Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Ντικ Τσένι: Οι ΗΠΑ δεν βασάνισαν όλους τους υπόπτους

Από το ιστολόγιο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63369442
Ο υπέρμαχος των σκληρών μεθόδων ανάκρισης των υπόπτων για τρομοκρατία, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν είναι αλήθεια ότι η χώρα του βασάνισε τους πάντες και με κάθε τρόπο

Ντικ Τσένι: Οι ΗΠΑ δεν βασάνισαν όλους τους υπόπτους



Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Τσέινι υπερασπίστηκε σήμερα τις σκληρές ανακριτικές μεθόδους που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας", διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του ποτέ δεν "βασάνισε τους πάντες και με οποιοδήποτε τρόπο".

"Η άποψη ότι οι ΗΠΑ βασάνισαν τους πάντες και τα πάντα είναι λανθασμένη. Και όλοι αυτοί που θα εξετάσουν σε βάθος το πρόγραμμα (τις μεθόδους ανάκρισης, δηλαδή) θα καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα", δήλωσε ο Τσέινι σε παρέμβασή του στην Ουάσιγκτον με την ευκαιρία της 10ης επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Ντικ Τσέινι, ο οποίος μόλις δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του, θεωρείται συχνά ως ο υποκινητής των σκληρών μεθόδων που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση του προέδρου Τζόρτζ Μπούς (2001 - 2009) για να εξαναγκάζονται οι ύποπτοι για τρομοκρατία να ομιλούν, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο πρώην αντιπρόεδρος έχει δικαιολογήσει τη χρήση του εικονικού πνιγμού, μια μέθοδο που χαρακτηρίστηκε βασανιστήριο από την κυβέρνηση Ομπάμα και απαγορεύτηκε.

"Τρεις άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε εικονικό πνιγμό και όχι δεκάδες, όχι εκατοντάδες, αλλά τρεις. Αυτός που υποβαλλόταν πιο συχνά είναι ο Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ και αυτό είχε εκπληκτικά αποτελέσματα", είπε, αναφερόμενος στον άνδρα αυτό που φέρεται ως ο εγκέφαλος των επιθέσεων του 2001.

Η CIA αναγνώρισε στο παρελθόν ότι έχει επίσης υποβάλει σε εικονικό πνιγμό τον Αμπού Ζουμπάιντα, πιθανολογούμενο ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα που συνελήφθη μετά την 11η Σεπτεμβρίου, και τον Αμπντέλ Ραχίμ αλ Νασίρι, κύριο ύποπτο για την επίθεση κατά του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cole στην Υεμένη το 2000.

Εκτίμησε, τέλος, ότι οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν από αυτές τις μεθόδους ανάκρισης, επέτρεψαν να επιτύχουμε τελικά την εξολόθρευση το Μάιο του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου