Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Σανίδα σωτηρίας από τη Ρωσία, ύψους 2.5δις (Vid)

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/local/417300

Επιβεβαιώθηκαν και επίσημα οι πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας ότι ο Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Ρωσία για σύναψη δανείου ύψους 2.5δις. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το επιτόκιο του συγκεκριμένου δανείου θα είναι άκρως ευνοϊκό και δεν θα ξεπερνάει το 4.5%, τη στιγμή που στις διεθνείς αγορές φτάνει μέχρι και το 14%.



Με δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας Κίκης Καζαμίας επιβεβαίωσε τις διαβουλεύσεις που γίνονται για το δάνειο ύψους 2,5 δις ευρώ.
«Βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με πέραν του ενός ενδιαφερόμενου σε ότι αφορά δάνειο στην Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους 2,5 δις ευρώ», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, επιβεβαιώνοντας σημερινά δημοσιεύματα."
Ο υπουργός απέφυγε ωστόσο να πει κατά πόσον η Δημοκρατία θα καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρωσία. Πληροφορίες ωστόσο, αναφέρουν ότι βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά στη συμφωνία με τη Ρωσία παρά με οποιοδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο, λόγω των ευνοϊκότερων ορών δανεισμού που προσφέρει. «Εδώ και μερικές βδομάδες», δήλωσε ο υπουργός «άρχισαν και συνεχίζονται διαπραγματεύσεις για δανειοδότηση με συμφέροντες όρους για την κυπριακή δημοκρατία». Προσδοκούμε, πρόσθεσε, ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε συμφωνία με συμφέροντες όρους.
Ο Κίκης Καζαμίας ξεκαθάρισε ότι τυχόν εξασφάλιση οποιουδήποτε δανείου, δεν διαφοροποιεί τον προγραμματισμό για εξυγίανση των Δημοσίων οικονομικών. Όπως είπε, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι την κατάθεση νομοσχεδίων στη βουλή, καθώς η η σύναψη δανείου δεν λύνει τα δημοσιονομικά προβλήματα αλλά βοηθά να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα θέματα ρευστότητας.
Πρόσθεσε ότι με την πιθανή σύναψη μακροπρόθεσμου δανείου αυτό θα χρησιμοποιηθεί από την Κυβέρνηση με σωστή διαχείριση για να γίνει αποπληρωμή κρατικών ομολόγων και να δοθεί πρόσθετη ρευστότητα στην οικονομία για στήριξη στον τομέα των επενδύσεων και για ώθηση της ανάπτυξης.
Ο κ. Καζαμίας τόνισε παράλληλα πως μόλις η συμφωνία κλείσει, θα ανακοινωθεί.
Αναφερόμενος σε δηλώσεις που ακούστηκαν ότι δημιουργούνται εξαρτήσεις από την πιθανή σύναψη δανείου από συγκεκριμένες πλευρές, ο κ. Καζαμίας αντέστρεψε το ερώτημα για να ρωτήσει, όσους καλοπροαίρετα όπως είπε ανησυχούν προς αυτή την κατεύθυνση, πόση εξάρτηση δημιουργεί η συνολική κατάθεση σε κυπριακές τράπεζες πολλαπλάσιου του δανειζόμενου αυτού ποσού, με το γεγονός ότι αυτές οι καταθέσεις δεν προσφέρουν μακροπρόθεσμη ευχέρεια στον καταθέτη να τις αποσύρει, αλλά βραχυπρόθεσμη, ακόμα και μερικών εβδομάδων.
Ο κ. Καζαμίας είπε ότι θα πρέπει να εξετάζονται οι όροι με τους οποίους προσφέρεται το οποιοδήποτε προϊόν και με υπευθυνότητα και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση να αξιολογείται και να λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Στο βίντεο που ακολουθεί, ο οικονομολόγος-αναλυτής Στέλιος Πλατής εξηγεί τη σημασία του δανείου για την κυπριακή οικονομία 


 Θετική η στάση του ΔΗΣΥ

Με θετικό μάτι βλέπει η αντιπολίτευση το ενδεχόμενο δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας ποσού ύψους 2,5δις ευρώ, από την Ρωσία.
Σε δηλώσεις του, ο  Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε πως η εξέλιξη αυτή είναι θετική,  καθώς, όπως ανέφερε πέραν των διαρθρωτικών προβλημάτων, πέραν των προβλημάτων εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, προστέθηκε το τελευταίο διάστημα και πρόβλημα ρευστότητας και επαναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους, και βρίσκαμε μπροστά μας, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας, τους κινδύνους στάσης πληρωμών. «Αρα η εξασφάλιση αναχρηματοδότησης χρεών του κράτους που λήγουν είναι μια προσωρινή ανάσα και είναι θετικό», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός από πλευράς της Κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει στην προώθηση του δεύτερου πακέτου μέτρων για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπενθύμισε τη δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών να καταθέσει ενώπιον της Βουλής μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το δεύτερο πακέτο μέτρων εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, ώστε να εγκριθούν από τη Βουλή, να ικανοποιηθούν οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης και να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους.

ΑΚΕΛ: «Οι επιφυλάξεις κάποιων θα αρθούν»
«Μετά από δεύτερες σκέψεις και πιο ψύχραιμους υπολογισμούς, οι επιφυλάξεις ορισμένων για το θέμα θα αρθούν», δήλωσε ο Εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου
Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Ευαγόρου  τονίζει ότι «πρόκειται για ένα θετικό γεγονός και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τις ενστάσεις ορισμένων οι οποίοι άρχισαν να μιλούν για εξαρτήσεις».
«Είναι γνωστό ότι επιχειρηματίες από τη Ρωσία έχουν τεράστιες καταθέσεις στη χώρα μας», αναφέρει, διερωτώμενος «γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν μιλήσει για εξάρτηση;». Αυτό, προσθέτει, «αποτελεί κατά την άποψή μας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία».
Εκείνο που πρωτίστως πρέπει να ενδιαφέρει είναι το ίδιο το δάνειο και όχι η χώρα προέλευσης του, αναφέρει.
Ο κ. Ευαγόρου εκφράζει τη λύπη του ΑΚΕΛ «γιατί ορισμένοι, οι οποίοι μονίμως σκέφτονται και λειτουργούν μικρόψυχα, επιχείρησαν αυτή τη θετική ενέργεια της Κυβέρνησης είτε να την αμφισβητήσουν είτε να ανακαλύψουν χίλια δύο αρνητικά».
Εναντίον οι οικολόγοι

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανηγυρίζει ο οποιοσδήποτε γιατί φθάσαμε στην ανάγκη να κάνουμε ακόμα ένα δάνειο» δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ Λευκωσίας - Μόσχας για δάνειο 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Ρωσία στην Κυπριακή Δημοκρατία.
«Μετά δάνεια δεν σώζεται η κατάσταση, αλλά γίνεται χειρότερη», είπε διατυπώνοντας τη θέση ότι «μπορεί να βρεθεί μια μπαλωματική λύση ώστε να μην χρεοκοπήσει το κράτος και να σταματήσει τις πληρωμές του μέχρι τα Χριστούγεννα, όμως το πλέον σημαντικό είναι να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που να φέρουν αειφορία στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά».
«Η Κυβέρνηση αυτή μπορεί να καταφέρνει να βρίσκει ευκαιριακά δάνεια, στο μεγάλο όμως έργο για την πραγματική αλλαγή της οικονομίας της Κύπρου, ακόμα οι επιδόσεις της είναι πάρα πολύ χαμηλές», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Περδίκης.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου