Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Bloomberg: Γερμανικό σχέδιο στήριξης των τραπεζών σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας

Από το ιστολόγιο http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4655915

Σχέδιο στήριξης των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει φέρεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση της Γερμανίας, όπως υποστηρίζει το διεθνές πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, το οποίο επικαλείται δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων.

Τα εν λόγω κυβερνητικά στελέχη, τα οποία δεν κατονομάζονται, αφήνουν να διαρρεύσει ότι υπάρχει «σχεδίο Β» για στήριξη των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών.

Η διαρροή αυτή κλιμακώνει τις -ήδη ασφυκτικές- πιέσεις στην Αθήνα για απόλυτη τήρηση του οικονομικού προγράμματος ανεξαρτήτως κόστους.
Το σχέδιο προβλέπει μέτρα που θα βοηθήσουν τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο «κούρεμα» ύψους 50% στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.
Στόχος του σχεδίου διάσωσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι να στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού», φέρεται να δήλωσε σε κλειστή συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου στις 7 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν εκπληρώσει τους στόχους, τότε θα πρέπει να βρει τρόπους χρηματοδότησης χωρίς τη στήριξη της Ευρωζώνης», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

Η Γερμανία αναμένει την αξιολόγηση της τρόικας για Ελλάδα προκειμένου να λάβει νέες αποφάσεις, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου