Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

G7: Στο επίκεντρο η αδύναμη ανάκαμψη και η κρίση χρέους

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2052415

Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης καθώς και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των επτά πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών G7 , που αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα σήμερα στη Μασσαλία.
Στη σύνοδο, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία, αναμένεται να συμμετάσχει και η Ρωσία, με αντικείμενο τη «Συνεργασία της Ντοβίλ» - ένα πρόγραμμα στήριξης και πιστώσεων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Αίγυπτο και την Τυνησία, που συμφωνήθηκε στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου των G8 στη Ντοβίλ της Γαλλίας, το Μάιο.
Η σύνοδος πραγματοποιείται τη στιγμή που κλιμακώνονται οι ανησυχίες για είσοδο των κυριοτέρων οικονομιών παγκοσμίως σε νέο υφεσιακό κύκλο, όπως υποδεικνύουν στοιχεία σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες μεγάλες οικονομίες.



Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο υπουργοί αναμένεται να παράσχουν δεσμεύσεις σχετικά με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Παρόλ’ αυτά, δεν αναμένεται να παρουσιάσουν ένα κοινό σχέδιο δράσης, όπως επισημαίνει το Γερμανικό Πρακτορείο σε τηλεγράφημά του.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιόργκ Ασμουσεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης βραχυπρόθεσμων μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας, λέγοντας ότι η ανάληψη νέου χρέους δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Η Γερμανία θα κάνει την άποψη αυτή «πολύ ξεκάθαρη» στη Μασσαλία, είπε.
Εξάλλου, πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου αμερικανοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν τις ανησυχίες που εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου