Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Τα μέτρα του νέου μνημονίου στο Υπουργικό

Σε εξελίξη  η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου αναμένεται ο πρωθυπουργός να προβεί σε ανακοινώσεις για τις τηλεδιασκέψεις που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει της καθοριστικής για την Ελλάδα συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα.

Στην ημερήσια διάταξη του υπουργικού προβλέπεται, ακόμη, να συζητηθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις, συμπεριλαμβάνομένων και των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία εκταμίευσης του νέου δανείου.


Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, θα εισηγηθεί τα ν/σ για την αξιοποίηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και του Ελληνικού.

Ο υπουργός, κατα την είσοδό του, δήλωσε ότι αυτά τα δύο ν/σ έχουν καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα και δίνουν το σύνθημα ότι μπορεί να υπάρχει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Τα μέτρα «φωτιά» στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου

Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο παρά πέντε του κρίσιμου Eurogroup που περιμένει να κλειδώσουν τα μέτρα «φωτιά» της νέας δανειακής σύμβασης.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία η Αθήνα προετοιμάζεται για την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών της Ευρωζώνης και ο Λουκάς Παπαδήμος στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι μετέφερε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει τάχιστα στην ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου με τα μέτρα «φωτιά» της νέας δανειακής σύμβασης προκειμένου τη Δευτέρα να ανάψει το «πράσινο φως» για τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Οι τόνοι στο Βερολίνο έχουν πέσει και πλέον στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές που ζητούν εδώ και τώρα να αλλάξει η πολιτική συμπεριφορά κυρίως της Γερμανίας προς την Ελλάδα κάτι που όπως εκτιμούν στην Αθήνα θα φανεί και στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Προαπαιτούμενο σε κάθε περίπτωση είναι η έγκριση και ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του νέου μνημονίου δηλαδή όλα τα μέτρα «φωτιά» που πρέπει να υιοθετηθούν εδώ και τώρα, σύμφωνα με τους δανειστές μας, από την κυβέρνηση.

Στο πακέτο των μέτρων συμπεριλαμβάνονται οι νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το «μαχαίρι» στα επιδόματα των πολυτέκνων, οι περικοπές που έχουν εγκριθεί από συγκεκριμένα υπουργεία (μεταξύ αυτών στην Υγεία και στην Άμυνα) αλλά και οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια κατά περίπου 10% έως 12%.

Στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστούν από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση του νέου οικονομικού προγράμματος ενώ θα γίνει και ενημέρωση για τις επαφές που είχε με τους ευρωπαίους ομολόγους του.

Το νομοσχέδιο με τα σκληρά μέτρα θα κατατεθεί στη βουλή τη Δεύτερα και η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το θέμα της ψηφοφορίας αφού στην Ευρώπη παραμένουν ακόμη οι πιέσεις κυρίως από τις χώρες «δορυφόρους» της Γερμανίας που ζητούν αποφάσεις με κάθε κόστος υπό την απειλή των...εναλλακτικών σεναρίων για την Ελλάδα.

Ως εκ τούτου θεωρείται πιθανόν η ψηφοφορία να γίνει με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» ακόμη και τη Δευτέρα προκειμένου η Ελλάδα να πάει στο Eurogroup έχοντας ψηφίσει όλο το πακέτο των μέτρων σε μία προσπάθεια να αμβλύνει το πολύ αρνητικό κλίμα που είχε καλλιεργηθεί τις προηγούμενες ημέρες από τις χώρες που διατηρούν τα «τρία Α» στην πιστοληπτική τους ικανότητα.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου