Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Σωτήρια παρέμβαση για 4 μηνών βρέφος

Θετική  εξέλιξη έχει η  δραματική προσπάθεια μιας οικογένειας  από τη Θεσσαλονίκη  να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη ζωή  για το μόλις 4 μηνών παιδί τους. Χάρη στην παρέμβαση του υπουργείου Υγείας αλλά και τα ανακλαστικά ιδιωτικών τραπεζών το μωρό θα διακομιστεί άμεσα στη Βρετανία προκειμένου υποβληθεί στην αναγκαία μεταμόσχευση λεπτού εντέρου –ιατρική πράξη που μπλόκαρε εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης του ασφαλιστικού ταμείου των γονέων (ΤΥΠΕΤ) αλλά και της άρνησης  του αλλοδαπού νοσοκομείου να εξοφληθεί σε δόσεις από τον ελληνικό ασφαλιστικό φορέα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, «το αργότερα μέχρι αύριο, Σάββατο, το κοριτσάκι θα βρίσκεται στο Νοσοκομείo «Great Ormond Street Hospital for Childrens» της Μεγάλης Βρετανίας, προκειμένου να υποβληθεί το ταχύτερο δυνατόν σε μεταμόσχευση λεπτού εντέρου. Το βρέφος θα μεταφερθεί άμεσα στην Βρετανία με μέριμνα του ΕΚΑΒ».

Το θέμα δημοσιοποιήθηκε  όταν το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τραπέζης (ΤΥΠΕΤ) δήλωσε αδυναμία να καλύψει άμεσα το σύνολο της δαπάνης του μωρού για νοσηλεία στην ιδιωτική πτέρυγα του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τους αρμόδιους του ΤΥΠΕΤ, είχαν προηγηθεί τις περασμένες ημέρες εντατικές προσπάθειες ώστε να νοσηλευτεί το μωρό στη δημόσια πτέρυγα του νοσοκομείου, ωστόσο η απάντηση που ελάμβαναν ήταν ότι δεν υπάρχει κρεβάτι.

Σημειώνεται ότι  στην περίπτωση που ήταν παραχωρείτο κρεβάτι στη δημόσια πτέρυγα, το περιστατικό θα προωθείτο με τη διαδικασία του εντύπου Ε-112, σύμφωνα με την οποία το ΤΥΠΕΤ έπρεπε να καταβάλλει το σύνολο της επέμβασης στο βρετανικό νοσηλευτικό ίδρυμα. Όπως έγινε γνωστό, ωστόσο,  από πλευράς ΤΥΠΕΤ το βρετανικό νοσοκομείο αρνήθηκε να δεχτεί το μωρό μόλις ενημερώθηκε ότι δεν θα καταβληθεί άμεσα όλο το ποσό, αλλά σε τρεις δόσεις. Από το ΤΥΠΕΤ εστάλη το ποσό των 150.000 ευρώ. Το κόστος της επέμβασης ήταν σχεδόν τριπλάσιο, έφτανε τα 400.000 ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος –που σημειωτέον δεν έχει αρμοδιότητα  διότι το ΤΥΠΕΤ, παρότι χρεωκοπημένο, δεν δέχεται να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ του οποίου την εποπτεία έχει ο υπουργός Υγείας- επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολο Ταμβακάκη, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα καλύψει η Τράπεζα σημαντικό μέρος της δαπάνης. Σημαντική ήταν επίσης η ανταπόκριση δύο κυριών του επιχειρηματικού κόσμου, της κυρίας Σοφίας Στάικου - Σάλλα (σύζυγος του τραπεζίτη κ. Μιχάλη Σάλλα) και της κυρίας Μαριάννας Λάτση προκειμένου να καλυφθεί το υπόλοιπο ποσό και να γίνει άμεση η εισαγωγή του παιδιού στο βρετανικό νοσοκομείο. 

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου