Από το ιστολόγιο http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=418635
Τα κράτη-πιστωτές της Ελλάδας τρίζουν τα δόντια τους στην Αθήνα. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, οι κρατικοί δανειστές απειλούν την ελληνική κυβέρνηση με διακοπή της βοήθειας αν η χώρα μας δεν εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που αφορούν την λιτότητα.
Τα κράτη-πιστωτές της Ελλάδας τρίζουν τα δόντια τους στην Αθήνα. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, οι κρατικοί δανειστές απειλούν την ελληνική κυβέρνηση με διακοπή της βοήθειας αν η χώρα μας δεν εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που αφορούν την λιτότητα.
Η συγχορδία των απειλών άρχισε χθες στο Βερολίνο, όπου ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφού χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα «σοβαρή» δήλωσε ότι η δεν πρόκειται να καταβληθεί η έκτη δόση του τρέχοντος δανείου αν η Αθήνα δεν τηρήσει τις αναληφθείσες υποχρεώσεις της. Αυτό, είπε, είναι απαραίτητο προκειμένου να είναι θετικό το πόρισμα των ελεγκτών της τρόικα. Διαφορετικά, πρόσθεσε, θα μπορούσαν «να προκύψουν εντελώς διαφορετικές συνέπειες - ακόμη και ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών Ράινερ Μπρούντερλε. «Όποιος δεν τηρεί τους κανόνες του παιχνιδιού, βγαίνει από το παιχνίδι» είπε. Δεν γίνεται, πρόσθεσε, μια χώρα να θέτει σε κίνδυνο το μέλλον όλης της Ευρώπης. Εξαρτάται τώρα από τους Έλληνες, «αν θα ακολουθήσουν τους άλλους Ευρωπαίους, ή αν θα επιλέξουν ένα άλλο δρόμο στην Ευρώπη».
Σχεδόν πανομοιότυπη ήταν και η προειδοποίηση του προέδρου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Σίγκμαρ Γκάμπριελ. «Η Ελλάδα μπορεί να πάρει τη βοήθεια μόνο αν τηρήσει τις δεσμεύσεις της» είπε.
«Η έκτη δόση θα δοθεί μόνο αν η τρόικα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο της σταθερότητας» πρόσθεσε ο υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που η χώρα δεν πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις. «Πως θα γίνει αυτό με την Ελλάδα, θα το δούμε» πρόσθεσε.
Ο ίδιος υπουργός πρότεινε επίσης τον ορισμό ειδικού επιτρόπου της Ε.Ε. με αποστολή την εποπτεία των παραβατών και την προετοιμασία τρόπων εξόδου από τη νομισματική ένωση. «Για τέτοια έξοδο χρειάζεται σήμερα αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών» είπε. «Η περίπτωση ενός επιτρόπου της Ε.Ε. είναι όμως διαφορετική. Ήδη η τωρινή συνθήκη του επιτρέπει να επιβάλει ποινές στις χώρες-παραβάτες».
Ακολούθησαν οι δηλώσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος τόνισε ότι ο χρόνος για την Ελλάδα έχει τελειώσει και ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει πιστά και άμεσα το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα.
Προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές αλλά και την κοινή γνώμη, ο εκπρόσωπος της ΕΕ κ. Αμ. Αλταφάζ είπε ότι δεν υπήρχε και ούτε υπάρχει θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ότι δεν προβλέπεται τέτοια δυνατότητα από τη συνθήκη της Λισσαβόνας.
Στο ίδιο πνεύμα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις είπε ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου η τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στη συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου