Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
08.12.2011.
 «Μέλη της σερβικής Κυβέρνησης υιοθέτησαν το διάταγμα σχετικά με το κτηματολόγιο, καθώς και το Συμπέρασμα για την υποχρεωτική ασφάλιση των μηχανοκίνητων οχημάτων με πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από τα προσωρινά θεσμικά όργανα του Κοσόβου», δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Κυβέρνησης υπεύθυνος για σχέσεις με τα ΜΜΕ, κ. Μίλιβογιε Μιχαήλοβιτς. Επιπλέον, ο ίδιος είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Κυβέρνησης, ότι αυτές οι αποφάσεις είναι πολύ σημαντικές για την εφαρμογή των συμφωνιών που προέκυψαν από το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα στις Βρυξέλλες, δηλαδή για να εφαρμόσει η συμφωνία για την ελευθερία κυκλοφορίας. Τέλος, ο Μιχαήλοβιτς είπε ότι στη συνεδρίαση της Κυβέρνησης δεν συζητούσαν σχετικά με τη συμφωνία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των διοικητικών διαβάσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, η οποία επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
 
ΕΤΑΙΡΕΙΑ COOPER TIRE ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
08.12.2011.
 Εκπρόσωποι της Σερβίας και της αμερικανικής εταιρείας «Cooper Tire» υπέγραψαν Συμφωνία για επενδύσεις, με την οποία ορίζεται ότι η εν λόγω εταιρεία κατά το πρώτο στάδιο στην πόλη Krusevac πρόκειται να επενδύσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ και να απασχολεί 700 εργαζόμενους. Η συμφωνία υπεγράφη στο Βελιγράδι από τον υπουργό Οικονομίας της Σερβίας, κ. Νεμπόισα Τσίριτς και τον γενικό διευθυντή της εταιρίας «Cooper International», κ. Χάρολντ Μίλερ,  και στην υπογραφή παρέστη ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, ο πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς και η πρεσβείρα των ΗΠΑ κα. Mary Warlick. Ο κ. Τάντιτς τόνισε ότι η Σερβία έχει μεγάλες δυνατότητες που ξένοι επενδυτές αναγνωρίζουν, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση θα εργαστεί για τη δημιουργία ακόμα ευνοϊκότερου κλίματος για τις επιχειρήσεις. Συγχαίροντας τους εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας, λόγω του ερχομού τους στη Σερβία, ο πρόεδρος εξέφρασε προσδοκίες ότι τα σερβικά ελαστικά θα εξάγονται σε ολόκληρο τον κόσμο, και ότι, όπως και άλλοι επενδυτές, από την «Cooper Tire» θα είναι ικανοποιημένοι με την ποιότητα των εργαζομένων. «Cooper» είναι ένας από τους μεγαλύτερος παραγωγούς στον κόσμο των ελαστικών για τα βιομηχανικά και τα οχήματα παντός εδάφους και αυτοκίνητα και διαθέτει 60 εργοστάσια ανά τον κόσμο.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΙΤΑΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΕΡΒΙΑΣ
08.12.2011.
  «Παράγοντες της Ιταλίας πιστεύουν ότι οι προθεσμίες για τη Σερβία πρέπει να γίνονται σεβαστές και πως στην χώρα αυτή πρέπει να χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, κ. Giulio Terci. «Παράγοντες της Ιταλίας, εν όψει της αυριανής συνάντησης των ηγετών της ΕΕ, όπου θα έπρεπε να αποφασιστεί σχετικά με την πιθανή υποψηφιότητα της Σερβίας, εξακολουθούν να ενεργούν και να συζητούν, ώστε να ξεπεραστεί η αντίσταση που υπάρχει εντός του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με την υποψηφιότητα του Βελιγραδίου», κατέληξε ο κ. Terci.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΕΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
08.12.2011.
 Ο επικεφαλής του κλιμακίου διαπραγματευτών του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, κ. Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς δήλωσε πως δεν κατέληξαν σε συμφωνία για ένα μοντέλο περιφερειακής εκπροσώπησης της Πρίστινα, ότι συζητήσεις για το εν λόγω θέμα συνεχίζονται, όμως ότι η λύση στο ζήτημα αυτό δεν πρέπει να θεωρούνται ως ζωτικής σημασίας στο πλαίσιο της απόφασης για την υποψηφιότητα της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ. Ο κ. Στεφάνοβιτς, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Ευρωπαίο διαμεσολαβητή στο πλαίσιο του διαλόγου, κ. Robert Cooper, είπε ότι απόψεις του Βελιγραδίου και της Πρίστινα σχετικά με τη τήρηση του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην περιφερειακή αντιπροσώπευση συνεχίζουν να είναι πολύ απομακρυσμένες, και αντικρουόμενες, αλλά ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται και σήμερα και αύριο, εάν είναι απαραίτητο, και μετά τη λήψη απόφασης για την χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Σερβία», τόνισε ο κ. Στεφάνοβιτς. Τέλος, ο ίδιος επανέλαβε ότι εκπρόσωποι του Βελιγραδίου επιμένουν σε μια λύση που τηρείται το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το σερβικό Σύνταγμα και ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ασυμμετρία στην εκπροσώπηση της Πρίστινα σε περιφερειακές πρωτοβουλίες.
 
ΤΙ ΛΕΝΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
08.12.2011.
 Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ έχουν επισημάνει κατά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες ότι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο απαιτεί διάλογο και μετριοπάθεια, ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη πολιτική λύση. Υπουργοί κάλεσαν όλες τις πλευρές για συγκράτηση και την πλήρη συνεργασία με όλους τους διεθνείς φορείς που βρίσκονται επί τόπου, για να δημιουργήσει δυνατότητα χωρίς αναβολή για την ελευθερία κυκλοφορίας, με την άρση των εμποδίων από τους δρόμους. Στα συμπεράσματα της εν λόγω συνεδρίασης καταδικάστηκε χρήση βίας στο Κοσσυφοπέδιο, και, επίσης, υπουργοί επιδοκίμασαν ως εποικοδομητικό βήμα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ εκπροσώπων του Βελιγραδίου και της Πρίστινα στις 2 Δεκεμβρίου σχετικά με τη φόρμουλα της ΕΕ για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των διελεύσεων. Τέλος, οι υπουργοί ζήτησαν από εκπροσώπους του Βελιγραδίου και της Πρίστινα να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις συνομιλίες, με υπηρεσίες της καλής θέλησης της ΕΕ, προκειμένου να βρεθούν μόνιμες λύσεις.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΤΑΤΣΙΤΣ
08.12.2011.
 «Απόφαση σχετικά με τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας θα είναι μια εξέταση ωριμότητας όχι μόνο της Σερβίας, αλλά και αμερόληπτης και ισορροπημένης πρόσβασης της ΕΕ σε όλες τις χώρες», δήλωσε ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς. Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Σερβία έχει πράξει το παν, ανεξάρτητα από τις νέες απαιτήσεις που τίθενται ενώπιόν της και ότι θα ήταν παράδοξο αν ο λόγος για μη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας θα ήταν το γεγονός ότι η Σερβία δεν δέχεται περιφερειακή εκπροσώπηση της Πρίστινα.
 
ΤΙ ΛΕΝΕ ΑΠΟ ΤΙ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
08.12.2011.
 Ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Χάγης, κ. Σερζ Μπράμερζ επαίνεσε κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τη Σερβία για την έκδοση των τελευταίων δύο φυγάδων Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς και ζήτησε να διεξαχθεί μια ανάκριση για αυτούς που τους βοηθούσαν στο κρύψιμο. Ο κ. Μπράμερζ και οι πρεσβευτές όλων των κρατών – μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επικρότησαν τη σύλληψη των δύο τελευταίων κατηγορουμένων και πρόσθεσαν ότι αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη Σερβία και για τη συμφιλίωση στην περιοχή. Ο Σέρβος πρεσβευτής στον ΟΗΕ κ. Feodor Starcevic τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Σερβία συνεργάζεται πλήρως με το ICTY και τόνισε ότι αυτό της δίνει το ηθικό δικαίωμα να συνεχίσει να επιμένει στην ανάκριση όλων των εγκλημάτων που σχετίζονται με το λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο, που διέπραξαν τα μέλη της τρομοκρατικής UCK . Ο ίδιος είπε ότι η Σερβία αναμένει η ανάκριση για το λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων να διεξαχθεί επαγγελματικά, και να είναι αποτελεσματική. Τέλος, ο κ. Starcevic δήλωσε ότι εκπρόσωποι της Σερβίας, μετά τη σύλληψη και έκδοση του Μλάντιτς και του Χάτζιτς, θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Δικαστήριο όσον αφορά την πρόσβαση σε αρχεία, έγγραφα και μάρτυρες.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
08.12.2011.
 Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς προειδοποίησε ότι περαιτέρω αναβολή και επιβολή προϋποθέσεων για τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ αυξάνει τον κίνδυνο αστάθειας και απειλή για τη Σερβία, και, συνεπώς, για τα Δυτικά Βαλκάνια, για άλλη μια φορά να βυθιστούν στο σκοτάδι του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας. Επιπλέον, ο κ. Τάντιτς στο άρθρο για τη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» υπογράμμισε ότι ένταξη στην ΕΕ παριστάνει στρατηγικό προσανατολισμό της Σερβίας, όπως θα έπρεπε και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Σερβίας για την Ένωση να παριστάνει πράγμα στρατηγικής σημασίας. Ο πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Σερβία έχει εκπληρώσει πλήρως όλες τις προηγούμενες προϋποθέσεις στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί η ίδια ωθείται στο περιθώριο των σύγχρονων διαδικασιών. «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ είναι προφανές ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας δεν εξαρτάται μόνο από την ετοιμότητα της χώρας να ολοκληρώσει την εφαρογή κοινωνικο-οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και από το βαθμό στον οποίο η ΕΕ είναι έτοιμη σύντομα να ολοκληρώσει την αποστολή της για καθιέρωση μιας ζώνης ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο», κατέληξε ο κ. Τάντιτς. Ο πρόεδρος παραδέχθηκε ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση της Σερβίας, αλλά επανέλαβε ότι η ίδια δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ανεξαρτησία της νότιας επαρχίας της. «Η Σερβία επιθυμεί να βρεθεί μια λύση για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, ανεξάρτητα από το αν μια μέρα θα γίνει μέλος της ΕΕ ή όχι, επειδή δεν θέλει ακόμα μια σύγκρουση στα Βαλκάνια», δήλωσε ο κ. Τάντιτς. Τέλος, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Σερβία, σε αναζήτηση μιας λειτουργικής λύσης του εν λόγω ζητήματος, στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στην εμπειρία των δύο γερμανικών κρατών, οι οποίες, όπως υπέδειξε, όχι χωρίς αμφισβήτηση και χωρίς την παρέμβαση από την πλευρά, είχαν μακρές και σοβαρές συνομιλίες για τη διευθέτηση των σχέσεών τους .
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ
08.12.2011.
 Υπουργός υπεύθυνος για το Κοσσυφοπέδιο, κ. Γκόραν Μπογκντάνοβιτς δήλωσε ότι μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει κανένας λόγος για την ύπαρξη των οδοφραγμάτων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, και ότι είναι αναγκαία το συντομότερο δυνατό η απομάκρυνση των οδοφραγμάτων που δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί. Επιπροσθέτως, ο κ. Μπογκντάνοβιτς δήλωσε για τη τηλεόραση Pink του Βελιγραδίου, ότι η κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο παραμένει ήρεμη και πως η ζωή ομαλοποιείται. «Την έκκληση για την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων που είχε κάνει ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, πολίτες  του Κοσσυφοπεδίου την έλαβαν σοβαρά», δήλωσε ο κ. Μπογκντάνοβιτς. Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των δήμων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ζήτησαν να είναι εξοικειωμένοι με το περιεχόμενο της συμφωνίας από τις Βρυξέλλες και ότι αναμένει κατά τις επόμενες μέρες να πραγματοπιηθεί μια τέτοια συνάντηση. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ώστε οι δήμαρχοι από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, πολίτες της Σερβίας, παράγοντες της Βουλής και της Κυβέρνησης να μην αποδεχτούν το εν λόγω έγγραφο», δήλωσε ο κ. Μπογκντάνοβιτς. Τέλος, ο ίδιος εξέφρασε προσδοκίες ότι παράγοντες της σερβικής Κυβέρνησης θα υιοθετήσουν συντόμως κανονισμό για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για Κτηματολογίο και διαχείριση των διοικητικών συνοριακών διαβάσεων.
 
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΑΝΤΙΤΣ – ΝΤΕ ΜΑΡΝΑΚ
08.12.2011.
 Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και ο επικεφαλής της EULEX, Ξαβιέ ντε Μαρνάκ είχαν συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο μετά την επίκληση των αρχών του Βελιγραδίου, απευθυνόμενη προς Σέρβους στο βόρειο τμήμα της επαρχίας να αφαιρέσουν τα οδοφράγματα και να επιτρέψουν την ελεύθερη κυκλοφορία μελών των διεθνών δυνάμεων. Ο κ. Μαρνάκ δήλωσε πως στον πρόεδρο Τάντιτς ανέφερε στάση για την απαραίτητη ελευθερία κυκλοφορίας μελών της EULEX. Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εκτέλεση της εντολής της αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, ιδιαίτερα όσον αφορά το κράτος δικαίου. «Καταλήξαμε στην κατανόηση και στο συμπέρασμα πως έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα», δήλωσε ο επικεφαλής της EULEX.

ΠΗΓΗ glassrbije.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου