Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Δ.Χριστόφιας: Η αναβάθμιση του ψευδοκράτους ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Λευκωσία: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επεσήμανε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ο κίνδυνος αναβάθμισης του ψευδοκράτους, υποδεικνύοντας ότι σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για την πλευρά μας, ακροβατισμοί και λεονταρισμοί μπορούν να αποβούν μοιραίοι.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση απόδοσης τιμών στους τραυματίες, ανάπηρους και παθόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «οι προσεγγίσεις που μας απομακρύνουν από τις αρχές λύσης στο Κυπριακό και σε άρνηση των όσων πετύχαμε στις συνομιλίες θα μας θέσουν στην ίδια θέση με την κατοχική δύναμη και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια της στήριξης που απολαμβάνουμε στο διεθνή χώρο».


Αναφερόμενος στο σκοπό της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «εκπληρώνουμε σήμερα ένα πατριωτικό χρέος απέναντι σε όλους εσάς που υποφέρατε τα δεινά του φασιστικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, αλλά και απέναντι στον κυπριακό λαό και την ιστορία του».

Είναι, σημείωσε, «ένα πολύ σημαντικό χρέος και μια ιστορική υπόσχεση μας προς τους ανθρώπους οι οποίοι με παράπονο και έντονο το αίσθημα της αδικίας προσέβλεπαν στην πολιτεία για δικαίωση της θυσίας τους όλα αυτά τα χρόνια. Δυστυχώς στο παρελθόν δεν επιδείχθηκε η πρέπουσα ευαισθησία απέναντι σας. Αντίθετα γίναμε δυστυχώς μάρτυρες της δικαίωσης των 62 και μόλις πρόσφατα απόδοσης τιμών προς τον αρχηγό της ΕΟΚΑ Β’  Γρίβα και των ιδεολογημάτων που μας οδήγησαν σε αυτό το τραγικό σημείο της κατοχής της μισής μας πατρίδας».

Εμείς, συνέχισε, αντιστεκόμαστε στη συνειδητή προσπάθεια για παραχάραξη της πρόσφατης ιστορίας μας και συνεχίζουμε τον αγώνα υπερασπιζόμενοι με σθένος τη δημοκρατία, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια του λαού μας. Διαφυλάττοντας ως κόρη οφθαλμού την ιστορική αλήθεια. Λήθη απέναντι στην ιστορία δεν σημαίνει απλά να ξεχάσουμε πώς έχουμε φτάσει εδώ που φτάσαμε. Λήθη σημαίνει να ξεχάσουμε τη θυσία ανθρώπων όπως εσάς που πράξατε το μέγιστο χρέος απέναντι στον τόπο μας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

«Χρέος και καθήκον μας είναι να αποκρούσουμε τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα τις επιθέσεις που στοχεύουν να σπιλώσουν τη μνήμη όσων πραγματικά αγωνίστηκαν για την ελευθερία και αποσκοπούν να αθωώσουν με μνημόσυνα και προτομές αυτούς που γύρισαν τα όπλα κατά της πατρίδας τους», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Αποτίνουμε, φόρο τιμής σε εσάς τους δημοκράτες αντιστασιακούς και τους παθόντες, τραυματίες και ανάπηρους της εισβολής, πρόσθεσε, «που ορθώσατε το ανάστημά σας απέναντι στα όπλα της προδοσίας, και της επερχόμενης κατοχής υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας».

Τιμούμε επίσης τους πεσόντες της εισβολής, συνέχισε, «οι οποίοι με τη θυσία τους επέδειξαν το μεγαλείο και την υπέρτατη αρετή της υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας θυσιάζοντας τη ζωή τους και κερδίζοντας την αθανασία. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζουμε τη συμβολή τους».

«Υποκλινόμαστε σε σας που δώσατε κομμάτι του εαυτού σας στον αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία», είπε ο Πρόεδρος, για να υπενθυμίσει ότι «πάντοτε είχα υποσχεθεί, ήμουν και θα είμαι πάντοτε δίπλα σας.  Άλλωστε όπως ξέρετε είναι με δική μου παρέμβαση που τα Χριστούγεννα διατηρήσαμε το ειδικό επίδομα προς τους ανάπηρους και παθόντες μας».

«Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά από ένα πολύ σημαντικό ιστορικό σταυροδρόμι», είπε ο Πρόεδρος, τονίζοντας ότι «καλούμαστε να αποφασίσουμε εάν ο αγώνας μας για δικαίωση θα συνεχιστεί στη βάση αρχών όπως αυτές καθορίστηκαν και ακολουθήθηκαν από όλους ανεξαίρετα τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για την πλευρά μας, ακροβατισμοί και λεονταρισμοί μπορούν να αποβούν μοιραίοι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ο κίνδυνος αναβάθμισης του ψευδοκράτους».

Στο συνεχιζόμενο αγώνα για δικαίωση τα τελευταία 38 χρόνια, είπε, «έχουμε ως βασικό όπλο τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όραμα μας είναι και θα πρέπει να παραμείνει ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός που θα επανενώνει την Κύπρο, το λαό της, τους θεσμούς και την οικονομία».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως η «ρητορεία της εξ υπαρχής διαπραγμάτευσης του Κυπριακού είναι επικίνδυνη και μας ανησυχεί. Είναι για μας σίγουρο ότι η εγκατάλειψη σήμερα των συμφωνιών υψηλού επιπέδου θα μας οδηγήσει σε νέες περιπέτειες».

Για άλλη μια φορά, είπε, «καταδικάζουμε την προδοσία και το έγκλημα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής. Τιμούμε τους αγωνιστές που τραυματίστηκαν και υπέφεραν ως αποτέλεσμα του προδοτικού πραξικοπήματος και της εισβολής. Δίνουμε περιεχόμενο στους αγώνες τους και επαναπροσδιορίζουμε το δικό μας καθήκον. Διακηρύσσουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση. Θα συνεχίσουμε να διαφυλάσσουμε την ιστορία του τόπου μας ενάντια στην παραχάραξη και στη διαστρέβλωση. Δίνουμε την υπόσχεση ότι θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις έτσι ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο έγκλημα με αυτό της προδοσίας του 1974 κατά του λαού μας. Ως συνειδητοποιημένοι δημοκρατικοί πολίτες, ως ελεύθεροι πολίτες της κοινωνίας μας θα αντιδρούμε όταν βλέπουμε φασιστικές τάσεις να αναπτύσσονται ή να υποθάλπονται εσκεμμένα».

Καταλήγοντας είπε ότι «θα σεβόμαστε και θα απαιτούμε σεβασμό προς τις δημοκρατικές διαδικασίες του τόπου μας γιατί αυτά είναι ότι πιο ουσιώδες έχει κερδίσει ο λαός μας με πολλούς αγώνες και αίμα.  Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία δικαιώνοντας τη δική σας θυσία και προσφορά».

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου