Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Άρθρο του «Φ»: Να έχει κόστος η Τουρκία...



Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του τουρκικού ΥΠΕΞ για την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης στα κυπριακά οικόπεδα, επιβεβαιώνει προθέσεις και διαθέσεις της κατοχικής δύναμης. Για πρώτη φορά, σε μια επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης, έχουν περιληφθεί πολλοί άξονες πολιτικής, που καλύπτονται από ένα βασικό στοιχείο: Την εφαρμογή της επεκτατικής πολιτικής της Άγκυρας στην Κύπρο και την περιοχή. Είναι προφανές πως η Τουρκία, όχι μόνο εξαγγέλλει πολιτικές, αλλά επιχειρεί να τις εφαρμόσει με όλα τα δυνατά μέσα. Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ γίνεται λόγος για αντίδραση χωρίς όρια, ότι κι εάν αυτό σημαίνει. Είναι προφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να χοντρύνει το παιχνίδι και να προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή. Κι αυτό συνάγεται από το ανακοινωθέν του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Πρώτον, διατυπώνονται διά της ανακοίνωσης -και δεν είναι κάτι καινούργιο- άμεσες εθνικές διεκδικήσεις από μέρους της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με την επέκταση της υφαλοκρηπίδας της μέχρι και νοτίως της Κύπρου. Δεύτερο, διεκδικεί εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, ουσιαστικά το υπόλοιπο της κυπριακής ΑΟΖ.
Τρίτο, επιχειρεί να εκφοβίσει την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και όσους θα ενδιαφερθούν να εξασφαλίσουν άδεια για να προχωρήσουν σε έρευνες σε κυπριακά οικόπεδα.
Το παιχνίδιαυτό δεν είναι καινούργιο. Επαναλαμβάνεται συχνά από την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι πριν την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άγκυρα απειλούσε για «αντίδραση χωρίς όρια». Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ε.Ε. και αντίδραση, όπως την περιέγραφε η Τουρκία δεν υπήρξε.
Κανείςδεν υποστηρίζει πως δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι απειλές. Θεωρούμε δε πως η κατάσταση είναι σήμερα πιο σοβαρή παρά ποτέ και η Τουρκία φαίνεται ότι θα αντιδράσει. Εκείνο που προέχει για τη Λευκωσία, είναι να διαχειριστεί με ψυχραιμία το θέμα αυτό. Να κάνει κινήσεις που θα δυσκολέψουν την Τουρκία και να αυξήσει το κόστος της σε περίπτωση αντίδρασής της. Μόνο έτσι η Τουρκία θα κάνει δεύτερες σκέψεις και θα εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς της.
Πρέπεινα έχει κόστος η Τουρκία στην περιοχή, να έχει κόστος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποφύγει τις ακραίες ενέργειες. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη δική μας διαχείριση.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου