Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Στάση πληρωμών τον Οκτώβριο

Από το ιστολόγιο http://www.newsbomb.gr/

Το ενδεχόμενο μερικής στάσης πληρωμών τον Οκτώβριο στο Δημόσιο –εκτός μισθών και συντάξεων– αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής της 6ης δόσης.
Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι, εάν δεν καλυφθεί το δημοσιονομικό «κενό» ύψους 1,7 δισ. ευρώ, δεν θα δοθούν τα 8 δισεκατομμύρια της δόσης.



Και ενώ η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα αντλώντας από τις συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές που είχαν γίνει στα έντοκα γραμμάτια της Τρίτης το ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ, οι τράπεζες παρείχαν μόνο τα 155 εκατ. ευρώ.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην Ελλάδα, καλώντας τη χώρα μας να παραμείνει πιστή στο πρόγραμμά της και τονίζοντας ότι «Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκαναν ό,τι ήταν να κάνουν» και τώρα είναι η σειρά της.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, καθώς ο εκπρόσωπός του Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι ελεγκτές της τρόικας.
Διέψευσε πάντως, ότι συζητείται πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να πάρει την επόμενη δόση αλλά και για να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου