Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Λαγκάρντ: Να εφαρμοστούν τάχιστα οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=308360

    Την συντομότερη δυνατή εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ζήτησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας συγχρόνως τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων οικονομιών να λάβουν μέτρα ενίσχυσης της ανάκαμψης.
 



"Είναι σημαντικό οι ηγέτες της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για να αντιμετωπίσουν την κρίση κρατικού χρέους", τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε ομιλία της στο Λονδίνο, αναφέρει το Bloomberg.
"Οι χώρες πρέπει να δράσουν με θάρρος τώρα, για να οδηγήσουν τις οικονομίες τους μέσα από αυτή την επικίνδυνη νέα φάση της ανάκαμψης", επισήμανε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι "οι υπεύθυνοι για την οικονομική πολιτική πρέπει να είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την ανάκαμψη, συμπεριλαμβανομένων των μη συμβατικών μέτρων".
Παραδέχθηκε, όμως, πως “τα περιθώρια δράσης είναι σημαντικά μικρότερα σε σχέση με όταν προέκυψε για πρώτη φορά η κρίση”.
Η θεραπευτική αγωγή που προκρίνει η Λαγκάρντ αφορά τη διατήρηση μιας πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής στις αναπτυγμένες οικονομίες. Επίσης, σύμφωνα με το Ρόιτερ, η Λαγκάρντ ζητά και την επιβράδυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής όσων χωρών δεν αντιμετωπίζουν πίεση από τις αγορές, ενώ αντίθετα για όσες χώρες πιέζονται από τις αγορές διευκρίνισε ότι είναι επείγουσα η δημοσιονομική προσαρμογή τους.
"Δεν πρέπει να υποτιμούμε τους κινδύνους μίας περαιτέρω εξασθένησης των οικονομιών ή ακόμη και μίας εξουθενωτικής κρίσης ρευστότητας", δήλωσε με έμφαση η επκεφαλής του ΔΝΤ. Η δήλωση αυτή έγινε σε μία περίοδο κατά την οποία οξύνονται τα προβλήματα χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών από τις αγορές.
Χαρακτηριστικό είναι πως το επιτόκιο δανεισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009, μέσα σε ένα κλίμα φόβου των τραπεζών ότι δεν θα τους επιστραφούν τα κεφάλαιά τους, αναφέρουν οι Financial Times. Συγκεκριμένα, το spread μεταξύ του διατραπεζικού επιτοκίου δανεισμού για τρεις μήνες σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμού μίας ημέρας αυξήθηκε στις 78 μονάδες βάσης (0,78 της ποσοστιαίας μονάδας) την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου