Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «Κακόγουστο παιχνίδι» με φήμες για χρεοκοπία

Από το ιστολόγιο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63369431
Ως "κακόγουστο παιχνίδι" και "οργανωμένη σπέκουλα κατά του ευρώ" χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών το email ξένου δημοσιογράφου για "σχέδιο Β" της γερμανικής κυβέρνησης, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας

Πρόκειται για ένα κακόγουστο παιχνίδι, για μια οργανωμένη σπέκουλα, που στρέφεται κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης συνολικά, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Πρόκειται για ένα κακόγουστο παιχνίδι, για μια οργανωμένη σπέκουλα, που στρέφεται κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης συνολικά, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Κατηγορηματικά διαψεύδει η κυβέρνηση τις ανυπόστατες φήμες που κυκλοφόρησαν το απόγευμα και έκαναν λόγο για ενδεχόμενη κήρυξη χρεοκοπίας της Ελλάδας, μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο μέσω email ενός δημοσιογράφου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε τα εξής:

"Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται αυτό το οργανωμένο κύμα “φημών” για δήθεν χρεωκοπία της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα κακόγουστο παιχνίδι, για μια οργανωμένη σπέκουλα, που στρέφεται κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης συνολικά.

Βασική επιλογή και προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21 Ιουλίου και βεβαίως η πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων της που απορρέουν από τις συμφωνίες της με τους θεσμικούς της εταίρους.

Αυτή είναι η σαφής θέση της ελληνικής Κυβέρνησης που δεν λαμβάνει υπόψη της κανένα στοιχείο πολιτικού κόστους".

Το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι το Βερολίνο έχει καταρτίσει ένα "σχέδιο Β" για την στήριξη των γερμανικών τραπεζών, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, το πρακτορείο αναφέρει ότι το σχέδιο προβλέπει μέτρα στήριξης στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πάρει την 6η δόση και τα γερμανικά ιδρύματα καταγράψουν ζημιές από "κούρεμα" της τάξης του 50%, ενδεχομένως με χρήση οργάνων για την επανακεφαλαιοποίησή τους.
"Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ανεύθυνο δημοσίευμα και είναι απορίας άξιο γιατί το Bloomberg το δημοσίευσε" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος. Όπως είπε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, "η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης και να διαψεύδει κάποιες ανώνυμες πηγές της κυβέρνησης της Γερμανίας" και ανέφερε ότι μόνο η κυβέρνηση της Γερμανίας μπορεί να τοποθετηθεί επίσημα απέναντι σε αυτές τις ανώνυμες δηλώσεις.

Ο κ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να επιτευχθούν οι στόχοι και το 2011 και το 2012.
Στο "κόκκινο" τα χρηματιστήρια
Οι ανυπόστατες φήμες περί "χρεοκοπίας" της Ελλάδας αλλά και η παραίτηση του κορυφαίου στελέχους της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, έστειλαν τα διεθνή χρηματιστήρια σε "βαθύ κόκκινο".
Με απώλειες 2,70% άνοιξε ο δείκτης Dow Jones στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Στο τέλος της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες τους σημείωσαν αισθητή πτώση.

Αναλυτικότερα, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX30 περιορίστηκε τελικά στο επίπεδο των 5.190 μονάδων, με ή πτώση 4,04%, με επιτάχυνση του ρυθμού απώλειας από περίπου τις 16:30 (ώρα Ελλάδας), όταν έγινε γνωστή η παραίτηση Σταρκ από την ΕΚΤ.

Όμως, και στο Μιλάνο η ημερήσια ποσοστιαία απώλεια του δείκτη Mib προσέγγισε το 5% με πρωταγωνιστή στην καθοδική τάση τις τραπεζικές μετοχές και κλείσιμο πολύ ελαφρά πάνω από τις 14 χιλιάδες μονάδες (14.020).

Με ημερήσια απώλεια 4,44% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Παρασκευής στο ισπανικό χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης του έπεσε τελικά κάτω από το ψυχολογικό όριο των οκτώ χιλιάδων μονάδων, κλείνοντας στις 7.910.

Κάτω από τις τρεις χιλιάδες μονάδες έκλεισε σήμερα ο δείκτης CAC40 στο χρηματιστήριο του Παρισιού (2.974 μονάδες, ημερήσια ποσοστιαία απώλεια 3,60%), ύστερα από τα ισχνά χθεσινά κέρδη του (μόλις 0,41%).

Τέλος στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με ημερήσια ποσοστιαία απώλεια -2,35% πολύ ελαφρά άνω απ το επίπεδο των 5.200 μονάδων (στις 5.214) χάνοντας σήμερα σχεδόν 126 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου