Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ / 09 Σεπ. 2011

Από το ιστολόγιο http://www.drougos.gr/


TOYΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Συνέδριο του Κινήματος των Αδεσμεύτων (Non Aligned Movement (NAM))
Πραγματοποιήθηκε από 5 μέχρι 6 Αυγ 2011 στο Βελιγράδι. Κατά το συνέδριο συζητήθηκε η επέκταση της άμυνας και η οικονομική συνεργασία επίσης ότι θα πρέπει το κίνημα να προσαρμοστεί στις σύγχρονες συνθήκες, να αφήσει τη νοσταλγία του παρελθόντος και να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τις νέες παγκόσμιες πολιτικές, οικονομικές προκλήσεις καθώς και αυτές της ασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα οι Σέρβοι αξιωματούχοι επεσήμαναν τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας στη NAM. Ο πρόεδρος της Σερβίας Tadic δήλωσε κατά την έναρξη ότι Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Σερβίας να εμβαθύνει και να ανανεώσει τις ιστορικές φιλίες που είχε καλλιεργήσει εδώ και δεκαετίες. Η πρόθεσή μας είναι να εντείνουμε το επίπεδο της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας. Στο περιθώριο δε του συνεδρίου, συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, την Αλγερίας, της Αιγύπτου, της Τυνησίας, του Λίβανου και του Ιράκ, καθώς και με τη Φιλανδή πρόεδρο της βουλής Eero Heinaluoma. Η NAM ιδρύθηκε στο Βελιγράδι το 1961 από χώρες που θεωρούσαν τους εαυτούς τους ότι δεν ευθυγραμμίζονται επίσημα με οποιοδήποτε από τα δύο μπλοκ εξουσίας της εποχής. Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Josip Broz Tito, ο Ινδός πρωθυπουργός Jawaharlal Nehru, ο Αιγύπτιος Gamal Abdel Nasser και ο Ινδονήσιος Sukarno, έπαιξαν τον καθοριστικό ρόλο. Στο πολιτικό κλίμα της εποχής, η ομιλία του Tito προκάλεσε ψυχρότητα στις σχέσεις μεταξύ της τότε Γιουγκοσλαβίας και των ΗΠΑ. Η Γιουγκοσλαβία εκδιώχθηκε από τη ΝΑΜ το 1992 και οι χώρες που προκύψανε από την διάλυση της δεν επιδίωξαν να γίνουν μέλη της. Η Σερβία είναι τώρα κράτος παρατηρητής, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Κροατία.


Ουδέτερη Λύση για τις Τελωνιακές Σφραγίδες στο Κοσσυφοπέδιο Κρίσιμη η 16 Σεπ. για τις Εξελίξεις
Κόσσοβο και Σερβία συμφώνησαν για τις τελωνιακές σφραγίδες στην διοικητική διαχωριστική γραμμή. Η συμφωνία όμως αμφισβητείται ως προς την εφαρμογή της στο Β. Κοσσυφοπέδιο δηλαδή την περιοχή που ελέγχεται από τους Σέρβους, οι οποίοι δεν αποδέχονται καμιά τέτοια συμφωνία. Ο λογότυπος στις σφραγίδες θα αναγράφει ΄΄Τελωνείο Κοσσυφοπεδίου΄΄, όπως πρότεινε η ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν στοιχεία κρατικής υπόστασης όπως κρατικά εμβλήματα , οικόσημα, η σημαία του Κοσσυφοπεδίου ή χρήση της λέξης “Δημοκρατία”. Η νέα συμφωνία φαίνεται ουδέτερη καθόσον ικανοποιεί μερικώς και τις δύο πλευρές. Οι διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις είναι καθημερινές για απόρριψη της συμφωνίας και από τις δύο πλευρές. Έτσι καθοριστική πλέον ημερομηνία θεωρείται η 16 Σεπ. 2011 οπότε αρχίζει η εφαρμογή της συμφωνίας και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci απείλησε ότι στις επίμαχες διαβάσεις Jarinje and Brnjak στο Β. Κοσσυφοπέδιο θα εγκαταστήσει και πάλι τελωνιακούς Αλβανούς, κάτι βέβαια που απορρίπτει κάθετα η Σερβική πλευρά θεωρώντας ότι το θέμα του Β. Κοσσόβου πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά.
Αμετάβλητη η θέση του Βατικανού
Σε ανακοίνωση της Αγίας Έδρας το Βατικανό δεν αναγνωρίζει την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου που έγινε από τους Αλβανούς το 2008.
Αλβανοί της Νότιας Σερβίας

Αλβανοί από τους δήμους Presevo, Bujanovac και Medveda, στη Νότια Σερβία, δήλωσαν κατά την διάρκεια μιας συνέλευσης των δημοτικών συμβούλων, ότι απαιτούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου και ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα από τα θέματα προς συζήτηση κατά τις συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινα. Αυτό, και η απόφαση να μποϊκοτάρει την επικείμενη απογραφή πληθυσμού ψηφίστηκε ομόφωνα. Πολύ σημαντικό θέμα που ενδεχομένως να έχει συνέχεια και ίσως αποτελέσει μία από τις απαντήσεις των Αλβανών στην αντιαλβανική δραστηριότητα των Σέρβων στο Β. Κοσσυφοπέδιο. Πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.
Ο Σέρβος Στρατηγός Perisic φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το ΔΔ στη Χάγη

Το δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη έχει καταδικάσει τον πιο υψηλόβαθμο αξιωματικό του πρώην Γιουγκοσλαβικού στρατού που δικάσθηκε για εγκλήματα πολέμου. Γενικά ο Momcilo Perisic, ο οποίος διοικούσε το γιουγκοσλαβικό στρατό κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Βοσνία και την Κροατία, καταδικάστηκε σε 27 χρόνια φυλάκιση. Καταδικάστηκε για υποβοήθηση και υποκίνηση εγκλημάτων, αλλά αθωώθηκε από άμεσο ρόλο στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.
Παλαιστίνιοι περιμένουν υποστήριξη από τις πρώην Γιουγκοσλαβικές χώρες

Ο Παλαιστίνιος παρατηρητής στον ΟΗΕ Riyad Mansour που μίλησε στο Βελιγράδι κατά την συμμετοχή του στη σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων (NAM) στην σερβική πρωτεύουσα δήλωσε, ότι αναμένει από όλες τις πρώην γιουγκοσλαβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Σερβίας, την υποστήριξη στην θέληση των Παλαιστινίων να γίνουν ανεξάρτητοι. Ο Mansour υποστήριξε ότι το ζήτημα της Παλαιστίνης αφορά κλασική περίπτωση ξένης κατοχής, η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί με το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον ΟΗΕ, η κατοχή δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή και ότι είναι καιρός να μπει ένα τέλος με μια κοινά αποδεκτή εφαρμόσιμη λύση. Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) κήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής στις 15 Νοεμβρίου 1988, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή (PA) ιδρύθηκε το 1994, ως αποτέλεσμα των συμφωνιών του Όσλο. Πάνω από 100 χώρες έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή. Στη συνέχεια η ΝΑΜ επιβεβαίωσε την υποστήριξη της για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στη βάση των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.
Η Αίγυπτος, το Ιράν και η Ινδονησία δεν θα αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος του Κινήματος των Αδεσμεύτων Mohamed Kamel
Amr δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αλλάξει τη θέση της σχετικά με την άρνηση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Το Ιράν όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Mohammed Mahdi Akondzadeh, υπεύθυνος για νομικά και διεθνή θέματα, δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αν και ορισμένα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας τους το ζητούν. Είναι η μεγάλη βοήθεια που θα περιμένανε οι Σέρβοι από τους Τούρκους, που τους είχανε υποσχεθεί υποστήριξη στα κράτη της Ισλαμικής συνεργασίας και τώρα προσπαθούν να τους πείσουν υπό τον μανδύα της Ισλαμικής συνεργασίας για αναγνωρίσεις. Να τα βλέπουμε και εμείς που στηρίζουμε ενίοτε την πολιτική μας στην ΄΄Ελληνοτουρκική φιλία΄΄.
Η Ινδονησία σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Marti Natalegavi, έχει δεχθεί κάποιες προτάσεις για να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, αλλά η θέση της είναι βασισμένη σε αρχές και δεν θα αναγνωρίσει την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, διότι πιστεύει ότι θα ήταν ένα κακό παράδειγμα για άλλες περιοχές του κόσμου και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ των κρατών στη διεθνή σκηνή.
Επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Σερβία
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Λαμπρινίδης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βελιγράδι όπου συναντήθηκε με τον ομόλογο του Vuk Jeremić καθώς και με τον Πρόεδρο Boris Tadić. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι αξίζει να δοθεί στη Σερβία το καθεστώς υποψήφιας χώρας της ΕΕ και ότι η Ελλάδα θα την υποστήριξη στο σκοπό αυτό. Όσο για το Κοσσυφοπέδιο δήλωσε ότι η θέση της Ελλάδα παραμένει αμετάβλητη, δεν αναγνωρίζει την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Επίσης καλωσόρισε τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα και τέλος μιλώντας για τις διμερείς σχέσεις, είπε ότι οι δεσμοί μεταξύ της Σερβίας και της Ελλάδας είναι ισχυροί και ότι υπάρχει δυνατότητα να βελτιωθεί η οικονομική συνεργασία. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Tadić τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη της Ελλάδας στην εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και στην είσοδο στην ΕΕ. Ο Vuk Jeremić κληθείς να σχολιάσει το εν συνεχεία ταξίδι του ομολόγου του στην Πρίστινα, δήλωσε με νόημα ότι ο κ. Λαμπρινίδης είναι ένας καλός φίλος της Σερβίας και τον καλωσορίζουμε σε κάθε μέρος της χώρας. Εκτιμούμε ότι έστω και καθυστερημένη είναι μια επίσκεψη πάρα πολύ σημαντική, που χρονικά ακολούθησε αυτές του Γερμανού και Τούρκου ΥΠΕΞ. Η παρουσία και μόνο του Έλληνα ΥΠΕΞ, προσδιορίζει το ενδιαφέρον και υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή και δεν θα την αφήσει στα χέρια των όποιων μακρινών καιροσκόπων. Ελπίζουμε και επί της ουσίας να έγινε μια εποικοδομητική για τα συμφέροντα όλων των Βαλκανίων παρέμβαση που να έχει και συνέχεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου