν  κάτι δυσάρεστο και απωθητικό.

Η άνοδος εθνικιστικών κομμάτων στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα έδειξε ότι σε καιρούς κρίσης πολύ εύκολα  ενοχοποιούμε το ξένο,το διαφορετικό.(Βλ.Χίτλερ και πόλεμος κατά Εβραίων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου