Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Μπαράζ δηλώσεων Ερντογάν «Θα ελέγχουμε τα χωρικά ύδατα στην Αν. Μεσόγειο»

Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/world/article/?aid=144499
Νέες απειλές ότι η Τουρκία θα ελέγχει τα χωρικά ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο εξαπέλυσε ο τούρκος πρωθυπουργός προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ δεν θα εκμεταλλευτεί μονομερώς τους φυσικούς πόρους της περιοχής αυτής.


«Γνωρίζετε ότι το Ισραήλ έχει αρχίσει να διακηρύσσει πως έχει το δικαίωμα να ενεργεί σε αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στη Μεσόγειο», είπε ο Ερντογάν στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, αναφερόμενος στα σχέδια του Ισραήλ να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του.

«Η Τουρκία θα είναι αυστηρή στην άσκηση του δικαιώματος ελέγχου των χωρικών υδάτων στην ανατολική Μεσόγειο και έχει λάβει μέτρα για να εμποδίσει το Ισραήλ να εκμεταλλευθεί μονομερώς τους φυσικούς πόρους» αυτής της περιοχής, είπε.

«Το Ισραήλ έχει αρχίσει να εγείρει δικαιώματα επί αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο. Θα δείτε ότι δεν θα είναι ο κάτοχος αυτών των δικαιωμάτων, διότι η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου, έχει λάβει μέτρα στην περιοχή και θα είναι αποφασιστική και προσηλωμένη στο δικαίωμά της ελέγχου των χωρικών υδάτων στην ανατολική Μεσόγειο», προειδοποίησε.

Με έναν περίεργο τρόπο ο κ. Ερντογάν επιχειρεί να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η ΑΟΖ του Ισραήλ (όπως έχει οριστεί μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Λευκωσίας) επικαλύπτει ΑΟΖ σε άλλη χώρα. Και αυτό διότι η Βηρυττός τον τελευταίο καιρό υποστηρίζει ότι ένα κομμάτι από την ΑΟΖ του Ισραήλ ανήκει στον Λίβανο. Επιπλέον ο κ. Ερντογάν απειλεί και την Κύπρο ότι η Αγκυρα δεν θα της επιτρέψει να ξεκινήσει έρευνες για φυσικό αέριο προειδοποιώντας ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη του ψευδοκράτους.

«Δεν θέλουμε να τροφοδοτήσουμε την πολεμική. Είναι καλύτερο να σιωπήσουμε και να περιμένουμε, δεν είναι σκόπιμο να επιδεινώσουμε την κατάσταση απαντώντας με (λεκτικές) επιθέσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο ισραηλινός υπουργός Ενημέρωσης Νταν Μέριντορ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου