Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Διεθνή προστασία ζητούν οι Σύροι διαδηλωτές

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

Με αίτημα τη διεθνή προστασία για να σταματήσουν οι φόνοι αμάχων και οι στρατιωτικές επιθέσεις που γίνονται για να καταστείλουν τη διάρκειας έξι μηνών εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, πραγματοποιούνται οι σημερινές διαδηλώσεις στη Συρία.


Ακτιβιστές, επικαλούμενοι τις πρώτες πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους, δήλωσαν ότι μεγάλο πλήθος πραγματοποιεί ήδη πορεία στην πόλη Χομς, στην κεντρική Συρία, όπου ο στρατός και πολιτοφύλακες πιστοί στον Άσαντ πραγματοποίησαν επιδρομές σε διάφορες περιοχές αυτήν την εβδομάδα, και στην Ντέιρ αλ Ζορ, στην οποία έγιναν έφοδοι από δυνάμεις με άρματα μάχης τον περασμένο μήνα.
Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης στα προάστια της Δαμασκού, στο κουρδικό βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, και στη νότια Συρία.
«Ο λαός θέλει διεθνή προστασία», αναφερόταν σε μεγάλο πανό που μετέφεραν διαδηλωτές στην πλατεία της πόλης Τζίζα, στη νότια Συρία, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από ακτιβιστές.
Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι ο 70χρονος αδελφός ενός σημαντικού αξιωματικού του στρατού που λιποτάκτησε τον Ιούνιο διαμαρτυρόμενος για την καταστολή των διαδηλώσεων, πέθανε μερικές ώρες μετά τη σύλληψή του χθες στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας «παρέδωσαν τη σορό του Μοχάμαντ Χάρμους στην οικογένειά του κατά τη διάρκεια της νύχτας, μερικές ώρες μετά τη σύλληψή του» σε επιχείρηση που πραγματοποίησαν στην τοποθεσία Αμπλίν, στην περιοχή Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια, στη βορειοδυτική Συρία, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, χωρίς να διευκρινίσει τις συνθήκες θανάτου του.
Ο 74χρονος Μοχάμαντ Χάρμους είναι ο αδελφός του αντισυνταγματάρχη Χουσέιν Χάρμους, του πρώτου αξιωματικού του συριακού στρατού που ανακοίνωσε δημοσίως ότι λιποτακτεί στις αρχές Ιουνίου διαμαρτυρόμενος για την καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης στη Συρία. Σε βίντεο που μεταδόθηκε στις αρχές Ιουνίου από πολλές ιστοσελίδες και αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Χουσέιν Χάρμους εξηγούσε: «Αρνούμαι να σκοτώνω άοπλους αμάχους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου