Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Οι προθεσμίες και τα άδεια ταμεία πιέζουν Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση μέτρων που θα έχουν άμεση απόδοση

Από το ιστολόγιο http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100059_09/09/2011_455435


Υπό την πίεση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, των άδειων ταμείων και των έμμεσων απειλών της Ευρωζώνης ακόμη και για έξοδο από το ευρώ, η κυβέρνηση, μετά την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου, προσπαθεί να βρει επιπλέον μέτρα για να επιτύχει τον στόχο για το έλλειμμα του 2011 και να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2012.



Αυτές είναι οι προϋποθέσεις που θέτει η τρόικα για να επιστρέψει το κλιμάκιό της στην Αθήνα και να ανοίξει ο δρόμος για μια θετική αξιολόγηση και την καταβολή της 6ης δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τεχνικό τμήμα θα έρθει πιθανότατα στις 14 Σεπτεμβρίου και οι επικεφαλής της τρόικας στις 17 του μηνός.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου είναι οριακά και οι τράπεζες δεν έχουν πλέον την απαραίτητη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν το ταμειακό έλλειμμα μέσω εντόκων γραμματίων. Χθες, οι συμπληρωματικές προσφορές για το έντοκο γραμμάτιο που εκδόθηκε την Τρίτη περιορίστηκαν σε μόλις 155 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο προσδοκούσε να εισπράξει 300 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβληματισμό για την έκδοση της επόμενης εβδομάδας, από την οποία θέλει να αντλήσει 2 δισ. ευρώ. Με αυτό το ποσό, το κράτος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του έως τις 17 Οκτωβρίου, ελπίζοντας ότι έως τότε θα έχει καταβληθεί η δόση της τρόικας.
Το ΔΝΤΤην ερχόμενη Τετάρτη ηδιοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει καλέσει εκτάκτως τον απεσταλμένο του στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν προκειμένου να την ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου