Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Η Ιταλία… γυρίζει σελίδα! Η θερμή χειραψία που «σφράγισε» την αλλαγή εξουσίας

Από το protothema

Δόθηκε και επισήμως το απόγευμα της Τετάρτης η σκυτάλη στον Μάριο Μόντι για τη διαδοχή του ιταλικού πρωθυπουργικού θώκου. Με μία θερμή χειραψία μεταξύ του τέως πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του κυρίου Μόντι, ο νέος πρωθυπουργός παίρνει στις πλάτες του τη διάσωση της Ιταλίας, γυρίζοντας σελίδα στο πολιτικό σκηνικό - ταλαιπωρημένου εδώ και χρόνια από τα «καμώματα» του άτακτου Καβαλιέρε –  του τόπου.

Η νέα κυβέρνηση Μόντι ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο Μέγαρο Κυρηνάλιο.


Η σύνθεση της κυβέρνησης έχει ως εξής:

Μάριο Μόντι: πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών

Υπουργός Εσωτερικών: Αννα Μαρία Καντσελιέρι, πρώην νομάρχης της Μπολόνια

Υπουργός Εξωτερικών:
Τζούλιο Τέρτσι Ντι Σαντάγκατα, διπλωμάτης, πρώην πρεσβευτής στις ΗΠΑ

Υπουργός Άμυνας:  Ναύαρχος Πάολο Ντι Πάολα, πρόεδρος της αμυντικής επιτροπής του NATO

Υπουργός Δικαιοσύνης:
Πάολα Σεβερίνο δικηγόρος , υποδιευθύντρια του πανεπιστημίου Luiss

Υπουργός Εργασίας
: Έλσα Φορνέρο, καθηγήτρια οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Τορίνο

Υπουργός Παιδείας
: Φραντσέσκο Προφούμο, καθηγητής , πρώην πρόεδρος του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών

Υπουργός Πολιτισμού: Λορέντσο Ορνάγκι, πρύτανης του πανεπιστημίου Κατόλικα του Μιλάνου

Υπουργός Περιβάλλοντος:  Κοράντο Κλίνι, χειρουργός, καθηγητής

Υπουργός Υγείας
: Ρενάτο Μπαλντούτσι, καθηγητής συνταγματικού δικαίου

Υπουργός Υποδομών και Οικονομικής Ανάπτυξης: Κοράντο Πάσερα, μέχρι σήμερα το πρωί, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ιντέζα- Σανπάολο

Υπουργός Γεωργίας: Μάριο Κατάνια, δικηγόρος με ευρωπαϊκή εμπειρία

Η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει και πέντε υπουργούς άνευ χαρτοφυλακίου. Είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων υπουργών, προέρχεται από τον ακαδημαϊκό χώρο, ενώ το πιο γνωστό όνομα, είναι αναμφισβήτητα εκείνο του Κοράντο Πάσερα, ενός εκ των πρωταγωνιστών της ιταλικής οικονομίας.

Την Πέμπτη το μεσημέρι ο Μάριο Μόντι θα μιλήσει στην γερουσία της Ρώμης, για να εκθέσει το πρόγραμμά του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

"Ο Μόντι θα βρει τον καταλληλότερο τρόπο για να βγούμε από την οικονομική κρίση. Όλες μου τις ευχές, διότι η κατάσταση είναι δύσκολη", δήλωσε ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο.

Ο νέος ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μετά την τελετή ορκωμοσίας στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη στο Παλάτσο Κίτζι για την τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων.

Ο Μόντι εμφανίστηκε μαζί με τον Μπερλουσκόνι στην αίθουσα των συνεντεύξεων τύπου και οι φωτογράφοι απαθανάτισαν την θερμή τους χειραψία. Δίπλα τους ο μέχρι σήμερα υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό, Τζάνι Λέτα, ο στενότερος συνεργάτης του Μπερλουσκόνι που για η κεντροδεξιά είχε ζητήσει να παραμείνει και στην νέα κυβέρνηση.

Η τυπική παράδοση καθηκόντων, έγινε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, όταν μεταβιβάσθηκε, από τον Μπερλουσκόνι στο Μόντι, ένα καμπανάκι που συμβολίζει την πρωθυπουργική εξουσία.

"Η Ιταλία θα βγει από την οικονομική κρίση καλύτερα απ' ό,τι νομίζουμε", δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Υποδομών Κοράντο Πάσερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου