Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν αποκλείεται ναυτική αναμέτρηση Τουρκίας-Ισραήλ

Από το ιστολόγιο http://www.newsbeast.gr/

Κλιμακώνεται η διένεξη των δύο χωρών

Η τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής η οποία είχε διοργανώσει την αποστολή του στολίσκου για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα το 2010, στην διάρκεια της οποίας επενέβη ο ισραηλινός στρατός με αποτέλεσμα εννέα ακτιβιστές να βρουν τραγικό θάνατο, ανακοίνωσε σήμερα ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζει νέα αποστολή.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μια ημέρα αφότου η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι πολεμικά πλοία θα συνοδεύουν τέτοιες αποστολές στο μέλλον.

Κλιμακώνοντας την διένεξη Τουρκίας-Ισραήλ λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης των ισραηλινών αρχών να ζητήσουν συγγνώμη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι τουρκικά πολεμικά θα συνοδεύουν τα σκάφη που θα μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα και δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθεί η έφοδος των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ στα διεθνή ύδατα.

Η δήλωση Ερντογάν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ναυτική αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο χώρες, μέχρι πρότινος στενοί σύμμαχοι, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν έχει σχέδιο να οργανώσει την αποστολή βοήθειας δια θαλάσσης στο άμεσο μέλλον, ο Σερκάν Νεργκίς, εκπρόσωπος της IHH, της τουρκικής ισλαμιστικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι «αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να λύσουμε τεχνικά προβλήματα στο φέρι Mavi Marmara.

Συγκεντρώνουμε ακόμα βοήθεια για τη Γάζα, θα βρούμε έναν τρόπο να τη στείλουμε στη Γάζα, αλλά δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για έναν δεύτερο στολίσκο βοήθειας».

Και οι εννιά ακτιβιστές είχαν σκοτωθεί στο Mavi Marmara, το πλοίο που ηγείτο του στόλου ο οποίος αποπειράθηκε να σπάσει τον Ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου