Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Κλίντον: Η Αλ Κάιντα πίσω από την απειλή εναντίον των ΗΠΑ

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2052743


Η Αλ Κάιντα είναι πίσω από την «ανεπιβεβαίωτη, αλλά συγκεκριμένη και αξιόπιστη» απειλή για τους Αμερικανούς, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.



«Χθες το βράδυ περιήλθε σε γνώση μας μια συγκεκριμένη και αξιόπιστη, αλλά ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, ότι η Αλ Κάιντα πάλι έχει σχέδιο να πλήξει τους Αμερικάνους και συγκεκριμένα τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Λίγο αργότερα, Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στο Reuters πως υπάρχουν λόγοι που οι αρχές των ΗΠΑ θεωρούν ότι η αξιόπιστη -αν και ακόμα ανεπιβεβαίωτη- τρομοκρατική απειλή κατά της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον μπορεί να συνδέεται με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι. Ο Ζαουάχρι ανέλαβε τα ηνία της Αλ Κάιντα αφότου ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε τον Μάιο, σε αμερικανική επιδρομή στο Πακιστάν.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή να ενταθούν οι προσπάθειες των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ λόγω της απειλής αυτής, εν όψει και της 10ης επετείου των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Ομπάμα ενημερώθηκε την Πέμπτη το πρωί για μια συγκεκριμένη πληροφορία για απειλή και επισήμανε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ενισχύσει την ασφάλεια εν όψει της επετείου.
«Εντούτοις ο πρόεδρος έδωσε οδηγίες στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους ως απάντηση σ΄ αυτή την αξιόπιστη αλλά ανεπιβεβαίωτη πληροφορία», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ζητώντας να μην κατονομαστεί.
Παράλληλα, πηγή των δυνάμεων ασφαλείας ανέφερε πως διεξάγεται ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη δύο ή τριών υπόπτων. Ωστόσο αξιωματούχος των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας σημείωσε πως εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η απειλή τελικά δεν θα επαληθευτεί.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου, την αύξηση των μέτρων ασφαλείας από τα οποία, όπως είπε, «μερικά μπορεί να παρατηρήσετε και μερικά μπορεί να μην παρατηρήσετε». Σημείωσε πάντως και εκείνος ότι η απειλη δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Από την πλευρά του ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης διευκρίνισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων περιλαμβάνει την αύξηση κατά 30% του αριθμού των περιπολιών, τον έλεγχο οχημάτων, τον πολλαπλασιασμό των ελέγχων σε τσάντες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αυξημένη επιτήρηση σε γέφυρες, σήραγγες, μνημεία και επίσημα κτήρια, καθώς και ενισχυμένη χρήση ανιχνευτών σκύλων.
Ο Μπλούμπεργκ υπογράμμισε πάντως πως δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών. Ζήτησε πάντως από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να αναφέρουν στις αρχές οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα υποπέσει στην αντίληψή τους. «Τις επόμενες τρεις ημέρες θα πρέπει να έχουμε όλοι τα μάτια μας ανοιχτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ενός λεπτού σιγή στη Wall Street για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου
Εν τω μεταξύ, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
Γύρω στις 09:25 τοπική ώρα (16:25 ώρα Ελλάδος), πέντε λεπτά πριν από την έναρξη της συνεδρίασής του, οι παρόντες στο Χρηματιστήριο, υπεύθυνοι και δημοσιογράφοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή, παρουσία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία ήταν το 2001 γερουσιαστής της Νέας Υόρκης.
Την κ. Κλίντον συνόδευε ο δήμαρχος εκείνη την εποχή της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι, όπως και αξιωματούχοι της αστυνομίας και της πυροσβεστικής της ίδιας περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου