Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΗΠΑ: Σχέδιο ύψους 447 δισ. δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν "εθνική κρίση" καθώς η οικονομία της χώρας έχει βαλτώσει, υποστήριξε σε ομιλία του στα μέλη του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προτρέποντας τα να δράσουν άμεσα ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που έχει ο ίδιος προτείνει.



 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ  κάλεσε χθες το Κογκρέσο να θέσει σε εφαρμογή ένα πακέτο μέτρων ύψους 447 δισεκατομμυρίων δολαρίων με φορολογικές περικοπές και νέες δαπάνες με στόχο την αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει μείωση των φόρων μισθωτών υπηρεσιών για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, δαπάνες δισ. δολαρίων για να βελτιωθούν οι οδικοί άξονες και οι γέφυρες στη χώρα και για να επεκταθούν τα επιδόματα ανεργίας. Περιέχει επίσης σχέδιο για τον εκμοντερνισμό 35 χιλ. αμερικανικών σχολίων.
Το πρόγραμμα έχει αρχικό ύψος 447 δισ. δολάρια, αλλά ο Πρόεδρος Ομπάμα θα περιγράψει λεπτομερώς τον τρόπο πληρωμής του. Επίσης, σε μια εβδομαδα θα ανακοινώσει το πλάνο του για τη μείωση του ελλείμματος.
"Θα πρέπει να περάσετε αμέσως αυτό το σχέδιο για την απασχόληση", δήλωσε με ένταση ο Ομπάμα κατά την ομιλία του σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
"Το ερώτημα είναι αν, ενόψει μιας συνεχιζόμενης εθνικής κρίσης, μπορούμε να σταματήσουμε το πολιτικό τσίρκο και να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε την οικονομία", δήλωσε ο Ομπάμα μεμφόμενος τους Ρεπουμπλικάνους που αντιτάσσονται σταθερά στις πρωτοβουλίες του.
Ο Ομπάμα, δήλωσε πως το νέο σχέδιό του θα μειώσει τους φόρους για τους εργάτες και τις επιχειρήσεις και θα εξασφαλίσει απασχόληση για περισσότερους εργαζόμενους στις κατασκευές και στην εκπαίδευση μέσω προγραμμάτων υποδομών.
Εκτιμήσεις από αρκετούς οικονομολόγους δείχνουν πως το πακέτο θέσεων εργασίας του Ομπάμα, εφόσον περάσει, μπορεί να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά 1 ως 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2012, προσθέτοντας περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας και μειώνοντας το ποσοστό της ανεργίας κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα.
Στη διάρκεια της ομιλίας, οι Ρεπουμπλικάνοι αντέδρασαν με απόλυτη σιωπή σε πολλές από τις προτάσεις του Ομπάμα. Ηγέτες του κόμματος είπαν αργότερα ότι θα εργαστούν μαζί με τον πρόεδρο για να βρουν κοινό έδαφος, μολονότι είναι απίθανο να υποστηρίξουν ολόκληρο το πακέτο.
"Ας κάνουμε τα πράγματα στα οποία συμφωνούμε, ας παραμερίσουμε τα πράγματα στα οποία διαφέρουμε και ας πιάσουμε τη δουλειά για να έχουμε κάποια αποτελέσματα για τους ανθρώπους που πλήττονται τόσο πολύ εκεί έξω", δήλωσε ο Έρικ Κάντορ, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο Ομπάμα ζητάει από το Κογκρέσο να περάσει το "Νόμο για τις Αμερικανικές Θέσεις Εργασίας" --που κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε πως θα κοστίσει 447 δισεκατομμύρια δολάρια-- ως το τέλος του χρόνου και να αντισταθμιστεί το κόστος με μειώσεις του ελλείμματος.
Εντούτοις ενδέχεται να είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία, καθώς οι πολιτικοί ήδη επικεντρώνουν στην εκστρατεία για τις εκλογές του Νοεμβρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου