Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Διάλογο με Κουβέλη για την κεντροαριστερά θέλει ο Βενιζέλος

Την πρόθεσή του να ανοίξει διάλογο με τον Φώτη Κουβέλη για την κεντροαριστερά, αποκάλυψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι θα αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ για προσυνεδριακή συνάντηση -πριν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ- προκειμένου να μιλήσουν για ζητήματα πολιτικής ταυτότητας στα ζητήματα κεντροαριστεράς.

Από αυτόν τον διάλογο ο κ. Βενιζέλος ευελπιστεί να διατυπωθεί η αξιακή και ιδεολογική ταυτότητα της Δημοκρατικής Παράταξης. «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει ουρά και συνιστώσα του Σαμαρά, αλλά πρέπει να γίνει γάτα», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.


Μιλώντας σε στελέχη της ΚΟΕΣ στην Ιπποκράτους, ο κ. Βενιζέλος ανακίνωσε ποιοι θα είναι οι βασικοί άξονες της συζήτησης στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αποτελεί μείζον θέμα το με ποιους όρους θα συνταχθεί η νέα προγραμματική συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και υπογράμμισε τα σχετικά ζητήματα που θα αναλυθούν στο συνέδριο. Αυτά είναι:

α) Απόρριψη νέων μέτρων

β) Διασφάλιση κοινωνικής συνοχής, ανάδειξη ανεργίας και φτώχιας και αναπροσαρμογή πόρων

γ) Εθνικό φορολογικό σύστημα

δ) Μετατροπή συστήματος ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, ιδιωτικοποιήσεων με το μέλλον της ανάπτυξης

Σε σχέση με το "λάθος" του ΔΝΤ στο δημοσιονομικό πρόγραμμα ο κ. Βενιζέλος αντέκρουσε για μια ακόμη φορά ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος, και σημείωσε ότι είναι πολιτικό και ιδεολογικό.

«Το πρόγραμμα έχει έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ το επέβαλλε στην Ευρώπη η Γερμανία για λόγους τεχνογνωσίας» σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε, τα «λάθη» του ΔΝΤ έχουν φανεί από τις αρχές του 2011 το αργότερο και ότι έχουν προβλεφθεί στη δεύτερη δανειακή σύμβαση.

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε επίσης ότι οι εταίροι μας τώρα θέλουν να πετύχουμε και επανέλαβε ότι δεν μπορεί να γίνουν δεκτά νέα μέτρα.

Ζήτησε, δε, να επενδύσουμε σε αναπτυξιακά μέτρα, κοινωνικής συνοχής και πραγματικής οικονομίας. Σε αυτό το σημείο, συμπλήρωσε ότι τα υπολογιστικά λάθη δεν μας οδηγούν στο να μειώσουμε τον ΦΠΑ στην εστίαση και ότι αυτά είναι επιμέρους ζητήματα.

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά θέματα εν όψει συνεδρίου ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι αποδίδεται σημασία σε παλαιού τύπου συσσωματώσεις και ομαδοποιήσεις. Ζήτησε να μην υπάρξουν εσωστρέφειες, μικρομεγαλισμοί και παλαιές κομματικές πρακτικές.

«Το όλο ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αντίγραφο του παλιού» δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να πάμε σε ένα συνέδριο με φυλές και πάτρωνες».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα δεν τον θεωρούμε Κεντροαριστερά». Χαρακτήρισε , δε, μνημείο ιστορικής ανευθυνότητας την πρόσφατη ομιλία του στο Ακροπόλ αφού κατά τον κ. Βενιζέλο, αφού κατά τον ίδιο ο κ. Τσίπρας συνέκρινε ατυχώς την σημερινή περίοδο στην Ελλάδα με την περίοδο της διευρυμένης τρομοκρατίας στην Ιταλία όταν ήταν υπουργός εσωτερικών ο Κοσίγκα, αλλά και με την μεσοπολεμική περίοδο στην Γερμανία.

«Στο όνομα τίνος εκφράζεται ο κ. Τσίπρας; Τι θέλει να μας πει;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι αντί να καταδικάσει τη Χρυσή Αυγή, αναπτύσσει την θεωρία ότι η Χρυσή Αυγή είναι επιχειρησιακός βραχίονας της κυβέρνησης.


Αιφνιδιάστηκαν στην ΔΗΜΑΡ

Πάντως, συνεργάτες του κ. Κουβέλη, οι οποίοι πληροφορήθηκαν για την νέα πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από δημοσιογράφους, είπαν ότι δεν υπήρξε προηγούμενη επικοινωνία με την ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστεράς από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ πριν ο πρόεδρος του κόμματος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επαναφέρει την πρόταση του για την έναρξη του διαλόγου για την Κεντροαριστερά, μεταξύ των δύο κομμάτων.

Ο κ. Κουβέλης πριν αντιδράσει θα περιμένει την επιστολή του κ. Βενιζέλου, ο οποίος θα επανέρχεται σε παλαιότερο άνοιγμά του προς την Δημοκρατική Αριστερά ούτως ώστε να ξεκινήσει ο πολιτικός διάλογος που επιθυμεί με θέμα την πορεία της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα και τις προοπτικές της.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου