Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

«Έγδυσαν» ανενόχλητοι το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας!!!


Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος-Κατερίνα Σεφερλή από το zougla.gr

Πρωτοφανής ληστεία, σχεδιασμένη με την παραμικρή λεπτομέρεια, σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο παλιό αρχαιολογικό μουσείο στο κέντρο της πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας.

Σχεδόν ένα μήνα μετά τη μεγάλη κλοπή στην εθνική πινακοθήκη, η είδηση-σοκ αιφνιδίασε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, με τον υπουργό, Παύλο Γερουλάνο, να θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού, δίχως ωστόσο να έχει γίνει αποδεκτή μέχρι στιγμής.

Μάλιστα, ο υπουργός, μαζί με τη γ.γ. του Υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, μεταβαίνουν στην Αρχαία Ολυμπία.



(Ο Παύλος Γερουλάνος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του)




Η «έφοδος» στο Μουσείο

Δύο δράστες φορώντας ρούχα παραλλαγής και κουκούλες, εκμεταλλευόμενοι την απουσία φύλακα, κατά το χρονικό διάστημα 06:00-7:30 το πρωί, εισήλθαν στο χώρο και ανέμεναν τη φύλακα, η οποία στις 7:00 θα αναλάμβανε την πρωινή βάρδια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συναγερμός δεν λειτουργούσε.



Το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας είναι πλέον «γυμνό». Ακούγεται απίστευτο όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό.



Οι δράστες χτύπησαν περίπου στις 7:30 το πρωί, όταν η πρώτη φύλακας άνοιξε το μουσείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες με την απειλή πιστολιού ακινητοποίησαν τη φύλακα, την έδεσαν και τη φίμωσαν. Στη συνέχεια ανενόχλητοι άρχισαν να σπάνε προθήκες και να αφαιρούν αρχαία αντικείμενα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες ζητουσαν να τους υποδείξει που βρίσκονται κάποια χρυσά στεφάνια και γραμματόσημα μεγάλης αξίας, τα οποία όμως δεν φυλάσσονταν εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο δράστες έφυγαν με τα πόδια από το παλαιό μουσείο και περπάτησαν μέχρι κάποια απόσταση, πριν επιβιβαστούν σε όχημα.

Στην Αρχαία Ολυμπία έχουν μεταβεί ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας. Σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ζήτημα τιμής η άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης και η επιστροφή των πολύτιμων αντικειμένων που εκλάπησαν στη φυσική τους θέση».

Εκθέματα στο Μουσείο






Οι δράστες «σήκωσαν» 65 αντικείμενα, μεταξύ αυτών αρχαία χρυσά κοσμήματα, νομίσματα, χάλκινα αναθήματα, τα οποία θα διοχετευτούν στην παράνομη αγορά, καθώς οργιάζει η αρχαιοκαπηλία. η καταγραφή και αποτύπωση των οποίων δεν έχει γίνει ακόμα, καθώς οι Αρχές συγκεντρώνουν στοιχεία για τους δράστες.

Οι αστυνομικές αρχές ενημερώθηκαν περίπου στις οκτώ το πρωί, αφότου κατάφερε η φύλακας να απελευθερωθεί. Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό έχει σοκάρει ήδη λίγη ώρα μετά την κοινή γνώμη της Αρχαίας Ολυμπίας.

Να σημειώσουμε πως το μουσείο φιλοξενεί μια συλλογή που δημιουργήθηκε ειδικά για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», με εκθέματα και από άλλα μουσεία της Ελλάδας. Παρέμεινε όμως καθώς ήταν εξαιρετική και απόλυτα «δεμένη» με την περιοχή. Τελευταία είχε αναφερθεί πως τμήμα της θα μεταφερόταν σε ευρωπαϊκές χώρες για την προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πού προσανατολίζονται οι έρευνες

Από τις εικόνες από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που διαθέτει το παλιό αρχαιολογικό μουσείο στο κέντρο της πόλης της Ολυμπίας ευελπιστούν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας ότι θα αντλήσουν αξιοποιήσιμα στοιχεία, που θα τους οδηγήσουν στα ίχνη των δυο κουκουλοφόρων, οι οποίοι άρπαξαν περίπου 65 αρχαία αντικείμενα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο και προς ποια κατεύθυνση διέφυγαν οι δράστες και για το λόγο αυτό αναζητούν στοιχεία σε όλη την πόλη από άτομα τα οποία ενδεχομένως τους είδαν.

Tα διεθνή ΜΜΕ για τη ληστεία

Η ληστεία στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία βρίσκεται στην κορυφή της ειδησεογραφίας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τα ξένα ΜΜΕ αναφέρονται, επίσης, στην παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου.

«Ένοπλοι ληστές έκλεψαν δεκάδες αντικείμενα από μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία -τον τόπο γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων» αναφέρει το BBC, λέγοντας ότι το μουσείο είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.

«Ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, υπέβαλε την Παρασκευή την παραίτησή του, όταν ένοπλοι ληστές έκλεψαν περισσότερα από 60 αρχαία αντικείμενα σε μουσείο στην Ολυμπία, σύμφωνα με αξιωματούχους» αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ληστές εισέβαλαν σε μουσείο στην Ολυμπία, τον τόπο γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων, έδεσαν και φίμωσαν τη φύλακα, κλέβοντας αντικείμενα» αναφέρει το CNN, επικαλούμενο την αστυνομία.

H ανακοίνωση της αστυνομίας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου