Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Πτώση άνω του 2% στην Wall

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

Dow10.992,13-303,68 -2,69%  
  Nasdaq2.467,99-61,15 -2,42%  
Η Wall Street σήμερα

Πτώση άνω του 2% σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετριάζοντας τις απώλειες τις απώλειες τους λίγο πριν το κλείσιμο των συναλλαγών.

Οι συναλλαγές της Παρασκευής βρήκαν τους δείκτες να καταγράφουν πτώση από την έναρξη των συναλλαγών μετά την παραίτηση του Γερμανού οικονομολόγου Juergen Stark από την εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, ο Stark θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να διοριστεί ο αντικαταστάτης του. Σύμφωνα με το Reuters, ο Γερμανός οικονομολόγος αποχωρεί λόγω των διαφωνιών στο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων.

Στη συνέχεια οι απώλειες διευρυνθήκαν για να ξεπεράσουν το 3% καθώς δημοσιεύματα, τα οποία ωστόσο διαψεύσθηκαν κατηγορηματικά από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, έκαναν λόγο για στάση πληρωμών της Ελλάδας εντός του Σαββατοκύριακου.

Οι επενδυτές παράλληλα αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό την ανακοίνωση του σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αξίας 447 δισ. δολ. για την ανάκαμψη της οικονομίας καθώς θεωρείται αβέβαιη η έγκριση του από το Κογκρέσο και ειδικά από την ελεγχόμενη από τους ρεπουμπλικανούς Βουλή.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μείωση των φόρων μισθωτών υπηρεσιών για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, δαπάνες δισ. δολαρίων για να βελτιωθούν οι οδικοί άξονες και οι γέφυρες στη χώρα και για να επεκταθούν τα επιδόματα ανεργίας. Περιέχει επίσης σχέδιο για τον εκμοντερνισμό 35 χιλ. αμερικανικών σχολίων. Το πλάνο περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές για μικρές επιχειρήσεις που κάνουν προσλήψεις ή αυξήσεις στους εργαζομένους τους.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow υποχώρησε 2,2%, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,7%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,5%.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 303,68 μονάδες (-2,69%) στις 10.992,13 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 61,15 μονάδων (-2,42%) φτάνοντας τις 2.467,99 μονάδες. O S&P 500 κατέγραψε πτώση 31,67 μονάδων (-2,67%) στις 1.154,23 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις συναλλαγές της Παρασκευής ο Dow και ο S&P 500 είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 18 Αυγούστου, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης κατέγραψε για 19η φορά τριψήφια μεταβολή στις τελευταίες 25 συνεδριάσεις.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν σε θετικό έδαφος. Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα η Hewlett-Packard (-5,11%), η American Express (-4,54%) και η JP Morgan Chase (-4,27%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση $0,04 ή σε ποσοστό 4,05% και έκλεισε στα 0,83 δολ.

Από το μέτωπο της οικονομίας τα αποθέματα των χονδρεμπόρων τον Ιούλιο στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν ενώ οι πωλήσεις τους παρέμειναν αμετάβλητες. Τα αποθέματα χονδρικής αυξήθηκαν κατά 0,8% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 462,41 δισ. δολ. έπειτα από άνοδο 0,6% τον Ιούνιο, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 0,8%. Ωστόσο, οι πωλήσεις των χονδρεμπόρων παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 396,01 δισ. δολ. έπειτα από άνοδο 0,6% τον Ιούνιο. Σε ετήσια βάση τα αποθέματα ήταν αυξημένα κατά 15,1%, ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 14,4%.

Την Πέμπτη η Wall έκλεισε με απώλειες καθώς ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke προέβη σε παρόμοιες δηλώσεις με αυτές που είχε κάνει στο ετήσιο συνέδριο των τραπεζιτών στο Jackson Hole παρά τις προσδοκίες πολλών για αποσαφήνιση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο "οπλοστάσιο" της Fed για την οικονομία. Ο Bernanke επανέλαβε πως η Κεντρική Τράπεζα διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για να παράσχει μεγαλύτερη στήριξη στην παραπαίουσα αμερικανική οικονομία, ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει εάν η τράπεζα είναι έτοιμη να τα χρησιμοποιήσει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Από το χώρο των επιχειρήσεων, η Bank of America εξετάζει την περικοπή περίπου 40.000 θέσεων εργασίας σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία επικαλείται πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα. Ο αριθμός των θέσεων δεν είναι οριστικός και ενδέχεται να αλλάξει. Η αναδιάρθρωση έχει ως στόχο τη μακροπρόθεσμη μείωση του εργατικού δυναμικού της τράπεζας που ανέρχεται στις 280.000, ανέφερε η εφημερίδα. Στελέχη της BofA συναντήθηκαν χθες στην έδρα της τράπεζας στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας, ενώ οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα ώστε να παρθούν οριστικές αποφάσεις σχετικά με τις μειώσεις, βάζοντας τις τελικές πινελιές μετά από μελέτες πέντε μηνών. Σύμφωνα με την WSJ, η προτεινόμενη μείωση θέσεων μπορεί να υπερβεί την τελευταία μεγάλη περικοπή της Bank of America το 2008, όταν 30.000 με 35.000 εργαζόμενοι απολύθηκαν σε διάστημα τριών ετών. Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε 3,06% στα 6,98 δολ.

Η Texas Instruments υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη και τα έσοδα γ΄ τρίμηνου επικαλούμενη την ασθενέστερη ζήτηση σε βασικές της αγορές.Η εταιρεία περιμένει τα κέρδη να διαμορφωθούν στα 56 με 60 cents ανά μετοχή με έσοδα από 3,23 δισ. έως 3,37 δισ. δολ. Στις προηγούμενες εκτιμήσεις της η εταιρεία έκανε λόγο για κέρδη 55 με 65 cents και έσοδα από 3,4 δισ. έως 3,7 δισ. δολ. Η μετοχή της Texas Instruments ενισχύθηκε 1,09% στα 26,08 δολ.

Αύξηση 3,5% σημείωσαν τον Αύγουστο οι συγκρινόμενες πωλήσεις των καταστημάτων της McDonald΄s Corp. σε ετήσια βάση. Στις ΗΠΑ καταγράφηκε άνοδος 3,9%, στην Ευρώπη 2,7%, ενώ σε Ασία- Ειρηνικό, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική υποχώρησαν 0,3%.Συνολικά οι πωλήσεις της McDonald΄s τον Αύγουστο ενισχύθηκαν σε ποσοστό 11,3%. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση 4,04% στα 85,03 δολ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου