Τρίτη 15 Μαΐου 2012

«Βούλιαξε» το χρηματιστήριο μετά το νέο πολιτικό αδιέξοδο

Το ναυάγιο και στη νέα προσπάθεια δημιουργίας κυβέρνησης  ανεβάζει στο κόκκινο την αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία.  Μόλις έγινε γνωστό ότι πηγαίνουμε σε νέες εκλογές το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1,28 δολάρια, ενώ πτωτική τροχιά ακολούθησαν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες με τον Εurostoxx 50 να υποχωρεί κατά 1,16%. Ο γενικός δείκτης του  ΧΑ, ενώ κατέγραφε μικρά κέρδη  βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση  καταγράφοντας απώλειες άνω του 4% για να κλείσει τελικά με απώλειες 3,62%.


Οι εκλογές, που όλα δείχνουν  ότι θα πραγματοποιηθούν στις 17 Ιουνίου, σηματοδοτούν ένα νέο κύκλο πιέσεων για την οικονομία, η οποία είναι πλέον αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο του «ατυχήματος».

Οι συνθήκες ρευστότητας επιδεινώνονται καθημερινά στην αγορά και αναμένεται να επιβαρυνθούν περαιτέρω  καθώς η αβεβαιότητα είναι η αφορμή για να μετατεθούν χρονικά πληρωμές.

Τα έσοδα του Δημοσίου παρουσιάζουν σοβαρή κάμψη  καθώς πολλοί αναβάλλουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις « μέχρι να δουν τι θα γίνει».

Στην κόψη του ξυραφιού η οικονομία 
 
Την ίδια στιγμή  τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου περιορίζονται συνεχώς  και η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι κυριολεκτικά σε τεντωμένο σκοινί καθώς επαρκούν μέχρι τα μέσα Ιουνίου.  Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πάει σε εκλογές με άδεια ταμεία και αν υπάρξει  και πάλι πολιτικό αδιέξοδο, δεν θα υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη αποθεματικά ώστε να γίνει διαχείριση της κατάστασης μέχρι να βρεθεί λύση.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η πίεση που δέχεται το τραπεζικό σύστημα από τις εκροές καταθέσεων, η οποία  δοκιμάζει σκληρά τις αντοχές των τραπεζών. Ωστόσο,  σύμφωνα με  πληροφορίες, μέσα στις επόμενες   ημέρες θα δοθεί στις τράπεζες η  προκαταβολή της κεφαλαιακής ενίσχυσης των 18 δισ. ευρώ,  και έτσι οι τράπεζες θα αποκτήσουν ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας  το οποίο  θα επιτρέψει να διαχειριστούν τις πιέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες  οι εκροές  που σημειώθηκαν χθες και σήμερα προκάλεσαν ιδιαίτερες ανησυχίες στα τραπεζικά επιτελεία.

Η πολιτική αβεβαιότητα και η ύφεση της  οικονομικής δραστηριότητας  βάζουν στη  μέγγενη  την ελληνική οικονομία. Ήδη όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ.  η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2012 παρουσίασε μείωση του ΑΕΠ κατά 6,2%. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι η ύφεση είναι βαθύτερη από ότι προβλεπόταν και  θέτει σε αμφιβολία τις προβλέψεις της ΤτΕ και της ΕΕ ότι η ύφεση φέτος θα είναι 5% και 4,7% αντίστοιχα.

Επιστρέφοντας στα των αγορών και ειδικότερα στο ΧΑ, το χαρακτηριστικό της ημέρας ήταν το πώς «κρέμασε» το ελληνικό χρηματιστήριο με την είδηση του ναυαγίου σχηματισμού κυβέρνησης.

Ήταν τέτοια η «βουτιά» για τον Γενικό Δείκτη, ώστε να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες ακόμα και σε νέο χαμηλό 553 μονάδων με την πτώση να αγγίζει το 4,9%, πριν κλείσει τελικώς, λίγο αργότερα, στις 562,88 μονάδες και στο -3,62%.

Στα 1,41 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Εθνικής χάνοντας 3,42%. Βουτιά 10,60% για την Eurobank και 5,84% για την Alpha Bank. Κατάρρευση για την μετοχή της ΔΕΗ με 7,47%. Πιέσεις στην μετοχή του ΟΠΑΠ με πτώση 3,88%. Πωλήσεις και στον Τιτάνα με πτώση 4,70%. Βουτιά στην Folli- Follie με 2,40%. Πτώση 2,65% για τον Μυτιληναίο. Στα 43 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές.                

Πτωτικά, κινούνται και τα ευρωπαϊκά  χρηματιστήρια μετά τα πρωινά τους κέρδη. Οι πιέσεις εντάθηκαν και λόγω των δραματικών πολιτικών εξελίξεων στην Αθήνα, που σημειωτέον καλύπτονται λεπτό προς λεπτό από τα διεθνή ΜΜΕ και με έκτακτα δελτία, όσο και μετά τις ανακοινώσεις για το γερμανικό ΑΕΠ, που φάνηκε ότι δεν αρκεί για να τραβήξει το άρμα της Ευρώπης.

Και το ευρώ συνεχίζει να κινείται πτωτικά, χάνοντας όχι μόνο τα 1,28 ευρώ, αλλά πιεζόμενο συνεχώς χαμηλότερα, τώρα στα 1,2777 δολάρια.

Από την άλλη πλευρά, τα ευρωπαϊκά κεφάλαια αναζητούν διέξοδο και ασφαλή καταφύγια, είτε απευθείας σε αμερικανικές μετοχές και ομόλογα, είτε εμμέσως μέσω ευρωπαϊκών εταιρειών στο Λονδίνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το γερμανικό δεκαετές έπεσε με την απόδοση  1,47% - ύστερα από το χθεσινό ιστορικό επιτόκιο του 1,45%.     

ΠΗΓΗ protothema.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου