Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Γιούνκερ: «Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ»

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν συζήτησαν την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Με τη δήλωση αυτή ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλησε να δώσει ένα τέλος στα σενάρια των τελευταίων ημερών, καλώντας παράλληλα την Ελλάδα «να μην χαλαρώσει …».

Τόσο ο κύριος Γιούνκερ, όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για οικονομικά και νομισματικά θέματα Όλι Ρεν, επανέλαβαν την επιθυμία όλων των Ευρωπαίων εταίρων μας να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και την – για πολλοστή φορά εκπεφρασμένη – βούληση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συνεχίσουν τη στήριξη της χώρας μας υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.


Μάλιστα ειδικά ο κύριος Γιούνκερ έδειξε ενοχλημένος από τη επιμονή των δημοσιογράφων να επανέρχονται στο θέμα. Και ξεκαθάρισε πως τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι «ανοησίες, είναι προπαγάνδα»!
Σημείωσε δε ότι στη παρούσα φάση πρέπει …  «να σεβαστούμε την ελληνική δημοκρατία. Δεν θα πρέπει να κάνουμε κήρυγμα στην Ελλάδα, αλλά και οι  Έλληνες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα και αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί».

Στη συνέντευξη των δύο ανδρών, αμέσως μετά το πέρας της πεντάωρης συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, κατέστη πάντως σαφές πως οι εταίροι μας προβληματίζονται και αγωνιούν για το παρατεινόμενο πολιτικό αδιέξοδο στην Αθήνα. Είναι ενδεικτική η αποστροφή του λόγου του κυρίου Ρεν, ο οποίος για πολλοστή φορά έστειλε … μηνύματα προς το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας, λέγοντας πως «η αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη δεν είναι μονόδρομος» και πως «χωρίς ελληνική δέσμευση η αλληλεγγύη δεν μπορεί να δουλέψει».

Ο κύριος Ρεν μάλιστα επέμεινε, σε σχετική ερώτηση που του έγινε, πως το μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα είναι το ότι η έλλειψη πολιτικής ενότητας δυσχεραίνει την υλοποίηση του προγράμματος στήριξης.
Πάντως ξεκαθάρισε πως η Ευρωζώνη θέλει την Ελλάδα στο ευρώ, θέλει την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όσον αφορά στο ζήτημα της πληρωμής του ομολόγου που λήγει άμεσα ο κύριος Γιούνκερ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει για το ομόλογο.

Τέλος, τόνισε ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη χώρα μας να αντιμετωπίσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες της.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου