Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Wall Street: Στέρησε στον Dow Jones τις 12.000 μονάδες η Fitch



  Dow11.905,59-190,57 -1,58%  



  Nasdaq2.639,61-46,59 -1,73%  

Η Wall Street χθες

Από το capital.gr

Έντονο κύμα ρευστοποιήσεων στην Wall Street "σήκωσε" την τελευταία ώρα των συναλλαγών η προειδοποίηση του οίκου Fitch αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στο outlook του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου ενδεχόμενη εξάπλωση της ευρωπαϊκής κρίσης. Ο βιομηχανικός δείκτης έχασε το επίπεδο των 12.000 μονάδων, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq συσσώρευσαν απώλειες άνω του 1,5% παραμένοντας εντός τροχιάς για την τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών.

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ήταν ήδη ο αρνητικός πρωταγωνιστής της ημέρας, ωστόσο η ανακοίνωση της Fitch επιδείνωσε την εικόνα του στο ταμπλό, οδηγώντας τη μετοχή της Morgan Stanley στο -8%, της JP Morgan στο -3,8% και της Bank of America στο -3,75%. Κόντρα στην τάση πήγε ο κλάδος ενέργειας επωφελούμενος από το "άλμα" της τιμής του αργού πάνω από τα 102 δολάρια το βαρέλι.


Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 191 μονάδες (-1,58%) κλείνοντας στις 11.906 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 47 μονάδων (-1,73%) φτάνοντας τις 2.640 μονάδες. O S&P 500 σημειίωσε πτώση 21 μονάδων (-1,66%) στις 1.237 μονάδες. Το ADR της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πτώση 3,20% στα 0,48 δολάρια.

Η άμεση έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στις "προβληματικές" οικονομίες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο ενδεχόμενη εξάπλωση της κρίσης θα δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο, προειδοποιεί η Fitch Ratings.


Ο οίκος εκτιμά πως εάν δεν επιλυθεί η ευρωπαϊκή δημοσιονομική κρίση έγκαιρα και ελεγχόμενα, το ευρύτερο πιστωτικό outlook του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου ενδέχεται να επιδεινωθεί.

Πριν την ανακοίνωση, η αγορά είχε ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που κατέγραφε νωρίτερα, διατηρώντας ωστόσο το αρνητικό πρόσημο σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη και το κόστος δανεισμού των οικονομιών.

Η ΕΚΤ φέρεται να παρενέβη σήμερα στην αγορά κρατικών ομολόγων, αγοράζοντας τίτλους Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας, σύμφωνα με δηλώσεις traders, προσφέροντας μια «ανάσα ανακούφισης» στις αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων των εν λόγω χωρών.

Στα μάκρο της αμερικανικής οικονομίας, πτώση κατέγραψε το κόστος διαβίωσης στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα γεγονός που εξομαλύνει τις ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ο μηνιαίος πληθωρισμός υποχώρησε στο -0,1% από +0,3% το Σεπτέμβριο ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στο 0%.

Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας διαμορφώθηκε στο 0,1% επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, αύξηση κερδών κατά 8,6% ανακοίνωσε η Dell Inc. για το γ΄ τρίμηνο του έτους ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ειδικότερα για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 28 Οκτωβρίου η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 893 εκατ. δολ. ή 49 cents ανά μετοχή από 822 εκατ. δολ. ή 42 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Αύξηση 50% στα κέρδη και 4,4% στα έσοδα κατέγραψε η Tyco International το τέταρτο τρίμηνο χρήσης. Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας υπηρεσιών ασφαλείας και πυροπροστασίας αυξήθηκαν στα 400 εκατ. δολ., ή 85 σεντς ανά μετοχή, από 266 εκατ. δολ., ή 53 σεντς ανά μετοχή, ενώ σε προσαρμοσμένη βάση σημείωσαν άνοδο στα 92 σεντς ανά μετοχή από 74 σεντς ανά μετοχή. Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν στα 4,69 δισ. δολ. από 4,49 δισ. δολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου