Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Μπλερ: "Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα αργήσει να τελειώσει"

Από το ιστολόγιο http://www.briefingnews.gr/international/item/4846

Ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ προειδοποίησε σήμερα πως ο πόλεμος της Δύσης εναντίον της τρομοκρατίας θα αργήσει να τελειώσει.


Σε συνέντευξή του στους Times, ο Μπλερ παραδέχεται πως ο αμερικανός πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο ίδιος υποβάθμισαν τις δυσκολίες των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά επέρριψε την ευθύνη στο Ιράν, το οποίο όπως επισήμανε κάνει τα πάντα για να παρατείνει τις συγκρούσεις "παρέχοντας υποστήριξη σε οργανώσεις που εμπλέκονται με την τρομοκρατία".

Ο Μπλερ κατηγόρησε τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ότι στηρίζει τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, εκτιμώντας πως "ένα από τα βασικά προβλήματα στο Ιράκ ήταν η συνεχής επέμβαση στο Ιράν και το ίδιο συνέβη και στο Αφγανιστάν".

Μια αλλαγή του καθεστώτος της Τεχεράνης "είναι σίγουρο ότι θα με έκανε πιο αισιόδοξο", είπε χαρακτηριστικά ο Μπλερ.

Η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν "θα αποσταθεροποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την περιοχή", πρόσθεσε ο Μπλερ, ο οποίος είναι ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.

Στη συνέντευξή του ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις διαιωνίζονται στις δύο αυτές χώρες και πρόσθεσε πως ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων εξακολουθεί να υπάρχει. "Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να τελειώσουμε".

Αναφερόμενος στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία, ο Τόνι Μπλερ κάλεσε την διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ για να εγκαταλείψει την εξουσία.

"Δεν πρόκειται να ηγηθεί ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων στη Συρία. Έδειξε ότι δεν είναι ικανός για κάτι τέτοιο. Η θέση του είναι ιδιαίτερα δυσχερής. Δεν υπάρχει καμιά διαδικασία αλλαγών που θα τον αφήσει ανέπαφο", κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου