Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΚΤΙΚΟ/ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011

ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΚΤΙΚΟ/ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011/ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ.
ΓΡΑΦΕΙ Ο Δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
ΑΠΟ ΤΟ drougos.gr 
Πριν από 20 μήνες δόθηκε στη δημοσιότητα το πρώτο  κείμενο «FUNDAMENTALS OF STATE POLICY OF THE RUSSIAN FEDERATION POLICY FOR THE ARCTIC 2020-). To Μάιο του 2010 επικυρώθηκε από το Ρώσο Πρόεδρο , ο οποίος υπέγραψε πρόσφατα και το  έγγραφο “RUSSIAN ENERGY STRATEGY 2030”. Με το τελευταίο αρχίζει μια προσπάθεια καταγραφής των ενεργειακών κοιτασμάτων στη ΣΙΒΗΡΙΑ, στις περιοχές SHTOKMAN/BARENTS SEA  και PRIRAZLOMNOE/PEHORA SEA(που είναι πλούσιες σε πετρέλαιο), καθώς και στην περιοχή της χερσονήσου YAMAL (που είναι πλούσια σε φυσικό αέριο).Επιπρόσθετα η Μόσχα επιδιώκει την ανάπτυξη της ΒΟΡΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΔΙΟΔΟΥ(ΒΘΔ) στις περιοχές των θαλασσών  BARENTS-KARA. Η Ρωσία έχει σοβαρό πρόβλημα με τα 7 απαρχαιωμένης τεχνολογίας παγοθραυστικά, ενώ απαιτείται να κατασκευαστούν άμεσα νέα, σε συνεργασία με τις εταιρίες ATOMFLOT-ROSATOM (πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά) με τις νυν δυνατότητες της Ρωσικής οικονομίας να μην το επιτρέπουν.
Στο μεταξύ η Μόσχα έχει προχωρήσει σε γεωλογικές-γεωφυσικές-χαρτογραφικές και υδρογραφικές έρευνες , στις βόρειες θάλασσες, ενώ επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ. Προσπαθεί παράλληλα να οικειοποιηθεί διάφορα Στενά όπως τα VIKITSKI-SOKALSKI-SANNIKOV-LAPTEV, και μονομερώς έχει ορίσει ως δική της την ΒΘΔ, την οποία οι Αμερικανοί θεωρούν ως διεθνή ύδατα και Στενά. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΡΚΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
Μεταξύ των θέσεων που προωθεί η Μόσχα είναι και τα εξής:
*Ετοιμότητα για ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΚΤΙΚΟ , ως και ΕΡΕΥΝΑ-ΔΙΑΣΩΣΗ.
*Υποστηρίζει την δημιουργία ΕΝΙΑΙΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΙΑΣΩΣΗΣ.
*Επιδιώκει την δημιουργία κάποιων αποκλειστικά ΑΡΚΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.
*Επιθυμεί την ενίσχυση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης-δορυφορικών παρατηρήσεων και υποδομών επάκτιας άμυνας στην συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών-παράνομη μετατόπιση πληθυσμών-και παράνομη χρήση υδρόβιων οργανισμών.
*Από το Σεπτέμβριο του 2009 έχει δημιουργήσει μικρή στρατιωτική μονάδα στις περιοχές ΜΟΥΡΜΑΝΣΚ-ΑΡΧΑΓΚΕΛΣΚ. Παράλληλα έχει προχωρήσει σε τροποποίηση των στρατιωτικών σχεδίων στις περιοχές ΑΡΚΤΙΚΟΥ ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ-ΑΡΧΑΓΚΕΛΣΚ-ΣΙΒΗΡΙΑΣ. Προσεχώς έχει επισημάνει ότι θα συστήσει για την περιοχή δύναμη ΑΡΚΤΙΚΩΝ SPETSNAZ.(για να ενεργεί επί των Αρκτικό-Σιβηρικών περιοχών). Παρά τα οικονομικά προβλήματα στοχεύει να διατηρήσει στην ευρύτερη περιοχή υπολογίσιμο αριθμό πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. Ο Αρχηγός των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός ΜΑΚΑΡΩΦ χαρακτήρισε τον ΑΡΚΤΙΚΟ ως «σημαντική περιοχή με πολλές προκλήσεις».Για αυτό και η Μόσχα από πέρυσι άρχισε τις ασκήσεις τύπου LADOGA στην περιοχή του ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ.(η αλήθεια είναι ότι η Μόσχα έχει φιλοδοξίες στην περιοχή, αλλά επί του παρόντος έχει οικονομικές δυσκολίες).
*Παρακολουθεί τις κινήσεις του ΝΑΤΟ και των ΚΑΝΑΔΑ-ΗΠΑ-ΣΟΥΗΔΙΑΣ-ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ-ΔΑΝΙΑΣ-ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ  στην περιοχή, καθώς και τις κατά καιρούς επισημάνσεις του Ανώτατου Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην ΕΥΡΩΠΗ  Ναυάρχου J STAVRIDIS περί HIGH NORTH SECURITY. Καταγράφεται μάλιστα στα σχετικά ντοκουμέντα η θέση του Α Αντιπροέδρου της Ρωσικής κυβέρνησης ΣΕΡΓΚΕΙ ΙΒΑΝΩΦ ότι «πρέπει να αναπτύξουμε την Αρκτική περιοχή, διαφορετικά θα το κάνουν άλλοι και σε βάρος μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου