Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Reuters: Για πρώτη φορά η Ελλάδα κινδυνεύει πραγματικά με χρεοκοπία ή έξοδο από το ευρώ

Από το ιστολόγιο http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=99716

«Η Ελλάδα δείχνει καταδικασμένη να χάσει στον αγώνα να καλύψει το χαμένο έδαφος των μεταρρυθμίσεων», διαπιστώνει ανάλυση του Reuters. «Οι αναλυτές λένε ότι μια ελληνική χρεοκοπία ή ακόμα και μια έξοδος από το ευρώ στο μέλλον είναι τώρα πραγματικός κίνδυνος εκτός και εάν υλοποιηθούν τεράστιες μεταρρυθμίσεις, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις από την Αθήνα».


Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, η υπομονή των Ευρωπαίων εταίρων εξαντλείται και η δημοτικότητα της ελληνικής κυβέρνησης βυθίζεται.

«Χάσαμε τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και δεν μπορεί να επιβάλει νέα μέτρα. Είναι ένα απόλυτο αδιέξοδο», δηλώνει ο Κώστας Παναγόπουλος, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων ALCO.

«Δεν περιμένω κάτι από την ομιλία Παπανδρέου (στη ΔΕΘ). Για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, χρειάζεται ένα μαγικό ραβδί που θα φτιάξει όσα δεν έφτιαξαν τα τελευταία δύο χρόνια», προσθέτει.

Όπως εξηγεί το Reuters, οι Ευρωπαίοι δανειστές θα βρουν μια συμβιβαστική λύση για να πάρει η Αθήνα την επόμενη δόση των δανείων διάσωσης, ώστε να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία που θα μπορούσε να συμπαρασύρει το ευρώ. Όμως, η Γερμανία έκανε σαφές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει στο ευρώ.

Το δημοσίευμα εξηγεί ότι δουλειά του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι να κάνει όσα δεν έγιναν 18 μήνες, στο μέτωπο των φόρων και των αποκρατικοποιήσεων. Επίσης, πρέπει να αντιμετωπίσει τους αντιφρονούντες του ΠΑΣΟΚ και να διαπραγματευτεί με την τρόικα. «Αντί για προπονητή, έχουμε έναν διαιτητή», είπε οικονομολόγος που προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία του. «Ο Παπανδρέου τα άφησε όλα στο Βενιζέλο. Κατά τη διάρκεια των καταστροφικών διαπραγματεύσεων με την τρόικα στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός ήταν σε συνέδριο για τη Λιβύη στο Παρίσι».

Οι πρόωρες εκλογές θεωρούνται από κάποιους αναλυτές σαν μια πιθανή διέξοδος, αναφέρει το Reuters. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου