Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας, Ιταλίας, Αλβανίας για τον αγωγό TAP

Έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα αλλά και την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς,  τον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη,

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας, μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο TAP θα καταστήσει τη χώρα μας ισχυρό ενεργειακό κρίκο και χώρα πρώτου ενεργειακού προορισμού.


Όπως είπε ο πρωθυπουργός, προσφέρεται μοναδική ευκαιρία για συνεργασία των τριών χωρών σε περισσότερους τομείς και για αξιοποίηση των συνεργειών που μπορεί να προκύψουν με πολλαπλά οφέλη για όλους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ θα δημιουργήσει άμεσα 2.000 θέσεις εργασίας, επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ και 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Αβρομόπουλο, με τον TAP «η Ελλάδα αποκτά στον ενεργειακό χάρτη τη γεωστρατηγική θέση που της αρμόζει από την ιστορία της, το σταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή και την παγκόσμια προσφορά της στον πολιτισμό και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».
 
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών του Αζερμπαιτζάν είπε ότι στο τέλος του Μαρτίου θα αξιολογηθούν οι δύο προτάσεις από τη χώρα και θα επιλέξουν ως το καλοκαίρι ποιο από τα δύο ενεργειακά σχήματα, του αγωγού TAP ή του Ναμπούκο θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Δηλώσεις στήριξης διατύπωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης της Ιταλίας και ο Αλβανός αντιπρόεδρος.

Στην τελετή υπογραφής παρευρέθησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της Κοινοπραξίας TAP των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, ήτοι της Ελβετικής Axpo, της Νορβηγικής Statoil και της Γερμανικής E.ON Ruhrgas, εκπρόσωποι των εταιρειών που απαρτίζουν το Consortium του Shah Deniz II, καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου