Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Γάζα εσείς; PKK εμείς! Χοντραίνει επικίνδυνα το «παιχνίδι» Ισραήλ-Τουρκίας

Από το ιστολόγιο http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=95145&catid=7



Τα τύμπανα πόλεμου στην ανατολική Μεσόγειο ηχούν κάθε μέρα και πιο δυνατά, με τις δυο πλευρές να χτυπούν η μια την άλλη εκεί που «πονάει» περισσότερο.

Ισραήλ και Τουρκία κινούνται σε επικίνδυνα μονοπάτια, με τους Ισραηλινούς να «απαντούν» στις συνεχόμενες απειλές του Ερντογάν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν, ακόμη και στρατιωτικά, τους αντάρτες του PKK!

Η ένταση ανεβαίνει επικίνδυνα, κυρίως αν ισχύουν όσα αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Yediot Ahronot, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών και ο Άβιγκορ Λίμπερμαν ενδιαφέρονται πια να «τιμωρήσουν» την Τουρκία και έχει ήδη αποφασίσει μια σειρά μέτρων για να πιέσει την Άγκυρα.

Μεταξύ αυτών η στήριξη δυο από τους μεγαλύτερους «εχθρούς» του Ισραήλ, της Αρμενίας και των Κούρδων. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να συναντηθεί με τους επικεφαλής του PKK στην Ευρώπη, αναζητώντας πεδίο συνεργασίας, ακόμη κι αν οι Κούρδοι αντάρτες ζητήσουν στρατιωτική βοήθεια από το Ισραήλ.

Όπου στρατιωτική βοήθεια, η εκπαίδευση των ανταρτών από Ισραηλινούς στρατιώτες και προμήθεια οπλισμού.

Επίσης, κατά την επερχόμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, θα συναντηθεί με το αρμένικο λόμπι, ακόμη έναν ιστορικό αντίπαλο της Τουρκίας. Ο Λιμπερμαν θα τους προτείνει «αντί-τουρκική» συνεργασία. Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό; Με το Ισραήλ να στηρίζει την προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά και με την ισραηλινή στήριξη προς τους Αρμενίους στη διαμάχη τους με τους Τούρκους για τον έλεγχο του όρους Αραράτ!

Μέσα σε όλα, δεν αποκλείεται και η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίες, με το Ισραήλ να καλεί τους πολίτες του να μην επισκέπτονται την Τουρκία.

Όλα αυτά στο περιθώριο των κοινών ερευνών Κύπρου και Ισραήλ, που αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα στην ανατολική Μεσόγειο για φυσικό αέριο.

Παρέμβαση Ουάσινγκτον: «Σταματήστε τις προκλήσεις»
"Να αποφεύγουν τις προκλήσεις" στο πλαίσιο της σοβαρής κρίσης στις διπλωματικές σχέσεις τους ζήτησαν οι ΗΠΑ από τις δυο χώρες.

"Ζητούμε, άμεσα, από τα δύο μέρη να αποφύγουν τις προκλητικές ενέργειες και να διατηρήσουν έναν παραγωγικό, έναν εποικοδομητικό τόνο στις διαβουλεύσεις και στις πράξεις τους", τόνισε η Βικτόρια Νάλαντ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου